- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Zadrugarstvo u Srbiji

 

ZAKON O ZADRUGAMA PO─îETKOM IDU─ćE GODINE

Zemun, 13. decembar 2011.

Dru┼ítvo agrarnih ekonomista Srbije danas je na savetovanju sa me─Ĺunarodnim u─Źe┼í─çem raspravljalo o stanju i perspektivi razvoja zadruga i zadrugarstva u na┼íoj zemlji o neophodnim reformama u ovom sektoru.

  Prof. dr Miladin ┼áevarli─ç nakon obuhvatnih analiza i istra┼żivanja predstavio je Strategiju razvoja zemljoradni─Źkog zadrugarstva u Republici Srbiji iz koje se vide poslovi za dr┼żavne institucije, zadruge i njihove saveze, ali za razna udru┼żenja koje jo┼í uvek ne prepoznaju korist od poslovnog i zadru┼żnog povezivanja.

Ministar poljoprivrede, trgovine, ┼íumarstva i vodoprivrede Du┼ían Petrovi─ç obratio se i rekao da o─Źekuje da ─çe se Predlog novog zakona o zadrugama na─çi u skup┼ítinskoj proceduri po─Źetkom naredne godine: „Nacrt zakona o zadrugama prakti─Źno je zavr┼íen. Usvajanje tog zakona omogu─çi─çe re┼íavanje postoje─çih problema u zadrugarstvu i otvoriti prostor za nove, bolje organizacione oblike udru┼żivanja, pre svega poljoprivrednika“

   „Ovaj zakon bi trebalo da donese mehanizam kako u najkra─çem mogu─çem roku sve ┼íto je nesporna imovina postane zadru┼żna svojina, a ono ┼íto je sporno ide na sud, pa da na sudu koliko je to brzo mogu─çe, dobije re┼íenje“, izjavio je Petrovi─ç.

Ministar Petrovi─ç je rekao da je drugi cilj tog zakona da napravi institucionalni okvir koji ─çe svakome ko ┼żeli da se udru┼żuju─çi sa drugima na principima zadrugarstva, omogu─çiti da to u─Źini na ┼íto lak┼íi i celishodniji na─Źin.

„Poljoprivrednici na taj na─Źin mogu da pove─çaju efikasnost svoje proizvodnje, smanje tro┼íkove, povoljnije nabave potreban repromaterijal i unaprede konkurentnost“, naglasio je Ministar i napomenuo da je zadatak 1.500 agronoma koje je dr┼żava anga┼żovala i da poljoprivrednike motivi┼íe i pomogne im da se udru┼żuju.

Nacrt zakona o zadrugama je dobio ogromnu podr┼íku na svim javnim raspravama i ocenjeno je da je tekst zakona dobar i uskla─Ĺen sa savremenim tr┼żi┼ínim tokovima i dostignu─çima u zemljama EU. Re─Źeno je da je potrebno uvesti zadru┼żna na─Źela u Zakon, ┼íto je i prihva─çeno.

U vrste zadruga treba dodati zdravstvene, ekolo┼íke i ┼żenske zadruge – bila je poruka sa rasprave, ali nije prihva─çeno da se uvedu ┼ítednokreditne zadruge.

Me─Ĺu prihva─çenim sugestijama su: da se zemljoradni─Źke zadruge podele prema specijalizaciji i da je potrebno smanjiti broj osniva─Źa; da je potrebno dozvoliti i pravnim licima da budu osniva─Źi zadruge i da se uvede model slo┼żene zadruge; da se preciziraju zadruge koje posluju sa ─Źlanarinom; da se izbaci zabrana da krvni srodnici ne mogu da budu osniva─Źi zadruge; da se omogu─çi zadrugama da obavljaju sve zakonom dozvoljene delatnosti; da se izbri┼íe jemstvo za osniva─Źki ulog; da se navede u ─Źemu se ogleda posebna za┼ítita dr┼żave, recimo osnovati fond za razvoj zadruga; da se ukine rok od 90 dana za odlu─Źivanje skup┼ítine na ┼żalbe ─Źlanova kod isklju─Źenja; da se bri┼íe sekretar iz organa zadru┼żnog saveza; da se odredbe o povra─çaju dru┼ítvene imovine i njenom upisu kao zadru┼żne svojine pojednostavi; da se dokazni postupak za utvr─Ĺivanje vlasni┼ítva nad dru┼ítvenom svojinom precizira. Sugestija da je potrebno propisati zabranu za otu─Ĺenje imovine u zadru┼żnoj svojini – je usvojena kroz propisivanje zabrane umanjenja vrednosti imovine u zadru┼żnoj svojini, kao i sugestija da se poveri odre─Ĺena javna ovla┼í─çenja zadru┼żnim savezima – koja je usvojena kroz uvo─Ĺenje Op┼íteg zadru┼żnog saveza i Knjige zadruga.

Predlozi i sugestije koji nisu uvrstani u Nacrt zakona su: da se uvedu ograni─Źenja za osnivanje omladinskih zadruga na na─Źin da se omogu─çi da osniva─Źi omladinskih zadruga mogu biti samo nezaposlena lica; da se podele zadruge na nove i stare; da se reguli┼íe problematika kooperanta; da se uvede obaveza raspisivanja konkursa za izbor direktora; da se uvede Zakonom poreske olak┼íice za zadruge; da listu revizora treba da vodi Ministarstvo i da se revizija vr┼íi svake tri godine; da treba propisati kaznene odredbe  za katastar u slu─Źaju nepostupanja. Tako─Ĺe je kritikovana fakultativnost Nadzornog odbora, odnosno neobaveznost njegovog uspostavljanja. Predlo┼żeno je i da se umesto termina dobit koristi termin ostvarivanje prihoda nad rashodima kod nedobitnih zadruga, ali sugestija nije usvojena.

 Posle odr┼żanih javnih rasprava tekst Nacrta je usagla┼íavan sa iznetim primedbama, ali ove verzije nema na sajtu nadle┼żnog ministarstva.  

Zadrugari, a pogotovo njihovi savezi, smatraju da se sva sporna imovina treba dodeliti zadrugama, a da oni koji misle da je njihova imovina to doka┼żu, a ne da zadruge stalno budu u sudskom procesu, a drugi da koriste, u najve─çem broju slu─Źajeva, njihovu imovinu.