Asocijacija poljoprivrednika Srbije

 

REKONSTRUKCIJA VLADE UZROK KA┼áNJENJA AGRARNOG BUD┼ŻETA

Beograd, 23. februar 2011.

 

Asocijacija poljoprivrednika Srbije danas je obavestila „AgroServis” o nezadovoljstvu poljoprivrednika koje budi ka┼ínjenje dono┼íenja uredbi o tro┼íenju Agrarnog bud┼żeta zbog, kako isti─Źu, otvorenih pitanja o rekonstrukciji Vlade.

U saop┼ítenju se ka┼że:

„U toku je obnova registracije gazdinstava, dono┼íenje i usvajanje uredbi, a u narednih nekoliko nedelja o─Źekujemo i isplatu subvencija iz malog agrarnog bud┼żeta i pitamo se se da li nam to neko ┼żeli onemogu─çiti? U ovom momentu, mi ne mo┼żemo dozvoliti da nam se taj NEKO bavi kadrovskim promenama u resornom ministarstvu. Ne tako davno sve ovo smo ve─ç pro┼íli i bili  uskra─çeni za sredstva koja su bila namenjena poljoprivredi, a koja su oti┼íla u drugom smeru...

Done┼íeno je mnogo novih zakona, koji se odnose na poljoprivredu i pobolj┼íanje uslova rada i ┼żivota na selu. Pitamo se za┼íto se oni tako sporo realizuju? Za pomenute i sve druge probleme, koji se svakodnevno javljaju u poljoprivredi, razlog je taj ┼íto bogati vlasnici prera─Ĺiva─Źke industrije i trgova─Źkih lanaca poku┼íavaju da budu jo┼í bogatiji i to na grba─Źi seljaka i siroma┼ínih potro┼ía─Źa – radnika. Njima ne trebaju novi zakoni, nezavisne laboratorije i proevropski koncept razvoja sela” – smatraju poljoprivrednici.

Iz tih razloga Asocijacija se obra─ça kabinetu predsednika Vlade da uva┼żi njihove stavove i na─Ĺe vremena da razgovara.

Iz Asocijacije ┼íalju i poruku da postoji dobra saradnja i komunikacija udru┼żenja i resornog ministarstva na ─Źelu sa gospodinom Sa┼íom Draginom, ali da postoji realna potreba za ostvarivanje saradnje i sa ostalim ministarstvima, koja imaju zna─Źajan uticaj na rad i stanje u poljoprivredi i selu – ka┼że se u saop┼ítenju.

Prema izvoru „AgroServisa”, u Vladi u kabinetu premijera Mirka Cvetkovi─ça uskoro ─çe se organizovati sastanak sa poljoprivrednicima iz Asocijacije poljoprivrednika i drugih udru┼żenja iz Srbije. Tako je, zapravo, predsednik Boris Tadi─ç poljoprivrednike koji su tra┼żili susret sa njim usmerio na dr┼żavnu administraciju koju predvodi Vlada.

    (AgroServis)