- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

VUK RADOJEVIĆ: ZEMLJORADNIČKE ZADRUGE VAŽAN FAKTOR RAZVOJA POLJOPRIVREDE U VOJVODINI

 

Novi Sad, 15. decembar 2017.

  • „Zadrugari imaju svoje mesto u sistemu i konačno država to prepoznaje“, poručio je danas mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u obraćanju učesnicima konferencije posvećene ekonomskom položaju zemljoradničkih zadruga u poljoprivredi i budžetskom sistemu, koju je resorni sekretarijat organizovao u saradnji sa Zadružnim savezom Vojvodine.

„Ova Pokrajinska vlada je preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, prilikom projektovanja budžeta za 2017. godinu,  posebno prepoznala  zemljoradničke zadruge kao korisnike bespovratnih finansijskih sredstava bez ikakvih ograničenja u odnosu na druge korisnike naših podsticajnih sredstava“, istakao je Vuk Radojević i naglasio da je time upućen jasan signal i poljoprivrednicima da se udružuju, ali i zemljoradničkim zadrugama da oni jesu važan faktor razvoja poljoprivrede u Vojvodini.

Ističući da je Sekretarijat za poljoprivredu  ostvario intenzivnu saradnju sa Zadružnim savezom Vojvodine, pogotovo na terenu u obilaženju zemljoradničkih zadruga, Radojevićev je izneo da je  poruka ovog skupa  da zemljoradničke zadruge daju svoj puni doprinos kroz broj zaposlenih, kroz poreze i doprinose koje plaćaju i time doprinose budžetu Republike Srbije, i izneo uverenje da zadrugarstvo koje ima dugu i značajnu tradiciju od preko 170 godina, jeste najbolji model udruživanja i ukrupnjavanja poljoprivrednih proizvođača.

Radojević je ukazao i na značaj zajedničkog zadatka svih koji su vezani za poljoprivrednu delatnost u Vojvodini, a to je  podizanje nivoa svesti i edukacija poljoprivrednih proizvođača o tome da će sami teško opstati na tržišti poljoprivrednih proizvoda, i da oblik udruživanja u zemljoradničke zadruge jeste najbolji način da osnaže i ukrupne svoje interese na tržištu.

Ovakvi skupovi moraju imati adekvatnu podršku i pokrajinske i republičke Vlade, stava je Radojević, uz isticanje da je 2017. godina prošla uspešno na planu zajedničkog, pokrajinskog i republičkog koordinasanja aktivnosti, uz punu podršku zemljoradničkim zadrugama. On je izneo da je u ovoj godini desetak zemljoradničkih zadruga iskoristilo pravo na bespovratna sredstva Sekretarijata. Resorni sekretar je stoga podsetio da je naredna godina u znaku početka primene IPARD finansiranja i mogućnosti koje stoje na raspolaganju zemljoradničkim zadrugama.

Naglasivši da je Sekretarijat u 2017. vrlo jasno profilisao svoj stav da se pruži maksimalna finansijska podrška poljoprivrednicima i zemljoradničkim zadrugama na teritoriji AP Vojvodine do početka IPARDA, Radojević je ukazao da onog momenta kada započne evropsko finansiranje, imamo određena ograničenja u nacionalnim merama, pa tako i na pokrajinskom nivou i zato je u 2017. godini učinjen maksimalan napor na planu podrške  poljoprivrede u Vojvodini. 

Pored agrarne politike u AP Vojvodini, analize 2017. godine i najave programa mera za 2018. godinu, na konferenciji su danas predstavljeni i primeri uspešne poslovne prakse u zadrugarstvu.

O značaju i ulozi zemljoradničkih zadruga govorili  i predstavnici Zadružnog saveza Vojvodine, DDOR-a, Novi Sad,  Ekonomskog fakulteta u Subotici, Privredne komore Vojvodine, JVP “Vode-Vojvodine” Novi Sad , predstavnici uspešnih zemljoradničkih zadruga iz Bača,Kleka i Beške, Garancijskog fonda AP Vojvodine i Razvojnog fond AP Vojvodine.