- TRŽIŠTE - /14.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 18.50 din/kg , soja 37.00 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.86 din/kg , pšenica 20.74 din/kg , soja 33.24 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.58 din/kg , pšenica 20.14 din/kg , soja 30.69 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 21.98 din/kg , pšenica 24.25 din/kg , soja - ;

VUK RADOJEVIĆ: ULAGANJEM U OBRAZOVANJE I MLADE POLJOPRIVREDNIKE DO KONKURENTNIJE POLJOPRIVREDE

 

Novi Sad, 19. april 2018.

„Republika Srbija nalazi na evropskom putu i članstvo u Evropskoj uniji je naš strateški cilj. Bliski kontakti, intenzivna saradnja  i sve veći broj nemačkih investitora i u delu agrara u Srbiji,  jesu dodatni podstrek i nama na pokrajinskom nivou da ostvarujemo bližu saradnju sa nemačkim regionima i pokrajinama. Ovo je istakao pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević prilikom  jučerašnjegprijema delegacije Štutgartskog okruga, koju je predvodio dr Kurt Mecger, član Vlade Štutgartskog okruga  i direktor Kancelarije za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Reč je o  studijskoj poseti AP Vojvodini, a  u sastavu delegacije su i  najbolji učenici srednjih poljoprivrednih škola i njihovi profesori iz  nemačke pokrajine Baden – Virtemberg.

Delegacija iz Baden Virtemberga upoznaće se sa načinom obrazovanja i rada u oblasti poljoprivrede, kao i sa saradnjom institucija sa poljoprivrednim gazdinstvima i prerađivačkom industrijom, pri čemu su organizovane i tematske posete poljoprivrednim gazdinstvima u Vojvodini.

„AP Vojvodina je dominantno poljoprivredne regija i Pokrajinska vlada nastoji da investiranjem u intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju i  prerađivački sektor, pre svega stimuliše i razvija male i srednje poljoprivredne proizvođače",  rekao je Radojević i goste upoznao sa merama Sekretarijata, ukazavaši da je poseban akcenat stavljen na mlade poljoprivrednike u našoj pokrajini s ciljem cilju da oni ostanu na selu i bave se poljoprivredom.

Radojević je posebno naglasio da se na ovaj način, između ostalog, želi postići povećanje izvoza prehrambenih proizvoda, prevashodno na tržište Evropske unije.

Kao jedan od ključnih ciljeva koji želimo da ostvarimo, Radojević je  naveo i  uvođenje dualnog obrazovanja, te podizanja svesti mladih o značaju udruživanja i zajedničkog nastupa na tržištu. Kako je naveo, ulaganje u obrazovanje i mlade poljoprivrednike put je do konkurentnije poljoprivrede.

Dr Kurt Mecger istakao je da je ova poseta potvrda i korak dalje   u razmeni znanja, iskustava i impuls u pospešivanju privrednih veza između naše dve pokrajine. On je naveo da je veoma značajan kontinuitet u saradnji, i da je njeno unapređenje moguće kroz primenu efikasnijih metoda, radi boljeg korišćenja potencijala u ovoj oblasti, a da to i jeste zajednički cilj i interes.

Vuk Radojević je na kraju susreta odgovarao na pitanja nemačkih srednjoškolaca, koje je najviše interesovao način na koji su naši poljoprivredni proizvođači organizovani, na temu zadrugarstva i načina na koji naša pokrajina ulaže u razvoj poljoprivrede.