Aktuelnost

 

UDRU┼ŻENJE „AGROPROFIT” PREDLA┼ŻE ZAKON O MLEKU I MLEKO ZA ─ÉAKE

Novi Sad, 23.februar 2024.

  • Bez mle─Źnog govedarstva, gde je simentalska rasa najbrojnija, nemamo ┼íanse za izvoz junetine.

Upravni odbor Udru┼żenja „Agroprofit” iz Novog Sada danas je analizirao uticaj opadanja broja muznih krava na tovno govedarstvo.

Predsednik udru┼żenja ─îedomir Keco upozorio je da oko 400.000 telenja godi┼ínje u Srbiji ozbiljno smanjuje u─Źe┼í─çe sto─Źarstva  u bruto dru┼ítvenom proizvodu i da se ne zna gde ─çe stati, jer iz pojedinih regiona (Stig,  ┼áumadija) sti┼żu vesti o novoj prodaji krava. Stalni rast broja kvalitetnih tovnih rasa u ovom ─Źasu  nije dovoljan za pokri─çe nedostatka junadi u tovu. Prema nepotpunim podacima, trenutno se klanicama nudi oko 3.000 junadi. Cena od 2,8 evra/kg  je pove─çana na tri evra, ┼íto prihvata mali broj nakupaca. I po dva-tri dana kru┼że da bi utovarili vozilo.

Koliko smo kao zemlja tragali za kupcem u inostranstvu sada smo do┼íli da ne mo┼żemo napuniti dva broda za Bliski Istok. Ukoliko do kraja godine uspemo da utovarimo 90.000 junadi, ima─çemo dovoljno ovog mesa za svoje potrebe. Ako bi se tovlja─Źi vratili ovom poslu na 5.000 farmi, bilo bi i kvalitetne robe za strana tr┼żi┼íta.

Sutra u Beogradu o proizvodnji mleka i prometu razgovaraju vlasnici farmi, a u Mu┼żlji odgajiva─Źi tovnih rasa goveda.

Za sastanak u Mu┼żlji Upravni odbor Udru┼żenja „Agroprofit” pripremio je predlog mera o tovnom govedarstvu, me─Ĺu kojima je prva  o isplati duga. Donosimo predloge u celini i ┼íta su zahtevi odgajiva─Źa prema Ministarstvu poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede.

***

  1. Isplata podsticaja i sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla i premija za tov za 2022.godinu. U na┼íoj Proizvodnoj grupi vi┼íe od polovine odgajiva─Źa nisu dobili novac po nijednoj osnovi. Poseban finansijski i statusni problem je zaka┼ínjenje isplate za krave i nabavku priplodnih grla.
  2. Pove─çanje podsticaja za krave dojilje sa 40.000 na 50.000 dinara u 2023. godini stabilizovao bi ovaj sektor, kao i utvr─Ĺivanje iznosa od 10 miliona dinara po gazdinstvu za nabavku kvalitetnih grla, sa 50 odsto u─Źe┼í─ça gazdinstva. Podr┼żavamo predlog da se za kvalitetne mle─Źne krave izdvoji 40.000 dinara po grlu, ┼íto bi uz premije za mleko od 15 din/litri ekonomski u─Źvrstilo stanje u mle─Źnom govedarstvu.
  3. Kao meru za pove─çanje stada kvalitetnih tovnih rasa vidimo u slede─çem: da se u zakon  o sto─Źarstva unese „tovni simentalac”; da se odgajiva─Źu koji zadr┼żava junice za priplod sa sopstvene farme izdvaja podsticaj u iznosu od 120.000 dinara, za najvi┼íe 10 junica, starosti  210 dana, bez prava prodaje 36 meseci.
  4. Za dalji napredak kvalitetnog tovnog govedarstva  neophodna je hitna intervencija Ministarstva poljoprivrede da se pa┼ínjaci vrate sto─Źarima uz upravljanje od strane dr┼żave. Uprava za zemlji┼íte je bespravno dodelila pa┼ínjake za oranice i dugoro─Źan zakup, polaze─çi od tvrdnje da je to „poljoprivredno zemlji┼íte”, a ne od interesa sto─Źara. Tako se pa┼ínjaci preoravaju na severu Banata i u ju┼żnom Banatu.
  5. Potrebno je da se spre─Źi i sankcioni┼íe uvoz teladi za tov bez primene karantina, ┼íto je u pro┼ílosti nanelo ogromne ┼ítete farmerima, a omogu─çilo veliku korist uvoznicima.
  6. Molimo za podr┼íku udru┼żenju za sprovo─Ĺenje programa edukacije o tovnom govedarstvu i sistemu krava-tele u regionima gde postoje dobri pa┼ínja─Źki uslovi, gde nam je potrebna aktivnost savetodavnih slu┼żbi. Istovremeno o─Źekujemo podr┼íku za realizaciju projekta proizvodnje kvalitetnog june─çeg mesa pod sloganom „Junetina iz prirode-RS”, ┼íto podrazumeva primenu posebnog programa dr┼żanja i tova. Udru┼żenje ima i okvirni program za osposobljavanje farmera za dobijanje sertifikata „odgajiva─Ź goveda – junetina iz prirode”.

***

Upravni odbor smatra da je u celom sektoru poljoprivrede i agroindustrije potrebno pove─çati kompetentnost i uvesti i nove institucije u praksu, jer se pokazalo da iz dr┼żavne administracije izlaze odluke koje nemaju stru─Źno niti ekonomsko, a neke i pravno pokri─çe. Za ukupne ekonomske i politi─Źke prilike u zemlji nije prihvatljivo elementarno neslaganje me─Ĺu kreatorima agrarne politike, kao ┼íto je pokazao slu─Źaj o prelimanima na uvoz sireva.

Udru┼żenje „Agroprofit” ponavlja inicijativu da se po hitnom postupku donese Zakon o mleku, osnuje Uprava za sto─Źarstvo i uvede ombudsman za hranu. Da smo imali Upravu za sto─Źarstvo ona sigurno ne bi uvoz prasadi obrazlo┼żila kao bitno za razvoj na┼íeg svinjarstva, ve─ç bi iza┼íli sa merama ulaganja u reprodukciju. Ubrzano smo promenili status zemlje i srozali prehrambenu sigurnost. Tako smo sada u sektoru nedostatnosti za mleko i meso, ali nemamo ni mere za┼ítite za povr─çe i vo─çe. To su i  razlozi za rast cena i inflaciju.

Pomenuti zakon o mleku bio bi solidan alat za regulisanje celog sektora, a ne da se stvari rešavaju snagom ulice ili medijskim nastupima.

Zakon bi omogu─çio da se legitimno uvede i „mleko za ─Ĺake”, kao pozitivna zdravstvena i socijalna mera.

KOLIKO ─ćE DR┼ŻAVA ODVOJITI ZA LITAR OTKUPLJENOG MLEKA?

Prema iznetim zahtevima farmera, vezanih za pove─çanje premija za mleko po litri, od 15 i 20 dinara, semafor pokazuje slede─çu ra─Źunicu: premije za krave iznose 3 milijarde i 900 miliona dinara, a premija od 15 dinara i za prose─Źnu mle─Źnost od 4.500 litara za 130.000 krava iznosi 8 milijardi i 775 miliona dinara. Ako se premija pove─ça na 20 dinara, taj iznos bi bio 11 milijardi i 700 miliona dinara. Ako bi se pove─çala premija po kravi, ukupno izdvajanje iz bud┼żeta bi bilo oko 15 milijardi i 608 miliona dinara. Po prvoj varijanti poreski obveznik bi za svaki prera─Ĺenu litru mleka izdvojio 21,70 dinara, a po drugoj varijanti 25,60 dinara.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---