Zapis iz Slovenije

 

STRUJA IZ POTOKA I SA KROVA

Celje, 31. oktobar 2011.

Ivan Rihter, poljoprivrednik iz Gornjeg Grada (Slovenija), jedan je od onih koji, da bi opstao na poljoprivrednom imanju, obavlja tri delatnosti - gaji 120 ovaca, proizvodi struju u dve mini hidroelektrane i iz solarnih ćelija, postavljenih na krovu pilane u kojoj obrađuje drvo. Prilikom susreta sa grupom zadrugara i stručnjaka iz Srbije, pre par dana, rekao je da je proizvodnju struje započeo uz saradnju sa bankama, a pilana radi više decenija.

- Imali smo tržište za građu u bivšoj Jugoslaviji. Danas izrađujemo i montiramo drvene kućice i dobro bi nam došla ona stara saradnja. Ipak, struja je pravi izvor prihoda i kada se za četiri pet godina oslobodimo kredita, od preko 200.000 evra, to će biti dobar posao – kaže Ivan Rihter, iz čijih elektrana kilovati odlaze u javnu mrežu.

 

- Vrlo lako možemo naše iskustvo i izvođenje radova za elektrane koje imamo u komercijalnom aranžmanu preneti na svakog, pa i srpsko tržište – uveren je Rihter, jer je većinu poslova, uz stručni nadzor, obavio sa svojim sinom Lukom.

 

 

 Gosti iz Vojvodine i Mačve istakli su da su oduševljeni jednostavnošću hidroelektrana i postavkom solarnih ćelija na krovu pilane i da u ovom poslu vide mogućnosti za investicije na selima u Srbiji. Grupu zainteresovanih poljoprivrednika na imanju Rihterovih dočekao je i pozdravio župan Stanko Ogradi i pozvao ih da nakon ovog susreta sagledaju svoj interes za saradnju sa

Župan Stanko Ogradi (treći s desna)

ovčarima, graditeljima drvenih kuća i proizvođačima struje u njegovoj županiji.

Nakon ulaska u EU poljoprivrednici u Sloveniji, kako smo čuli u susretu sa njima, sve manje dobijaju podsticaje od države i Unije i okreću se dopunskim delatnostima - od proizvodnje hleba u seoskim pećima, do davanja turističkih usluga na svojim imanjima.