Активност Удружења „Агропрофит”

 

КАКО ПРОДУЖИТИ ЖИВОТ ПАШЊАЦИМА

Нови Сад, 09.05.2022.

Удружење „Агропрофит” из Новог Сада покренуло је активност на оплемењивању пашњака, отклањању неправилности при коришћењу и управљању, овим, за сточаре корисним, површинама.

Удружење је формирало више стручних тимова за реализацију мера које доприносе повећању раста биљака и продужењу вегетације на пашњацима. За овај биолошки процес одабрано је неколико, углавном, органских стимулатора раста и ђубрива. Први послови су обављени на пашњацима Земљорадничке задруге Агрочока у Чоки и у Ечкој, а ових дана то ће бити учињено и у Мужљи и Дубовцу. Огледна примена биостимулатора уз едукацију одржаће се 15. маја на фарми Миленка Чутовића, који гаји херефорд расу говеда у органској производњи, у селу Богданица недалеко Горњег Милановца.

Површине пашњака у појединим регионима у Србији су умањене, јер су локалне управе ово земљиште издале у закуп, па га ратари покушавају користутит за биљну производњу.

Мр Зоран Новаковић, из Пољопривредне саветодавне стручне службе у Новом Саду, сматра да су пашњаци, без разлике на квалитет трава на њему, значајан ослонац за говедарство и овчарство.

  • Свако смањење броја хранидбених дана у штали за произвођаче млека или само телади, као и за власнике стада оваца, је финансијски добитак. Испашом су могуће велике уштеде у коришћењу здраве хране, а постиже се и узгој здравих животиња, уз само неопходну ветеринарску превентиву – каже Новаковић.

Он подсећа да су многе анализе показале да употреба пашњака више од 200 дана у години представља у овом часу велики ослонац, јер се цене житарица и уљарица не смирују.

Удружење „Агропрофит” има припремљен програм за обнову и заштиту пашњака, а први циљ је да се до краја јуна обухвати око 1.000 хектара пашњачког земљишта, на које би „пали” биостимулатори. Највећи посао, поред десетак пашњака у Војводини, биће у околини Чачка, Сјенице и на Пештеру. Ако би само ове године повећали бујност траве на пашњацима за 15 одсто и за двадесетак дана продужили вегетацију у сремским условима, сточари би остварили милионску уштеду.

Стручњаци који добро познају биљну структуру самониклих, или како их зову природних пашњака, кажу да је дошло време, где је то могуће због квалитета земљишта, да се под хитно обави досејавање.

За партнера у овом послу Удружење је предложило Институт за крмно биље из Крушевца, са којим жели да потпише споразум о пословној сарадњи,  који би обухватио више битних детаља, међу којима су избор локалитета за испитивање земљишта, досејавање трава, анализу ефеката коришћења пашњака у исхрани стоке... За дугорочне анализе и за све експерименте биће потребно око 800 ха пашњака, који би користили сточари и истраживачи најмање 10 година. То је неопходно због тога што програм обухвата оплемењивање  пашњака, одрживост, али и резулатате у прирасту и стању здравља стоке у испаши. Због овога ће Удружење предложити да се у посао укљући и један од ветеринарских института. Крајњи циљ је да се формира широк истраживачки програм, који  стиче услове да се финансира и из фонда за науку. Због обима посла и према искуству земаља које имају гајене и природне пашњаке, очекује се подршка више ресорних министарства, а и локалних упарава.

Међу приоритетне послове, везане за пашњаке, стижу поруке из више региона, а сточари из Баната поново истичу потребу да се пашњачке површине власницима стоке издају без надокнаде и да се обустави продаја ових површина од стране општина. Навели су да у Банату пашњаке преузимају индустријалци и „момци непознатих занимања”. У последње две године инспектори нису поништили ниједно незаконито издато решење о коришћењу пашњака, а од сточара из Дупљаје општина Бела Црква тражи да се поништи уговор о коришћењу сеоског пашњака, који као правно важећи имају сеоски сточари. Слична ситуација је и у Селеушу, Баваништу, околини Кикинде...

Од 2009. године до данас из пописа земљишта у АП Војводини нестало је 30.000 хектара пашњака.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---