AKS-A NEMA U PIROTSKOM OKRUGU, ALI U POJEDINIM SELIMA ZABRANJEN UZGOJ SVINJA

 

Pirot, 12.11.2021.

Agroklub

  • Zabrana datira jo┼í od po─Źetka pro┼íle godine kada se AKS (afri─Źka kuga svinja) pojavila kod divljih svinja koje su iz Bugarske, preko Stare planine, pre┼íle na podru─Źje na┼íe zemlje i dovele u opasnost doma─çe svinje u ve─çem broju sela u okolini Pirota.

Iako afri─Źke kuge svinja (AKS) nema u Pirotskom okrugu, pojedina sela i dalje su pod zabranom za uzgajanje svinja i to ve─ç nepune dve godine.

"Na sajtu Uprave za veterinu jo┼í uvek stoji re┼íenje o zabrani ─Źuvanja i tu se ni┼íta nije pomaklo. Mi smo na stalnoj vezi sa Regionalnim centrom za afri─Źku kugu svinja, ali mera je i dalje ista", navodi na─Źelnica Pirotskog okruga Dragana Ton─Źi─ç.

Ve─ç skoro dve godine bez uzgoja svinja

Zabrana datira jo┼í od po─Źetka pro┼íle godine kada se AKS pojavila kod divljih svinja koje su iz Bugarske, preko Stare planine, pre┼íle na podru─Źje na┼íe zemlje i dovele u opasnost doma─çe svinje u ve─çem broju sela u okolini Pirota. Tom prilikom mnoge doma─çe svinje su eutanazirane, ne zbog zaraze, ve─ç zbog opasnosti da se zaraze. Od tada do dana┼ínjeg dana farmeri ne mogu i ne smeju da se vrate ovoj grani sto─Źarstva.

"Mi nemamo fizi─Źki odvojenu granicu sa Bugarskom i zbog ugro┼żenosti doma─çih svinja, to se moralo uraditi. Prva uredba Uprave za veterinu stigla je 13. januara 2020. godine, a druga 19. februara. Oni su tada proglasili podru─Źje visokog rizika, za┼ítitno podru─Źje intenzivnog lova i zara┼żeno i inficirano podru─Źje. To su lovi┼íta Vidli─Ź, Poni┼íavlje, ona koja se nalaze na teritoriji Grada Pirota, op┼ítine Bela Palanka i Dimitrovgrada."

Trenutno je, dodaje, uzgoj svinja zabranjen u selima na kru┼żnom putu oko Pirota, ta─Źnije, to su mesta sa leve strane auto-puta kada se ide u pravcu Bugarske.

"U pitanju su Berilovac, Izvor, Krupac, Veliko Selo, Mali Jovanovac, Veliki Jovanovac, Trnjana, Poljska R┼żana. U tim mestima od januara pro┼íle godine nema doma─çih svinja, a prvi odstrel, po uredbi od 13. januara te godine, ura─Ĺen je u prvoj nedelji februara", podse─ça Ton─Źi─çeva.

Eutanazija kao prevencija

Poslednja eutanazija divljih svinja, dodaje, obavljena je u aprilu ove godine i to u jednom od lovi┼íta. Kod doma─çih ┼żivotinja AKS je uo─Źena poslednji put u februaru, martu 2021. i to u selu Gnjilan.

"Registrovana je samo na jednoj ve─çoj farmi. Tada je eutanazirano oko 120 do 130 ┼żivotinja, iako se AKS pojavila samo kod nekoliko. Nisu sve bile pozitivne, ali su, zbog brzog ┼íirenja bolesti i opasnosti koju nosi sa sobom, ubijene sve ┼żivotinje na tom gazdinstvu. U ostalim doma─çinstvima u tom selu nije zabranjeno ─Źuvati svinje."

Sporadi─Źno se AKS, dodaje sagovornica Agrokluba, pojavljuje u lovi┼ítima, ali to su prostori koji nemaju fizi─Źku barijeru i dostupni su divljim ┼żivotinjama koje, podse─çamo, uglavnom prelaze iz Bugarske.

"Tako su i pro┼íle godine, zbog velikog po┼żara u Bugarskoj, do┼íle kod nas, pobegle su zbog bezbednosti, to je prirodni opstanak. Ako uzmemo u obzir da su to veoma sposobne ┼żivotinje, koje u toku jednog dana mogu da pre─Ĺu i do 40 kilometara, nije ─Źudno ┼íto su pre┼íle na na┼íu stranu", navodi Ton─Źi─çeva.

Mala domaćinstva nisu kriva za širenje bolesti, ali...

Dodaje da su poljoprivrednici, iz sela u kojima je zabranjen uzgoj svinja, ove godine bili skepti─Źni po pitanju sejanja kukuruza, jer su im od pro┼íle sezone ostale velike zalihe. Zabrana, iako je bila neophodna, svakako je lo┼íe uticala na ekonomski status tih doma─çinstava, ali je, isti─Źe na┼ía sagovornica, va┼żno napomenuti da ta gazdinstva nisu krivci za ┼íirenje AKS.

"Ni na jednom doma─çem gazdinstvu u tim mesnim zajednicama na kru┼żnom putu nije registrovana AKS, niti je neka ┼żivotinja uginula. Oni nisu krivi za ┼íirenje, samo su morali da pretrpe odstrel tih ┼żivotinja, jer je postojala opasnost da ─çe se, zbog blizine divljih, zaraziti i dalje pro┼íiriti ovu zaraznu bolest", napominje na─Źelnica Pirotskog okruga.---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---