VOJVOĐANIMA NOVA KVOTA ZA PRODAJU PŠENICE

 

 

Beograd, 25. juli 2011.

 

Direktor Državnih robnih rezervi Goran Tasić danas je doneo odluku da se kvota za kupovinu ovogodišnjeg roda pšenice za područje Vojvodine poveća za 20.000 tona (raniji iznos je bio 49.000).

S obzirom da je cena za pšenicu od 20 dinara po kilogramu (sa PDV) koju Rezerve plaćaju registrovanim gazdinstvima i zadrugama trenutno najbolja u regionu, ratari su danas do zaključenja rada Produktne berze u Novom Sadu, koja vodi kupovinu, prijavili nove količine i premašili pomenuti iznos.

Kako je za „AgroServis“ izjavio Goran Tasić, Rezerve će pratiti kretanje ponude i u skladu sa tim doneti, eventualno, još jednu preraspodelu kvota. U službama Državnih robnih rezervi, koje rade veoma efikasno, očekuju da će u kratkom roku obraditi više od 1.000 ugovora i omogućiti isplatu. Do sada je ratarima na njihove račune uplaćeno više od 300 miliona dinara.

Kao što je poznato, planirana je kupovina 100.000 tona ovogodišnjeg roda pšenice, a do sada je u ovom poslu kupljeno ili evidentirano za kupovinu oko 80.000 tona zrna.

Poljoprivrednicima u Srbiji na usluzi je i šest javnih skladišta, koja mogu preuzeti oko 70.000 tona pšenice za koju Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede plaća od 80 do 120 dinara po toni, zavisno od kvaliteta. (AgroServis)