VOJVOĐANSKA PŠENICA ZA MLINARE U GRČKOJ

Poslovnost

Novi Sad, 29. april 2011.

 

Vlasnik najveće mlinske industrije u Grčkoj (kompanija Chalkidiki Flour Mills S.A.) Stratos Evgeniou sa saradnicima danas je posetio Produktnu berzu u Novom Sadu i saopštio interes da preko ove institucije kupi 4.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda.

Direktor trgovine Produktne berze Dušan Diklić upoznao je goste sa načinom trgovine i izneo da ova kuća može garantovati za kvalitet i količine koje se prodaju preko berze. Među 320 članica Produktne berze ima dosta ponuđača pšenice visokog kvaliteta koju kupuju prerađivači u svetu i u tome naša zemlja ima iskustva – rekao je Diklić.

Na slici: Predstavnici kompanije Chalkidiki Flour Mills S.A. u Produktnoj berzi

Mlinari iz Grčke u svojoj preradi koriste visoki kvalitet zrna sa oko 14% proteina i sa sadržajem glutena 28-30%. Ovakvi zahtevi, kako je rekao Diklić, obavezuju naše ratare i skladištare da razvrstaju pšenicu po kvalitetu, što se u okruženju već uveliko radi.

Promet pšenice preko Produktne berze u Novom Sadu na godišnjem nivou iznosi 36.681 tona i u poslovanju svi ugovori su do sada realizovani uspešno.

Za promet preko berze u Novom Sadu postoji interesovanje kupaca iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, što će biti i tema posebnog poslovnog foruma u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. (AgroServis)