VUK RADOJEVIĆ OTVORIO 13. SMOTRU POLJOPRIVREDE I TEHNIKE

 

Kać, 19. jul 2017.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je juče  u Kaću, u prisustvu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića i NJ.E. Aleksandra Čepurina, ambasadora Ruske Federacije u Srbiji, otvorio 13. Smotru poljoprivrede i tehnike– SPIT.

Ovom tradicionalnom manifestacijom, u organizaciji Kluba 100P plus, na parceli porodičnog gazdinstva Malešev, salaš na putu Kać – Budisava, na svečan način je obeležen kraj žetve. I ove godine poljoprivrednici iz naše pokrajine imali su mogućnost da pogledaju  savremene poljoprivrednemašine, od kojih je jedan broj posetiocima prikazan u radu. Distributeri veštačkih đubriva, semenske kuće, banke i trgovci mazivima i uljima, takođe su poljoprivredne proizvođače upoznali sa svojom ponudom.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je otvarajući današnju manifestaciju, istakao da njen značaj prevazilazi lokalni karakter i da je reč o regionalnoj priredbi, koju će Sekretarijat od ove godine i finansijski podržati.

„Pokrajinska vlada po prvi put realizuje meru agrarne politike u cilju sufinansiranja nabavka nove pogonske i priključne mehanizacije. Da je ova mera bila primenjena pre 15 i 20 godina, siguran sam da bi imali drugačiju situaciju i u dobroj meri obnovljenu mehanizaciju u našoj pokrajini. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede imamo usaglašene mere i sinhronizovane aktivnosti, dakle po prvi put ovu meru i na pokrajinskom i na republičkom nivou“, ukazao je Radojević. On je dodao da je namera Republičkog ministarstva da izađe u susret svim potrebama poljoprivrednika jedan ogroman iskorak, i pozvao zainteresovane korisnike da prate konkurs koji će narednih dana biti raspisan, jer je opredeljeno  ukupno 150 miliona dinara za poljoprivrednu mehanizaciju. Radojević je podsetio i da je kroz meru,  koju Sekretarijat takođe po prvi put realizuje, a namenjena je podršci mladim poljoprivrednicima do 40 godina u seoskim sredinama, omogućeno  mladim poljoprivrednicima da dođu do mehanizacije. Konkurs je završen, a bilo je preko 300 prijava gde je trećina iskazala interesovanje za mehanizaciju. Na taj način će takođe, kako je rekao Radojević,  biti zadovoljen deo zahteva iskazan u pogledu nabavke mehanizacije.

Radojević je čestitao u Kaću organizatorima na  visokoprofesionalnoj izložbi mehanizacije i poželeo proizvođačima uspešnu poljoprivrednu godinu, uz poziv da aktivno prate konkursne linije Sekretarijata i iskoriste mogućnosti koje su im namenjene. On je podsetio i da je ovogodišnji agrarni budžet najveći do sada, a to je gotovo 80 odsto više para usmereno ka poljoprivrednicima Vojvodine nego  2016. godine.  

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimović rekao je jučeu Kaću da je Ministarstvo do sada obradilo 1.200 zahteva za traktore, i naglasio da će sredstva biti odobrena svima koji su ove zahteve podneli. Nedimović je naveo da što se tiče mehanizacije, broj zahteva je dva puta veći od planiranog, ali da će novac biti pronađen iz unutrašnjih rezervi, kako bi se i ovo pitanje rešilo. Podela rešenja je počela prošle nedelje i  upućuju se na kućne adrese poljoprivrednika.

Nedimović je  rekao i da je, nakon sedam godina, na red  došla i realizacija IPARDA za koji će prvi poziv biti upućen u novembru, i dodao da će u tom slučaju procenat vraćanja novca poljoprivrednicima za kupljenu mehanizaciju biti veći, nego što je to slučaj u ovom trenutku. Kao važnu činjenicu po pitanju unapređivanja poljoprivredne proizvodnje, Nedimović je istakao i početak radova, prve nedelje avgusta, a tiče se 11 projekta namenjenih sistemima za navodanjavanje u Vojvodini, i još četiri na teritoriji centralne Srbije, što će doprineti da se pod sistemima za navodnjavanje nađe 30.000 hektara više obradivog zemljišta.

Ambasador Aleksandar Čepurin istakao je zadovoljstvo zbog dobre saradnje koju Rusija i Srbija ostvaruju, podsetivši da naša ukupna poljoprivredna razmena svake godine u porastu, a što je od 2013. godine za  oko dva puta. Ruski ambasador je istakao da ozbiljan prostor zazajedničku saradnju vidi na planu semenske proizvodnje za tržište Rusije i šire, kao i u okviru klasterske proizvodnje.