- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Zadruga u Čurugu obeležila uspešnu sezonu

 

ŽELEZNICOM ISPORUČENO 160 VAGONA KUKURUZA

Čurug, 16. decembar 2011.

Zemljoradnička zadruga „Čurug” iz Čuruga okupljanjem pedesetak domaćina obeležila je kraj poljoprivredne sezone i najavila nove investicije.

- Godina nije bila nimalo laka, a pogotovo jesenja setva. U ovom času zadruga ne duguje ni dinara kooperantima, a uspeli smo da izgradimo hladnjaču za 500 tona robe – rekao je Stevan Milin, direktor zadruge, koji je obavestio svoje članove da je zadruga istisnuta iz licitacije za 50 hektara zemljišta, koju je vodila opština Žabalj, jer nije mogla da u gotovini plati učešće.

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stevan Milin ispred hladnjače pune luka

To nije bilo fer i žalili smo se na postupak i očekujemo poništenje licitacije. Mi ne pretimo zbog toga otpuštanjem radnika. Idemo na nove investicije za sortiranje i pakovanje voća i povrća i opremanje male hladnjače, koja će biti na usluzi zadrugarima – kaže Milin. Zadruga za novu sezonu ima poznatog kupca za rani krompir i luk.

- Činićemo sve da za mala gazdinstva obezbedimo plasman povrća i da time sačuvamo veliki broj dobrih domaćina – poručio je Milin.

Ova zadruga pre desetak godina dnevno je otkupljivala 4.000 litara mleka i tada je taj posao preuzeo „Imlek”. Sada su ponovo preuzeli ovaj posao, ali i skupe 400 litara dnevno i jedna je od retkih zadruga koja ima otkupno mesto za mleko i stoku.

Zahvaljujući dobroj organizaciji otkupa, zadruga iz Čuruga je za kupce u Hrvatskoj i Italiji železnicom isporučila 160 vagona kukuruza.

Na prigodnoj svečanosti Čedomir Keco, glavni urednik lista „Moje Gazdinstvo”, govorio je o potrebi čvrstog poslovnog povezivanja u procesu poljoprivredne proizvodnje i sve većoj odgovornosti zadruga u obezbeđenju tržišne sigurnosti uz pomoć državne administracije.

- Godina koja dolazi naš prostor još više otvara za ulazak agrarnih proizvoda, znači da se pojedine carine smanjuju ili ukidaju i to je nova konkurencija. Zbog toga dobro treba odmeriti u čega ulagati.

Keco je preporučio ratarima da koriste javna skladišta za dobijanje robnih zapisa na putu do kredita i da ne ulaze u proizvodnju bez ugovora.

Čuruška zadruga uspešno sarađuje sa poljoprivrednicima koji obrađuju oko 11.000 hektara, a od nedavno među kooperantima su i uspešni voćari.