- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

VUČEVIĆ I NEDIMOVIĆ SA POLJOPRIVREDNICIMA U KAĆU I KOVILJU

 

Novi Sad, 21. februar 2020.

Izvor: Dnevnik

  • Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetili su poljoprivredna gazdinstva u Kovilju i Kaću i razgovarali sa domaćinima o aktuelnim problemima.

U domu Miroslava Kojića u Kovilju, koji ima porodično gazdinstvo, a bavi se ratarstvom, povrtarstvom i stočarstvom, gradski i republički zvaničnici sveli su utiske nakon obilaska imanja i dali izjave novinarima.

Foto: Grad Novi Sad

Osim domaćinskog prijema, ovaj ugledni poljoprivrednik je ukazao gostima na tek nekoliko otvorenih pitanja koja tište ne samo Koviljčane i Kaćane nego i sve ostale koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Prema njegovim rečima, subvencionisani krediti u agraru su veoma korisni, ali se često isplaćuju sa velikim zakašnjenjem, očekivanja da će nadležni usvojiti nižu cenu nafte su se izjalovila, a cene proizvoda koje predaju u otlupu nisu određene...

- Razgovori sa sugrađanima koji se bave poljoprivredom su otrežnjujući i uz njih stičete realnu predstavu o onome što se zaista događa na terenu. Važno je što imamo ministra koji obilazi sela i razgovara sa ljudima, koji mogu da pitaju šta god ih zanima, a sviđa mi se što ministar svima prvo da svoj broj mobilnog telefona. Kao građanin i kao gradonačelnik sam zadovoljan napretkom u ovoj sferi, a verujem da će novi set zakona koji su u pripremi dodatno poboljšati život i rad poljoprivrednika. Razgovarali smo i o temama koje se tiču Grada Novog Sada, a to su atarski putevi, rad poljočuvarske službe, a sjajna je vest elektrifikacija salaša, odnosno objekata na njivama, gde je Republika iskazala spremnost da finansira ogroman deo tog posla. Za nas je bitno i pitanje komasacije gde je Republika, takođe, spremna da novčano podrži taj proces. U Skupštini Grada imamo odbornike i iz Kovilja i Kaća, koji zastupaju interese svojih sugrađana, i zadovoljan sam njihovim angažmanom. Vodimo računa o svim delovima grada, tako da u Kaću ove godine završavamo izgradnju vrtića, a u Kovilju počinjemo – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kako je rekao ministar Nedimović, neposredna komunikacija sa poljoprivrednicima je za njega od velikog značaja, a do sada je posetio oko 280 sela.

- Teme razgovora su uglavnom vezane za penzijsko i invalidsko osiguranje, tzv. plavi dizel, cene poljoprivrednih proizvoda i polako približavamo poljoprivrednicima stvari koje ćemo raditi u narednim mesecima u nameri da rešimo višedecenijske probleme. Pripremamo set zakona za jesen, a važna pitanja su dugovanja za PIO, određivanje statusa profesionalnog poljoprivrednika i njegovih prava u odnosu na one koji se usput bave poljoprivredom – istakao je Nedimović i dodao da, iako tržište diktira cene, država ipak treba da se uključi i najavi očekivane cene poljoprivrednih proizvoda kako bi usmerili poljoprivrednike.