ЗА ПРОТИВГРАДНУ ОДБРАНУ ВОЈВОДИНЕ 700 МИЛИОНА

 

Нови Сад,03.03.2021.

Политика

  • Трогодишњи пројекат, вредан 1,4 милијарде динара, од посебног значаја за Србију и Војводину

За одбрану од градоносних облака, Војводина ће се ове године задужити за додатних 700 милиона динара. План је одобрила покрајинска скупштина, а тај новац треба да послужи да би се започела изградња система аутоматизоване одбране од града на подручју два радарска центра: „Самош” и „Бајша”. Након што један буде аутоматизован, почео би рад на другом, а за то ће бити потребно још толико новца.

Прошле јесени, покрајинска влада донела је закључак да је овај трогодишњи пројекат, вредан 1,4 милијарде динара, од посебног значаја за Србију и Војводину. Задужење је планирала буџетом у овој години, али сада је одлучено да се то преполови у две транше.

„Нисмо хтели да се задужујемо за 1,4 милијарде динара, па да не буду повучене паре и да плаћамо пенале”, објаснила је посланицима покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић и напоменула да је сагласност за задужење дало Министарство финансија.

Тражиће се банка која ће дати кредит на пет година, уз највише 2,5 одсто камате и њен обрачун годину након повлачења новца. Од 700 милиона било би повучено 462 милиона ове године, а остатак наредне.

Војводина ће уз два ракетна центра заокружити свој систем противградне одбране, с обзиром на то да је прошле године почела аутоматизација центра „Фрушка гора”.

Посланици већине истичу да ће се модернизацијом противградне одбране побољшати заштита пољопривредних усева у Војводини на подручју два центра, што је око милион и по хектара и 270 локација.

Опозиција се слаже да треба заштитити пољоприведу од могућих штета, јер климатске промене су све израженије, али не слаже се начином на који се то чини, па ни технологијом.

Док посланик Борис Новаковић (СПС) каже да је предност аутоматизованог система у томе што делује у реалном времену и тако подиже ниво поуданости, прецизности и безбедности у раду, при чему не треба, додаје он, занемарити ни све већи проблем ангажовања ракетних стрелаца, посланик Бранислав Ристивојевић (ДСС) наводи да је ова технологија, базирана на ракетном систему расејавања облака сребро-јодидом недовољно ефикасна. „Рецимо, у Немачкој се то више не ради. Сребро-јодидом се облаци засејавању из авиона”, напомиње.

Мере као што су засејавање облака овим једињењем, које уситњава комаде леда, треба комбиновати, сматра Ристивојевић, са улагањем у пољопривредну флоту, у противградне мреже и едукацију пољопривредника.

Пројекат противградне одбране за два центра део је коалиционог споразума СВМ-а и партнера, напоменуо је посланик мађарске мањинске странке Бојан Баги, који је навео и податак да се од 1980. од 2016. утростручило појављивање елементарне непогоде у Војводини.

„Напредњаци, док су били у опозицији, прилично оштро су критиковали оно што сад покушавају да бране. Тада су врло оштро политички нападали Пајтићев покрајински режим зато што додатно задужује покрајину”, казао је посланик Ђурађ Јакшић (СРС) и упитао шта се то променило у ставу Српске напредне странке.

После прошлогодишње одлуке о задужењу за 2,4 милијарде динара (за „Каменицу 3”) и додатне, о 700 милиона, јавни дуг АПВ достиже, по речима Јакшића, 70 милиона евра.

Напредњак Саша Левнајић сматра да политика СНС-а није упоредива са политиком претходника, јер је „потпуно другачија и усмерена ка интересу пре свега Србије и грађана Србије”. Каже, није ништа лоше подићи кредит, само је питање под којим условима и да ли у интересу грађана.

Скупштина Војводине одлучила је и да за шест месеци помери, због епидемијске ситуације, рок за повлачење кредита од 2,4 милијарде динара из прошле године, за изградњу „Каменице 3”. Банка је то претходно одобрила и неће бити додатних трошкова.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---