Aktivnost

 

NAJAVLJENI OVOGODIŠNJI KONKURSI POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA POLJOPRIVREDU, VODOPRIVREDU I ŠUMARSTVO

Novi Sad, 26. februar 2016.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Branislav Bogaro┼íki, najavio je na konferenciji za medije konkurse Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo za 2016. godinu, koji ─çe biti raspisani od marta do septembra. Poljoprivrednici ─çe i ove godine, izme─Ĺu ostalog, mo─çi da konkuri┼íu za dodelu bespovratnih sredstava za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara, protivgradne mre┼że, prera─Ĺiva─Źku proizvodnju, opremanje farmi, plastenike,  te za opremanje hladnja─Źa, su┼íara, p─Źelarstvo i za stara─Źka doma─çinstva

Kako je potpredsednik Bogaro┼íki najavio, konkurs za navodnjavanje bi─çe otvoren od marta do septembra, za registriovana poljoprivredna gazdinstva, fizi─Źka i pravna lica. Za ovu namenu opredeljeno je ukupno 300 miliona dinara, i to za: izgradnju  eksploatacionih bunara, nabavku opreme za bunare i pumpe, crevnih linija sa rasprskiva─Źima, zatim za nabavku tifona, rend┼żera, sistema kap po kap i drugo. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je do osam miliona dinara, a refundacija je do 50 posto od vrednosti investicije.

Za sufinansiranje investicija u opremanje hladnja─Źa, su┼íara i za p─Źelarstvo na teritoriji Vojvodine, opredeljeno je ukupno 35 miliona dinara, a novac ─çe  se dodeljivati za: opremanje hladnja─Źa, zatim za nabavku opreme za pripremu, pranje, poliranje, ─Źi┼í─çenje, sortiranje i pakovanje vo─ça, gro┼ż─Ĺa i povr─ça, opremanje su┼íara za industrijsko, za─Źinsko i lekovito bilje, te za nabavku novih p─Źelinjih dru┼ítava i opreme za p─Źelarstvo. Pravo na kori┼í─çenje bespovratnih sredstava imaju fizi─Źka lica i zadruge, a konkurs je otvoren do utro┼íka sredstava, odnosno do kraja septembra.

I ove godine, registrovana poljoprivredna gazdinstva, fizi─Źka i pravna lica mogu da konkuri┼íu i za bespovratna sredstva za protivgradne mre┼że. Ukupan iznos raspolo┼żivih sredstava za ovu namenu jeste 270 miliona dinara: do 10 hektara za nabavku protivgradne mre┼że sa naslonom - do 800.000 dinara po hektaru. Refundacija je do 60 odsto od vrednosti investicije. Konkurs je otvoren do utro┼íka sredstva, zaklju─Źno sa 30. septembrom 2016. godine.

Za nabavku konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u za┼íti─çenom prostoru (plastenici), izdvojeno je ukupno 60 miliona dinara. Korisnici sredstva mogu biti samo fizi─Źka lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Povra─çaj sredstva i po ovom konkursu je do  50 odsto od investicije.

Za opremanje farmi ove godine je opredeljeno 30 miliona dinara. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je do 1,5 miliona dinara, a refundacija je 50 odsto od vrednosti investicije.

Sredstva za male prera─Ĺiva─Źke kapacitete u oblasti prerade vo─ça, povr─ça, gro┼ż─Ĺa, planiran su u iznosu od 15 miliona dinara. Pravo da konkuri┼íu za sredstva imaju fizi─Źka lica.

Resorni sekretarijat ─çe i ove godine raspisati konkurs za stara─Źka doma─çinstva namenjen starijima od 65 godina koji daju zemlju u zakup. Za ovu namenu izdvojeno je ukupno 110  miliona dinara, a visina podsticajnih sredstva je od 6 do 10 hiljada dinara. Konkurs je otvoren do 28. aprila 2016. godine.

Potpredsednik Bogaro┼íki je jo┼í naveo da je u prole─çnom konkursnom ciklusu planirano i ulaganje od 5 milina dinara za udru┼żenja, 10 milina dinara  za poljoprivredne manifestacije, 96 miliona dinara za po┼íumljavanje, 400 miliona za vodovod i kanalizaciju, kao i 590 miliona za ure─Ĺenje kanalske mre┼że u funkciji odvodnjavanja  poljoprivrednog zemlji┼íta (55 posto subvencioni┼íe Sekretarijat, a 45 odsto lokalne samouprave).

Poljoprivrednicima su i ove godine dostupna sredstva i tri fonda - Garancijskog, Pokrajinskog fonda  za razvoj poljoprivrede i Razvojnog fonda. Kako je naveo potpredsednik Bogaro┼íki,  poljoprivrednici imaju mogu─çnost da, pod veoma povoljnim uslovima, konkuri┼íu za kreditna sredstva kod nekog od fondova, te da se po zavr┼íenoj investiciji jave na neki pod konkursa Sekretarijata za subvencionisanje svoje investicije.

Potpredsednik Bogaro┼íki je  jo┼í dodao da je ovogodi┼ínji bud┼żet  za ulaganje u poljoprivredu 7,4 milijarde dinara. On je dodao da, iako je Zakonom o bud┼żetskom sistemu predvi─Ĺeno da namenska sredstva iz kojih se Sekretarijat finansira, vi┼íe nemaju karakter namenskih sredstva i ne postoji obaveza da se utro┼íe u dosada┼ínje namene, ali na nivou Pokrajinske vlade je postignut dogovor da naknade koje su do sada usmeravane u poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo zadr┼że isti karakter.

„O─Źekujemo 3,2 milijarde u bud┼żetskom fondu za vode, odnosno od naknada za odvodnjavanje  i navodnjavanje, zatim 195 miliona u bud┼żetskom fondu za ┼íume, 43 miliona u bud┼żetskom fondu za lovstvo i 2,8 milijarde u bud┼żetskom fondu za zemlji┼íte. Od toga planiramo da 858 miliona dinara budu direktno sredstva koja ─çemo plasirati registrovanim  poljoprivrednim gazdinstvima, kroz na┼íe konkurse kao vid subvencije“,  rekao je Branislav Bogaro┼íki.