Agrar u rebalansu prošao sirotinjski

 

PREMIJA ZA MLEKO TRI  DINARA

Beograd, 18. novembar 2010.

 

Predlog da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rebalansom državnog budžeta dobije 650 miliona dinara, umesto 1,270 milijardi, samo je deo novca koji je potreban stočarstvu. Praktično će ova sredstva biti utrošena na povećanje premija za mleko.

Prema ovom iznosu sredstava, kako saznaje „AgroServis”, premija će dosadašnjim korisnicima biti udvostručena i iznosiće tri dinara po litri.

Ukoliko se dopuna uredbe o premiji bude odnosila na već predato mleka za nove korisnike ovog dela subvencije nema više novca i novih korisnika. Sa ovom isplatom iznos premije za celu godinu bio bi oko 1,1 milijardu dinara, što je tri puta manje nego pre par godina.

Na vest o rebalansu budžeta Jovan Negovan, predsednik Udruženja „Pančevački ratar”  je za „AgroServis” rekao:

- Ovo je sirotinjski dinar. Iznos novca za agrar iz rebalansa je loša poruka Vlade nama poljoprivrednicima. Opet jedno pričamo, a drugo radimo. Sa takvim ponašanjem država će izgubiti potpuno poljoprivredu ili će je preuzeti bogati, a među njima nema seljaka. Vlada ima šansu da promeni pristup agraru i to pokaže kod planiranja troškova u narednoj godini kod donošenja budžeta – rekao je Negovan.

Među predlozima za iznos Agrarnog budžeta u idućoj godini najviše se pominje povećanje od 5-10 odsto naspram ukupne državne kase, a do tada izdvajanje po stanovniku za poljoprivredu je manji od 20 evra.

      (AgroServis)