- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

ZAVRŠEN PROJEKAT PROMOCIJE ŽIVINSKOG MESA IZ EU

 

20. januar 2011.

Kvalitet, bezbednost i sledljivost jesu najvažniji standardi koje savremeni potrošač živinskog mesa zahteva od proizvođača, jer je tako obezbeđena potpuna kontrola nad izvorom mesa, istakao je ambasador Republike Slovenije u Srbiji Franc But.                                

Na konferenciji u Privrednoj komori Srbije, kojom je završen trogodišnji projekat promocije kvalitetnog živinskog mesa evropskog porekla, But je naglasio da je projekat bio uspešan i da su potrošači informisani o važnosti pravilnog izbora mesa živine. Projekat generičke promocije živinskog mesa „Kvalitet, bezbednost, sledljivost – živinsko meso EU porekla“ počeo je u februaru 2008. godine na području Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.

Direktor „Mesne industrije Slovenije“ Boris Jež, predstavljajući rezultate projekta, rekao je da su glavni trendovi u svetu povećanje potrošnje živinskog mesa i da ovu granu industrije čekaju bolja vremena. Evropska industrija živinskog mesa godišnje proizvede 11 miliona tona mesa i ostvari 107 milijardi evra prihoda.

Na konferenciji učestvovao je i generalni direktor „Perutnine Ptuj“ Roman Glaser. Prema njegovim rečima, to preduzeće ima visoke standarde potpune sledljivosti proizvodnje, popularno nazvane „od farme do trpeze“, što znači uspostavljen sistem praćenja namirnica, hrane za životinje, supstanci od koje hrana potiče, tokom svih koraka proizvodnje, prerade i distribucije. Bezbednost hrane zasnovana je na standardima Evropske unije o uključivanju hrane u prehrambeni lanac, koji su najzahtevniji i najstrožiji na svetu.     

Predstavljene su i sheme kvaliteta i oznake EU i Slovenije za zaštićene poljoprivredne proizvode, kao što su „oznaka porekla“ i „geografska oznaka“. Sistem kvaliteta, bezbednosti i sledljivosti omogućava evropskoj živinarskoj industriji da sačuva konkurentnu prednost nad velikim izvoznicima živine iz SAD i Brazila.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran istakao je da Privredna komora Srbije podržava ovaj projekat i dodao da je veoma korisno i važno da  slovenačka „Perutnina“, koja je već prisutna u Bačkoj Topoli, implementira svoju tehnologiju u čitavoj Srbiji.