- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

Zbog površinskih i visokih podzemnih voda u Vojvodini

 

VANREDNA ANALIZA KVALITETA ZEMLJIŠTA

Novi Sad, 5. januar 2011.

 

Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada počinje vanrednu analizu utvrđivanja kvaliteta zemljišta na oranicama koje su bile zahvaćene  zadržavanjem površinskih voda ili imaju visok nivo podzemnih voda. Iako u Vojvodini nema tačnih podataka o tome kolika su prostranstva obuhvaćena vodenim ogledalima, stručnjaci smatraju da su one i visoke podzemne vode umanjile kvalitet zemljišta, pogotovo minerala, kao što su azot, fosfor i kalijum.

Prof. dr Miroslav Malešević, rukovodilac velikog tima koji će se baviti analizom i preporukama, za „AgroServis” kaže:

- Želimo da ratarima preporučimo šta valja činiti na poboljšanju osiromašenih zemljišta. U analizu su uključene savetodavne poljoprivredne službe, koje će sakupiti uzorke, a detaljna analiza će biti obavljena u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo. Praktično, za svaku oranicu sa koje bude donet uzorak znaćemo zastupljenost hraniva i naspram toga predložiti intervenciju – kaže dr Malešević.

Institut iz Novog Sada ima sve uslove da ovaj posao uradi brzo i obimno, a u akciju mogu da se uključe i stručnjaci ratari iz Mačve i Stiga. Inače, ratari za učešće u ovoj analizi mogu se prijaviti u svoju savetodavnu poljoprivrednu službu.

Dr Malešević kaže da u pojedinim regionima vodena ogledala i podzemne vode mogu biti daleko manje opasni uz kopanje i održavanje kanala. Samo tada poljoprivrednici se mogu odbraniti od ovakvih nepogoda, za koje obim štete još nije izračunat.

I pored traganja za podatkom gde su najveće krizne tačke u pogledu visokih podzemnih voda i ko od 2000. godine o tome vodi brigu, kada su se vodena ogledala zadržala dugo na oranicama,  „AgroServis” nije uspeo da sazna.

U Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu kažu da to nije njihova nadležnost, a u vodoprivrednim organizacijama odgovaraju da rade sve ono što se dogovore sa „Vodama Vojvodine”.

     (AgroServis)