ВУЧИЋ: ОД ЧЕТВРТКА НЕМА ИЗВОЗА ПШЕНИЦЕ, КУКУРУЗА, УЉА, БРАШНА…

 

Београд, 09.03.2022.

Политика

  • Председник Србије вечерас представио мере које ће се хитно донети око нафте, бензина, пшенице, брашна и свега што занима целу Србију.

Председник Србије Александар Вучић најавио једа ће од четвртка бити забрањен извоз брашна, кукуруза, пшенице, уља.

Он је у емисји Фокус на Б92 истакао да ћемо за себе и за регион имати довољно, али да му све што се дешава у свету личи на смак света у економском смислу и тако разарајуће да за то нема лека.

Рекао је да Србија држи чврсто и курс динара, напомињући да Ројтерс вечерас пише да се ЕУ спрема за рецесију, а био је планиран раст.

Председник је коментарисао последње догађаје у Украјини.

Волео бих и надам се, али не верујем да ће доћи до договора у Украјини. Не могу да наступам као аналитичар да се не би погрешно тумачили моји закључци.

Очекујем снажнији наставак руске офанзиве у наредним данима. На жалост, волео бих да каже да очекујем да ће се смирити ситуација. За нас је важно да анализирамо дешавања. Дошло је до страшних поремећаја који ће деловати и на Србију. Бајден је забранио увоз нафте. На америчком тржишту је 3,4 посто руске нафте. Очекујемо сутра одлуку ЕУ. Око тога постоје различити ставови. Око 40 посто ЕУ потреба за гасом они добијају из Русије. Око 30 посто нафте. То не може лако да се надокнади, ни преко САД, ни преко Катара.

Зато је важно да сагледамо нашу позицију,. Већ је Орбан рекао да то не може да се издржи, бугарски премијер такође. Ако одлука буде да се забрани увоз свих енергената, ми ћемо бити у проблему. Јер не могу да падну са неба. И ми сада тражимо одакле можемо да набаљамо. Сада тражимо начин да се снабдемо из трећих темаља. Данас је усвојена одлука владе која се односи на одрицање царине од прихода за увоз енергената из трећих земаља. Цена евродизела данас је 179 динара у малопродаји. Сутра ујутру у велепродаји ће бити 193.

Сви који продају по овој цени губе новац. Нис би то могао да изгуби, али мале пумпе не. Ми предузимамо ово: ослобађамо царинских даџбина за увоз из трећих земаља, сви добијају Нис-ову нафту. Сутра ће влада донети одлуку да маржа буде 6 динара. То је 199 динара по сутрашњој цени, на пумпама, што обезбеђује добру снабдевеност.

Такође, одлучили смо да имамо право индексације када дође до поремећаја. Држава плаћа 20 посто од укупне акцизе, држава се тога одриче да би могла да стабилизује цене и да се људи осећају сигурно. Од 50 динара, око 12 динара је тачан проценат просечно између ова два грива. На сутрашњи дан имали бисте само два динара већу цену него данас.

За пољопривреднике субвенционишемо дотле, да на свим НИС-овим пумпама остане цена 179 динара и да се не мења најмање месец и по дана. За све друге биће минимална повећања да бисмо обезбедили снабдевеност. 90 посто раста цена држава узима за себе. изјавио је он.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---