ЗНАЧАЈАН РАСТ ЦЕНА ИНПУТА ОГРАНИЧАВА СТОЧАРЕ, ПОТРЕБНЕ СНАЖНЕ МЕРЕ

 

Београд, 14.04.2022.

ПКС/AгроСервис плус

  • Цене енергената, хране за животиње, минералних ђубрива, заштитиних средстава и транспорта вишеструко су увећане у протекле две и по године, због пандемије и однедавно украјинске кризе, што је условило смањену производњу сточарских производа. Привредници предлажу да се мерама заустави пад у сточарској производњи, која и даље представља велики потенцијал.

Ради превазилажења актуелне ситуације биће формиране секторске радне групе које ће припремити предлоге решења за Владу Србије, истакнуто је на седници Одбора Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије на којој је анализирана ситуација у сточарству на крају првог квартала ове године.

Привредници предлажу да се преиспитају залихе кукуруза и свих житарица и уљарица неопходних за производњу хране за животиње и утврде потребне количине за домаће тржиште. 

Привредници, између осталог, предлажу да се интензивније ради на смиривању цена, да се смање стопе ПДВ-а на све производе који се користе у исхрани животиња и подстакне решавање акциза за енергенте који се користе у примарној пољопривредној производњи и успостави систем приоритетног приступа робним резервама кукуруза како би се стабилизовала сточарска производња у Србији.

Званична статистика, иначе, показује да је на крају прошле године број говеда у односу на крај 2020. додатно опао за три одсто, свиња за готово четири, коза за 3,6 процената, док је незнатно повећан укупан број оваца и живине. 

У последње три године мањи је укупан број говеда за 38.000, свиња за 115.000,  живине за 430 хиљада комада, док је број оваца увећан за десет хиљада. У производњи меса последње три године нема већих одступања, али се с краја прошле и почетком ове године бележи пад у производњи меса за 9,3 одсто, млечних производа 15 посто, рибе за трећину, хране за животиње готово 15 процената, док је раст производње забележен код пилећег меса за три одсто. Такође, уочава се пад у производњи сировог млека у последње три године за 2,4 одсто.

Према процени највећих и успешних млечних фарми крава, ова производња, у најбољем случају, биће смањена, али најчешће се помиње продаја стоке, јер се власници не могу покрити у производњи због откупних цена млека. Без анализе остао је податак да се у Србији годишње произведе више од 1,4 милијарде литара млека, а да је у моделу премија мање од милијарде литара.На седници су учествовали представници Министарства пољопривреде, Управе за ветерину и пољопривредних института и чланови Одбора Удружења - представници кланичне и млекарске индустрије, произвођачи хране за животиње, представници удружења произвођача свиња, говеда, рибе и живине. 

Привредна комора Србије очекује да учесници састанка упуте предлоге за побољшање стања у сточарству, јер су се позиву одазвали искусни менаџери и власници угледних компанија, као и представници групација и удружења пољопривредника. Заправо, овај део коморског система има намеру да нову владу дочека са програмом који обухвата побољшање производње у сточарству.(табеле: Н. Будимовић)

--- Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <---

--- Besplatni Agro Saveti ---
---> KLIKNITE OVDE! <---