Време прошло и садашње

 

ДРЖАВА КОНАЧНО СХВАТИЛА ДА ИМА РОБНЕ РЕЗЕРВЕ

Нови Сад, 18.04.2022.

Поштујући демократско правило - да је важно да сваки порески обвезник зна где се троши његов новац од плаћених акциза на бензин, разних такси, потврда и доприноса, а што се слива у народну касу, још 2007. године „заронили смо у море” Државних робних резерви и објавили смо довољно података за интервенцију разних државних служби, што се није догодило.

Још 2013. године знало се много тога „и ко пије и ко воду носи”. Углавном је реч о злоупотребама овлашћених складиштара, „чуварима разних роба”, од гвожђа до нафте.

Држава је ових дана, суочена са високим ценама житарица, ушла у инвентарске листе Робних резерви и показала изненађење с оним што је тамо затекла. Да ли званичници оправдано врте главом, суочени са истином о магазинима Робних резерви? Службе испитују стварно стање и више се не поставља питање да ли ће појединци и компаније заиста и одговарати, већ се само намеће питање да ли ће сви који су прекршили уговоре и норме пословног понашања бити у ланцу истраге? Није исто ако се контролише 60 или 88 складиштара, што у Министарству трговине добро знају шта то значи.

Да све није почело јуче ево првог текста из серије о пословању Државних робних резерви, који смо објавили 2013. у листу „Газдинство”, који сада има паузу, јер није добио уобичајену финансијску помоћ од Владе. Све тада објављене текстове упутили смо надлежном министарству, а једном приликом, када смо питали да ли ће се наставити контрола, добили смо одговор да „нема бензина за комисију која обилази складишта”. Сваки даљи коментар је сувишан.

***

Наш лист открио преваре у Робним резервама

КРАЂА ПОД ВЕЛОМ „ДРЖАВНЕ ТАЈНЕ"

 (јун 2013.)

Чедомир Кецо

Списак 17 или 19 силоса који су продали робу није објављен, а за улазак у цео поступак других истражних органа потребно је да се са тих пословаскине ознака„државна тајна".

Након пет-шестгодина указивања нашег листана пропусте у Државним робним резервама, огласили су сезваничници Владеи признали да у чувању робе код овлашћених складиштара постојипроневера.

Контролни обилазак лагера представљен је као ремек дело, а све и није било башу функцији заштите државне робеи пара. Извесна интерна комисијапронашла је мањак од 78.000 тона зрна - пшенице икукуруза (46.000 тона меркантилне пшенице и 32.000 тона меркантилног кукуруза). Списак 17 или 19  силоса који су продали робу није објављен, а за улазак у цео посао и других истражних органа потребноје да се са тих аранжмана скине ознака „државна тајна”. Тако смо, ето, и земља где се може красти под велом „државне тајне”.

 Током петодишњег указивања на преваре у државним робним резервама, изузевпре три године,  када су две-три редакцијеобјавиле тексто томе, није насподржала ни једна друга, а пред само објављивање последњих превара  поједина уредништва и колегебили су збуњени, не верујући у податке које је дневно саопштавао,АгроСервис” (саставни део нашередакције). У целој ситуацији није сеснашао ни Расим Љајић, чијем министарству трговине припадају Робне резерве, а директор ове институције Горан Тасићдуго је био „безтекста” о послу закоји сноси пуну  одговорност у мандату који му тече. То што су (не)чинили његови сарадници, а мимо пословних правила и интереса државе ускоро ће морати да објасни или је цео реализовани синопсис дело „јаке зверке” у Влади, па ће све неправилности остати „државна тајна”, а наша редакција као Дон Кихот у борби против ветрењача.

Током сагледавања пословања Државних робних резерви, уз помоћ више инсајдера (запослених у резервама), наши истраживачи нису се бавили само појединачним случајевима проневера, јер су то очигледне чињенице, нити су се бавили само радом две-три године уназад.

Заправо, наш циљ је био да откријемо модел пословања Државних робних резерви, који је од њих створио империју за преваре тако што је било могуће узети - позајмити много робе, а онда то продати и не платити.(вратити) и тако годинама!?

Наш домет у историју подвала досеже до 1990. Време до 2000. је било златно доба за богаћење појединаца, финансирање политичких странака из ових пара, државних комбината, задруга, фирми чији су директори припадали Социјалистичкој партији Србије, а после је почело ново раздобље нове власти и нови модел узимања.

Наш посао је завршен: јавност је упозната са преварама за последње две године. Материјал до кога смо дошли биће упућен надлежним органима. Ниједан податак се не односи на појединачан случај. Ми, заправо, откривамо ко је омогућио и како превару и трошио државне паре за криминалне радње (плаћање складиштења за робу која не постоји према уговору на лагеру).

Огорчених на овакав приступ у истраживању и објављивању има много, али нико од запослених у Државним робним резервама није затечен истином, јер су знали за преваре које је у изјави за јавност признао и директор Горан Тасић.

Тако се показало да је 2012. забрањена контрола стања државних лагера (односно, није омогућено комисији да иде на терен); коришћење државних лагера се годинама злоупотребљавало (продаја за ликвидност појединих фирми- уз сагласност појединаца из Робних резерви); толерисано је више година уназад узимање зрна из државног власништва, а као надокнада за невраћену робу Државним резервама је путем компензације враћана потпуно непотребна роба; поједини силоси без средстава банкарског обезбеђења или хипотеке су добијали робу на чување; прихватани су и уговори са складиштарима, а да нико није од званичника видео њихов силос; поједини правни поступци за кривичну одговорност су сторнирани или се одуговлаче поступци; двадесет и више година није обављен потпун инвентар робе, нити је Влади познат списак дужника (нафте, шећера, мазута, лекова, меса, брашна, кукуруза, пшенице, гвожђа, бакра...), није покренута одговорност за лица која су то дозволила да се догађа још од 1990.

Оно што је добра вест: код седам силоса који имају статус јавног складишта и уговор са Компензационим фондом Србије сва роба, око 20.000 тона, је на лагеру и потребног је квалитета.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---