- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

VUK RADOJEVIĆ: NEOPHODNO JE POVEĆATI KVALITET ŽITA I PRINOS PO HEKTARU

 

Bačka Topola, 21. jun 2018.

Ne možemo i ne smemo više na proizvodnju pšenice da gledamo kao na najjeftiniju liniju u poljoprivrednoj proizvodnji. Pšenici moramo da posvetimo dužnu pažnju, i da je ne gledamo samo kao jednu kulturu u plodoredu, već kao vrstu proizvodnje  koja postiže značajne rezultate“. Ovo je danas poručio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, prilikom otvaranja tradicionalne manifestacije „Žetveni dan“ u ataru Bačke Topole.

Radojević je, obraćajući se zadrugarima i poljoprivrednim proizvođačima, ukazao da je neophodno uložiti sav trud i poboljšati mere kako bi se povećao prosečan prinos pšenice, koji u Vojvodini proteklih nekoliko godina iznosi oko pet tona po hektaru.

„Imamo domaće sorte koje mogu da prinesu i  10 tona po hektaru. Ukoliko povećamo prinos po jedinici površine i cena postaje prihvatljivija kategorija. Sa većim prinosom, siguran sam da će i proizvođači biti zadovoljniji cenom“, istakao je Radojević.

On je naveo da to podrazumeva upotrebu deklarisanog semena, adekvatnu agrotehniku, jer se samo na taj način može očekivati veći prinos i bolji kvalitet hlebnog zrna.

Prema raspoloživim statističkim podacima,ukupno je pšenicom posejano oko 630.000 hektara, od toga je 330.000 hektara  u Vojvodini. Radojević je još rekao da se na republičkom nivou očekuje da ukupan rod pšenice  bude do tri miliona tona, što je dovoljno za domaće potrebe i što ostavlja značajan prostor za izvoz.

On je  podsetio da je 19. juna u Skupštini AP Vojvodine usvojen rebalans pokrajinskog budžeta, kojim je izdvojeno dodatnih 700 miliona dinara za poljoprivredu. To jasno potvrđuje, kako je Radojević naglasio, da je poljoprivreda prioritet Pokrajinske vlade i pozvao poljoprvrednike da konkurišu na aktuelne konkurse Sekretarijata.

On je istakao da pokrajinski agrarni budžet u prošloj i ovoj godini iznosi rekordnih 8,3 milijarde dinara, i da je u 2018. godini za sisteme za navodnjavanje izdvojeno oko 500 miliona dinara, što je najviše do sada.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radisav Jovanov je rekao da se nada da će prinosi pšenice u Vojvodini i ove godine biti zadovoljavajući, te iznad dosadašnjeg proseka. Prema kalkulacijama troškova proizvodnje hlebnog žita, koje je izveo ZSV, uz prosečan prinos od pet i po tona po hektaru, cena pšenice bi trebalo da bude 18 dinara po kilogramu, jer su ukupni troškovi proizvodnje po hektaru 101 hiljada dinara.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je u prvom kvartalu ove godine izvezeno 200.000 tona pšenice iz Srbije, što je dvostruko više nego lane u istom periodu.

Organizatori ovogodišnjeg, trinaestog po redu,  Žetvenog dana u našoj pokrajini su Zadružni savez Vojvodine, Zemljoradnička zadruga „Bačka„ Bačka Topola, Privredna komora Vojvodine i Garancijski fond AP Vojvodine.