- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

„Zdrava hrana – zelena jabuka”

 

ŽIG ZA ŠARANA IZ EČKE I ČOKOLADU „DARIA”

Novi Sad, 21. april 2011.

 

Još dva proizvoda ponela su žig „Zdrava hrana – zelena jabuka“ i sertifikacioni žig „Green choice“, rečeno je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije. Reč je o konzumnom šaranu proizvođača „Ečka“ ad iz Lukinog Sela i čokoladi „Daria“ proizvođača „Swisslion“ d.o.o. iz Vršca. Na istoj KZN predstavljena je i publikacija „Sve o vodama“ koje zajednički, već osmi put, pripremaju članovi Stručnog saveta Programa „Zdrava hrana – zelena jabuka“ i Privredna komora Srbije.

Pozdravljajući prisutne, Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu, naglasio je da potrošnja ribe kao prehrambene namirnice u Srbiji i dalje vrlo skromna, svega pet do sedam kilograma po stanovniku. U drugim zemljama ta potrošnja je višestruko uvećana, a u primorskim zemljama i 10 puta veća. Kod nas se riba najviše troši u vreme posta i posnih slava, kao i u skladu sa drugim običajima našeg naroda.

- Imamo oko 10.000 hektara pod ribnjacima i iz njih se godišnje izvuče šest do 8.000 tona ribe. Cilj nam je da se u sledećih pet godina površine pod ribnjacima povećaju bar na 15.000 hektara, a potrošnja u Srbiji uveća – rekao je Prostran. – Riba je vrlo zdrava namirnica, a riba koja s eproizvodi u našim ribnjacima je vrlo kvalitetna i tražena na evropskom tržištu.

Prostran je rekao da publikacija o vodi ima za cilj da skrene pažnju na odnos prema izvorištima u našoj zemlji, dodajući kako bi „ovaj vek mogao da bude vek vode iako je još uvek vek nafte“. Prostran ističe da je dobro što su naša izvorišta u vlasništvu države jer pitka voda koju imamo vrlo je kvalitetna i ta izvorišta moraju da se čuvaju. Srbija je poznata kao izvoznik flaširane vode, ali još uvek su naši kapaciteti neiskorišćeni kada je o ovoj proizvodnji reč.

O proizvodima koji su dobili žigove „Zdrava hrana – zelena jabuka“ govorila je i dr Ivanka Miletić, član Stručnog saveta, koja je naglasila da je šaran iz „Ečke“ spada u posne ribe i ima duplo manje masti nego što je to evropskim standardima propisano. Nenad Radulović, generalni direktor Ribarskog gazdinstva „Ečka“ naglasio je da je „Ečka“ uspela da se vrati na evropsko tržište, pa se riba od 2008. godine izvozi u Autriju, Nemačku i Holandiju. Ečki šaran je vrlo tražen jer nije utovljena i masna riba. U „Ečki“ to postižu tako što je ishrana ribe na prirodan način, a samo se malo dopunjava gotovom hranom. Direktor Radulović je najavio nove proizvode od šarana kao što su fileti od ove kvalitetne ribe.

Ribnjak u Ečkoj

Veliku pažnju pobudila je i čokolada „Daria“ koju Swisslion“ plasira na tržište. Direktorka ove kompanije Aleksandra Taušan rekla je da ova poslastica sadrži 70 odsto kakaa i koru od pomorandže koja joj daje poseban ukus. Kompanija „Swisslion“ ima široku paletu poslastica u svom proizvodnom programu, više od 120, a polovina od tih slatkiša stiž iz farika u Vršcu.

- Naša SL tehnologija je garancija vrhunskog kvaliteta, koja podrazumeva kontrolu sirovina. Naši proizvodi, sem u Srbiji, mogu se naći u zemljama regiona, u EU, SAD i Australije. Sa neskrivenim zadovoljstvom kažemo da smo srpska kompanija koja je vodeći proizvođač konditroskih proizvoda u Jugoistočnoj Evropi – naglasila je Aleksandra Taušan, direktroka „Swisslion“ d.o.o.