Zelena planeta

 

I 2017. BI─ćE GODINA REKORDNIH TEMPERATURA

Beograd, 7. april 2017.

Izvor: Politika

  • Najmanje tri puta ove zime Arktik je do┼żiveo neku vrstu toplotnog talasa, a u SAD je od po─Źetka godine oboreno 11.000 temperaturnih rekorda

Klimatske promene dostigle su novi uznemiruju─çi nivo ┼íirom planete. Rekordne temperature, zbog kojih je pro┼íla godina ostala zabele┼żena kao najtoplija otkako se vr┼íe moderna merenja, nastavile su se i 2017, koja ─çe tako─Ĺe biti „godina ekstremnih i neuobi─Źajenih uslova”, navodi se u godi┼ínjem izve┼ítaju Svetske meteorolo┼íke organizacije (SMO). Nivo ugljen-dioksida tako─Ĺe je dostigao rekord, a povr┼íina pod arkti─Źkim ledom novi zimski minimum.

─îak i bez efekta „El Ninja”, koji generalno donosi vi┼íe temperature svakih ─Źetiri do pet godina – 2017. godinu ─çe obele┼żiti druge zna─Źajne promene ┼íirom planete koje ─çe dovoditi u pitanje na┼íe poimanje klimatskog sistema, upozorili su istra┼żiva─Źi.

„Sada smo kro─Źili na zaista neistra┼żenu teritoriju”, naveo je u saop┼ítenju Dejvid Karlson, ┼íef Svetskog programa za istra┼żivanje klime.

Godi┼ínji izve┼ítaj SMO o stanju klime u svetu za 2016. oslanja se na ranije objavljene podatke ameri─Źkih agencija NASA i NOAA (Nacionalna administracija za okeane i atmosferu), koji su pokazali da je pro┼íla godina bila najtoplija u istoriji, ali je dopunjen podacima iz 80 nacionalnih meteorolo┼íkih slu┼żbi kako bi se kompletirala slika o klimi tokom 2016. godine.

U pore─Ĺenju sa referentnim periodom od 1961. do 1990, pro┼íla godina je bila za 0,83 Celzijusova stepena toplija od proseka, za 1,1 stepen vi┼ía nego u preindustrijskom periodu, i za oko 0,06 stepeni iznad prethodnog rekorda zabele┼żenog 2015. godine.

„Globalno, prose─Źne temperature povr┼íine mora zabele┼żene pro┼íle godine najvi┼íe su do sada, nivo mora nastavlja da raste, a nivo leda na Arktiku je ispod proseka ve─çim delom godine”, naveo je u izve┼ítaju Peteri Talas, ┼íef SMO, preneo je Bi-Bi-Si.

Nije se cela planeta zagrevala istom brzinom tokom pro┼íle godine. Temperature su na Arktiku bile za oko tri Celzijusova stepena vi┼íe od proseka u periodu 1961–1990. Na norve┼íkom ostrvu Svalbard u arkti─Źkom krugu temperature su bile ─Źak ┼íest i po stepeni iznad dugoro─Źnog proseka.

U izve┼ítaju je navedeno da je na temperature 2016. zna─Źajno uticao pacifi─Źki fenomen „El Ninjo” i da je on za 0,1 do 0,2 Celzijusova stepena podigao temperature uve─çane zbog emisija ugljen-dioksida.

„El Ninjo” je uticao i na nivo ovog gasa u atmosferi.

„Porast ugljen-dioksida tokom 2016. bio je najbr┼żi dosad zabele┼żen, a pro┼íla godina je bila prva u kojoj su merenja na havajskoj stanici Mauna Loa cele godine bila iznad 400 ─Źestica na milion”, prokomentarisao je za Bi-Bi-Si britanski meteorolog profesor Ri─Źard Bets.

Kao ekstremne vremenske neprilike u pro┼íloj godini navedene su velike su┼íe u ju┼żnoj i isto─Źnoj Africi i Centralnoj Americi. Uragan Metju u severnom Atlantiku opusto┼íio je Haiti, a vi┼íe stotina ljudi je izgubilo ┼żivot, navela je organizacija koja deluje u okviru Ujedinjenih nacija.

Ekstremna i neuobi─Źajena klima obele┼żila je i po─Źetak ove godine. Najmanje tri puta ove zime Arktik je do┼żiveo neku vrstu toplotnog talasa, jer su sna┼żne oluje sa Atlantika donele topao vla┼żan vazduh u tu regiju. Promene na ovom kraju sveta uticale su i na ostatak planete. U SAD je od po─Źetka godine bilo neobi─Źno toplo u nekim delovima zemlje i oboreno je ─Źak 11.000 temperaturnih rekorda.

Izve┼ítaj je objavljen u trenutku kada klimatolozi iz celog sveta negoduju zbog stava ameri─Źkog predsednika Donalda Trampa po ovom pitanju. Nova administracija povukla je neke od mera protiv globalnog zagrevanja koje je uveo Barak Obama, dok je za ┼íefa Agencije za za┼ítitu ┼żivotne sredine imenovan Skot Pruit koji negira da su emisije ugljen-dioksida glavni faktor koji uti─Źe na klimatske promene.

PORASTAO NIVO MORA

* 2016. je bila rekordno topla, za 1,1 Celzijusov stepen iznad preindustrijskog proseka
* Nivo ugljen-dioksida dostigao je rekord od 400 na milion ─Źestica
* Ukupan nivo leda opao je za vi┼íe od ─Źetiri miliona kvadratnih kilometara ispod proseka
* Nivo mora zna─Źajno je porastao u sezoni „El Ninja” 2015/2016, sa rekordnim vrednostima po─Źetkom 2016.
* Temperatura okeana je bila druga najviša do sada, što je doprinelo propadanju korala
* Teške suše i poplave dovele su do raseljavanja više stotina hiljada ljudi