Zapis sa Maljena

 

PAŠNJACIMA POTREBBNA KIŠA I STIMULATORI RASTA

Bogdanica, 16.05.2022.

Ju─Źe je farma „Dobre poljoprivredne prakse”, u vlasni┼ítvu Milenka ─îutovi─ça u Bogdanici, bila doma─çin Emisije „Znanje imanje” (RTS) i organizatorima akcije za pobolj┼íanje kvaliteta pa┼ínjaka, koju vodi Udru┼żenje „Agroprofit” iz Novog Sada.

Pomenuta farma ima vi┼íe od 200 ha pa┼ínjaka, koji su po izgledu „umrtvljeni” i kao da se tek sada na njima budi trava. Kako ka┼żu iskusni sto─Źari, retko se doga─Ĺa da pa┼ínjaci budu ovako slabi kao sada i zbog toga je svaka pomo─ç dobro do┼íla. Farmeru ─îutovi─çu nije lako, jer mora ve─ç sada razmi┼íljati o ishrani vi┼íe od stotinu grla, a za zimski period pogotovo.

Stru─Źnjaci iz kompanije „Azertrade” doo iz Novog Sada su ovom farmeru ponudili biostimulatore za razvoj trave na pa┼ínjaku.

Sto─Źari u ovom regionu odavno nisu videli slabije pa┼ínjake i u ovoj podr┼íci nauke vide poslednju nadu da ih su┼ía totalno ne uni┼íti. Milenko ─îutovi─ç  ka┼że da je sasvim izvesno da ─çe morati seme i sojinu slamu nabaviti za zimu.

  • Mi prihvatamo preporuku Udru┼żenja „Agroprofit” o upotrebi biostimulatora na pa┼ínjacima i ako pobolj┼íamo rast i ubla┼żimo stres za nas ─çe to biti od velike koristi – ka┼że ─îutovi─ç.

Autor Emisije „Znanje imanje” Jasmina Nikitovi─ç Stoj─Źi─ç poru─Źuje da njena ekipa podr┼żava aktivnost za pobolj┼íanje pa┼ínjaka, jer bez prirodne hrane ne mo┼żemo imati ni zdravu hranu za ljude.

Na padinama pa┼ínjaka  izvedeno je prskanje trave sa biostimulatorom,  a o ovom poduhvatu  dipl. in┼ż. Miroslav Milovanovi─ç izneo je osnovne karakteristike, dosada┼ínja iskustva i preporuke:

***

Na┼íi preparati za prihranu su prirodnog neorganskog  porekla namenjeni kao dopuna konvencionalnoj proizvodnji i ┼íto je veoma va┼żno mogu pratiti ─Źistu organsku proizvodnju.

Danas ćemo na primarnim pašnjacima primeniti preparat koji je bogat Kalcijumom (Ca), Magnezijumom (Mg) i Borom(B).

Folijarnim nano┼íenjem rastvora u finoj magli, posti┼żemo da je hranivo prisutno u regiji korena, a prisustvom na listovima omogu─çavamo bioregulaciju same biljke: bolje fiziolo┼íke efekte - Bor i Magnezijum ubrzavaju fotosintezu, sintezu proteina, pove─çavaju koli─Źine polifenola, menjaju energetski sastav trava.

Vrlo brzo, ve─ç za dva dana,  tek iznikle biljke kao i najne┼żnije biljne vrste ─çe biti vizuelno prisutnije, zelenije i otpornije. Biljke su vitalne i kre─çe ubrzani rast koji je pra─çen i intenzivnijom zelenom bojom i ja─Źim listovima. Bor priprema biljku za cvetanje, direktno uti─Źu─çi na intenzitet klijanja polena i bolje i plodnije cvetove.

Za sedam do deset dana, izmeni─çe se tretirana povr┼íina tako da se mo┼że planirati pregon goveda ako je tako postavljen koncept.

Ukoliko planiramo kosidbu i pripremu za seno, naneti 10-14. dan posle prvog prskanja još jednom pripremljeni rastvor. Ukoliko postoji temperaturni stres i suša, tretman ponoviti posle 7-10 dana dok trave nisu previsoke. Prinos trava ovako se povećava i 20-25%.

Posebno smo dobre rezultate postigli tretiranjem primarnih pa┼ínjaka na velikim nadmorskim visinama (1300metara) gde se ostvari jo┼í jedan ┼żivotni ciklus trava koje ostaju zelene i vitalne.

Pa┼ínjaci se ovim postupcima ne samo kratkoro─Źno stimuli┼íu ve─ç i oplemenjuju dugoro─Źno uz korekciju PH vrednosti zemlji┼íta ukoliko je potrebno.

Ukoliko krenemo sa tretiranjem posle zadnjeg skidanja otkosa ili ispa┼íe, i ostavimo da se pa┼ínjak pod snegom odmori uz prisustvo mikroelemenata, jednim tretiranjem u martu (zavisno od temperaturnih uslova i padavina) ima─çemo spremnu ispa┼íu po─Źetkom aprila.

Dakle, dobijamo sedam meseci aktivnosti.

Zavisno od planova vlasnika napravi─çemo idealnu kombinaciju broja i ja─Źine tretmana.

Poseban benefit za goveda se posti┼że boljim varenjem ovako tretiranih trava.

Postoje i dobri rezultati u pogledu zaštitnih svojstava našeg preparata.

***---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---