- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Zapis iz Slovenije

 

STRUJA IZ POTOKA I SA KROVA

Celje, 31. oktobar 2011.

Ivan Rihter, poljoprivrednik iz Gornjeg Grada (Slovenija), jedan je od onih koji, da bi opstao na poljoprivrednom imanju, obavlja tri delatnosti - gaji 120 ovaca, proizvodi struju u dve mini hidroelektrane i iz solarnih ─çelija, postavljenih na krovu pilane u kojoj obra─Ĺuje drvo. Prilikom susreta sa grupom zadrugara i stru─Źnjaka iz Srbije, pre par dana, rekao je da je proizvodnju struje zapo─Źeo uz saradnju sa bankama, a pilana radi vi┼íe decenija.

- Imali smo tr┼żi┼íte za gra─Ĺu u biv┼íoj Jugoslaviji. Danas izra─Ĺujemo i montiramo drvene ku─çice i dobro bi nam do┼íla ona stara saradnja. Ipak, struja je pravi izvor prihoda i kada se za ─Źetiri pet godina oslobodimo kredita, od preko 200.000 evra, to ─çe biti dobar posao – ka┼że Ivan Rihter, iz ─Źijih elektrana kilovati odlaze u javnu mre┼żu.

 

- Vrlo lako mo┼żemo na┼íe iskustvo i izvo─Ĺenje radova za elektrane koje imamo u komercijalnom aran┼żmanu preneti na svakog, pa i srpsko tr┼żi┼íte – uveren je Rihter, jer je ve─çinu poslova, uz stru─Źni nadzor, obavio sa svojim sinom Lukom.

 

 

 Gosti iz Vojvodine i Ma─Źve istakli su da su odu┼íevljeni jednostavno┼í─çu hidroelektrana i postavkom solarnih ─çelija na krovu pilane i da u ovom poslu vide mogu─çnosti za investicije na selima u Srbiji. Grupu zainteresovanih poljoprivrednika na imanju Rihterovih do─Źekao je i pozdravio ┼żupan Stanko Ogradi i pozvao ih da nakon ovog susreta sagledaju svoj interes za saradnju sa

┼Żupan Stanko Ogradi (tre─çi s desna)

ov─Źarima, graditeljima drvenih ku─ça i proizvo─Ĺa─Źima struje u njegovoj ┼żupaniji.

Nakon ulaska u EU poljoprivrednici u Sloveniji, kako smo ─Źuli u susretu sa njima, sve manje dobijaju podsticaje od dr┼żave i Unije i okre─çu se dopunskim delatnostima - od proizvodnje hleba u seoskim pe─çima, do davanja turisti─Źkih usluga na svojim imanjima.