ЗНАМО ЛИ КАКВО МЕСО КУПУЈЕМО И ШТА ОЗНАКА "ДОМАЋЕ" ГАРАНТУЈЕ

 

Београд, 06.04.2022.

РТС

  • Од почетка месеца трговци су дужни да јасно означе месо са домаћих фарми и месне прерађевине које имају минимум 50 одсто сировина домаћег порекла. Секретар за трговину Привредне коморе Србије Жарко Малиновић за РТС каже да је суштина уредбе да се да посдтицај произвођачима да унапреде своју производњу.

Трговци никада нису проблематична тачка у поштовању прописа и нису неко ко има потребу да их непоштује, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Жарко Малиновић.

"Овде је суштина да се да подстицај произвођачима да унапреде своју производњу. Више од 95 одсто меса које се налази у радњама је домаћег порекла. За нас су важније ознаке квалитета где инсистирамо да су ти производи једнако квалитетни ако не и више од увозног меса", каже Милановић.

Наш закон као и правилник о декларисању производа су врло јасни, али је питање колико имамо навику да читамо декларације.

"Увек можемо читајући декларације да утврдимо порекло производа, а наши потрошачи су спремни да предност дају домаћим производима", тврди Малиновић.

Сва истраживања, не само ПКС-а, о ставовима потрошача показују да су потрошачи спремни да плате више за домаћи производ ако је квалитетан, каже Малиновић, због чега је иновација и унапређења квалитета важно.

"Ако погледамо највећи трговачки ланац на српском тржишту, а који је у страном власништву, до домаћих ланаца, трговине у својим рафовима имају око 80 одсто артикала произведених у Србији", истиче секретар за трговину ПКС-а.

Количине увезеног меса су мале и у односу онога што произведемо, наводи Малиновић, и у односу на оно што извеземо.

"Међутим, оног тренутка када се отворе велика тржишта попут Кине дође до скока цена и мањка не само код нас већ у целој Европи. Ако направимо ланац снабдевања 'од њиве до трпезе' где имамо заокружен српски производ бићемо и конкурентнији и квалитетнији", сигуран је Малиновић.

Од почетка пандемије коронавируса у Европи се пореметио ланац снабдевања, а сада је ту и криза у Украјини.

"Сва та кретања утичу и на нас. Ипак, задржали смо стабилно снабдевање, трговачке марже се годинама не мењају, јер се и куповна моћ није значајно променила. Велика је разлика измеђи цене производа на домаћем тржишту и оних које би произвођачи могу да добију на иностраном тржишту због чега инсистирамо да се домаћи произвођачи помогну субвенцијама", објашњава Малиновић.

Када је реч о цени свињског меса, она у многоме зависи од Кине, због тога морамо да производњу учинимо конкурентнијом и квалитетнијом, рекао је гостујући на РТС-у секретар за трговину Привредне коморе Србије Жарко Малиновић.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---