ЗАМРЗНУТА ХРАНА ПОТИСКУЈЕ СВЕЖЕ НАМИРНИЦЕ

 

Београд, 13.10.2021.

Политика

  • Млађи купци у доби од 18 до 35 година сматрају да је и замрзнуто месо, воће и бобичасто воће једнако добро или чак боље због могућности очувања витамина и храњивих материја замрзавањем, показало најновије истраживање

Замрзнута храна постаје све популарнија не само зато што су многи током пандемије правили залихе ових намирница него и због тога што потрошачи схватају да је свежа храна скупља, а и чешће се квари. Према недавном истраживању „Дилоита”, спроведеном на 2.000 људи, 65 одсто испитаника је рекло да су цене свеже хране порасле за осам одсто у односу на прошлу годину, док 82 процента испитаника мисле да то поскупљење није оправдано. Готово половина је изјавила да се цене замрзнуте хране уопште нису мењале током овог периода.

– Рок трајања је такође нешто што их брине. У куповину се више не иде тако често као пре пандемије, па су се тиме и навике промениле. Чак 45 одсто потрошача је изјавило да у фрижидеру имају мање свеже него замрзнуте хране – наводи се у овом истраживању. Није непознат податак да је продаја ове врсте хране током пандемије доживела огроман раст јер су потрошачи покушавали да обезбеде залихе због ограниченог кретања и немогућности да иду у набавке. Међутим, временом су схватили да ове врсте намирница имају и одређене предности попут мање кварљивости, нижих цена, а и великог избора премијум производа. И док су се у претходној години у обзир узимали практични разлози за куповину замрзнуте хране, током 2021. кварљивост намирница је пресудна. Пре свега, проблеми су се јавили и у транспорту робе, па су се рокови померили и у ланцу снабдевања и намирницама треба више времена да стигну до полица. Истраживање је показало да 60 одсто купаца сматра да се рок трајања намирница смањио и брине их могућност кварења производа.

– Више рачуна се води и о бацању хране. Седам од 10 испитаника рекло је да су размишљали о томе колико хране баце приликом доношења одлуке о куповини. Када се томе додају ниже цене, практичност и дужи рок трајања, сви аргументи иду у корист замрзнуте хране – наводи се у истраживању.

Међутим, занимљиво је да је 90 одсто анкетираних рекло да их чини срећним када купују свеже намирнице и да је то начин живота од пре здравствене кризе који није лако променити. Емоције су снажне и када се говори о куповини свежих производа, па је и даље много оних који се враћају старим навикама. У прилог томе иде и податак да је 78 одсто купаца признало да би платило скупље да добије свеж производ који тражи. Ово се не уклапа са чињеницом да продаја замрзнуте хране расте, али то показује такође да произвођачи ове хране нису искористили свој тренутак популарности током пандемије да евентуално унапреде понуду или пруже неке новине како би задржали потрошаче и поспешили даљи раст продаје.

– Популарност замрзнуте хране посебно је приметна код млађе популације. Око 57 одсто анкетираних старости од 18 до 34 године верује да је смрзнуто поврће једнако добро или боље од свежег, док такво мишљење има 39 процената купаца који имају 55 и више година. Више од половине младих сматра да је и замрзнуто месо, воће и бобичасто воће једнако добро или чак боље због способности очувања витамина и храњивих материја замрзавањем – наводе из „Дилоита”. Примећено је да су највећи произвођачи почели да праве здраве оброке – замрзнуте и са упадљивим етикетама које сугеришу да је реч о иновацијама на тржишту.

Најбезбеднија у конзерви

Потрошачи у Србији предност дају свежим намирницама иако постоји и навика куповине замрзнутих производа, посебно воћа и поврћа ван сезоне. Стручњаци кажу да је замрзнута храна боља од конзервисане због количине соли која се додаје при конзервисању. У неке конзервисане врсте воћа додаје се и шећер. С друге стране конзервисање може побољшати безбедност хране, нарочито оне склоне развоју патогена. Током овог процеса храна се стерилише и резултат је већи губитак храњивих састојака, али када се конзервишу воће и поврће, може да траје годинама и купци могу бити сигурни да је та храна безбедна.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---