Aktuelnosti

 

U EU U PONUDI SVE MANJE JUNADI

Novi Sad, 15.04.2022.

Obnavljanje tova junadi u zemljama EU u jeku visokih cena žitarica se smanjuje, a to utiče i na ponudu i cene žive mere.

Najviše junadi transportovano je u arapske zemlje, a tamošnji kupci uvozili su i iz Argentine, Urugvaja i Brazila. Popunjavanje brodova za isporuku junadi u specijalizovanoj  luci nedaleko Pule (Hrvatska) umesto dva dana sada traje pet-šest dana, a i sve ređe isplovljavaju brodovi sa ovakvim tovarima. I najveći trgovci iz EU ne kriju da je u ponudi svakim danom sve manje junadi i da se očekuje postepen,  ali stalan, rast cena.

Farmeri u Srbiji za potrebe manjih klanica protekle nedelje isporučivali su živu junad po ceni 2,75-3,10 evra/kg, u zavisnosti od težine grla. Već odavno odgajivači svoju robu i po nižim cenama prodaju onim kupcima koji plaćaju odmah i garantuju dokumentaciju sa kojom se može ostvariti „državna premija” od 15.000 dinara.

Farmeri su izbegavali kupce koji su nudili niže cene od pomenutih i nisu se uplašili najave da će cena njihove robe doživeti pad. Naprotiv, u južnom Banatu manja tovilišta se prazne po ceni od 3,00 evra/kg žive mere, poručuju iz Udruženja stočara iz Kovina.

Ovih dana pojedini klaničari najavili su potrebe za kupovinu ženske teladi, što se teško može pronaći u Srbiji.

Proizvođači i klaničari poodavno kao koristan orijentir za formiranje cena uvažavaju „semafor” sa berze u Modeni, koji u PRILOGU objavljujemo.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---

DodatakVeličina
4.4.BERZA MODENA.pdf79.79 KB