Asocijacija poljoprivrednika Srbije

 

UREDBE PO MERI UDRU┼ŻENJA

Novi Sad, 4. mart 2011.

 

Asocijacija poljoprivrednika Srbije, pred dono┼íenje serije uredbi o tro┼íenju Agrarnog bud┼żeta za 2011. godinu, uputila je pismo Ministarstvu poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede koji je usledio jer nije do┼ílo do susreta premijera Mirka Cvetkovi─ça sa delegacijom ovih poljoprivrednika.

U istom periodu i predsednik Republike Boris Tadi─ç nije prihvatio susret sa poljoprivrednicima iz Srema i Ma─Źve.

U svom pismu Asocijacija isti─Źe pozitivne efekte poljoprivrede naspram kojih o─Źekuje i ulaganja – podsticaje.

„U 2010. godini iz Srbije je u svet izvezeno poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u vrednosti 2,24 milijarde dolara od ─Źega suficit iznosi 1,2 milijarde dolara sa rastom od 28% u odnosu na prethodnu godinu, ┼íto u ukupnom robnom izvozu iznosi 22,9%. Iz svega toga se mo┼że zaklju─Źiti da je poljoprivreda najve─ça privredna grana u Srbiji koja trenutno radi i donosi dohodak. Zato, vi┼íe nego opravdanim smatramo da treba pove─çati subvencije i ulagati u one koji rade i koji donose prihode ovom dru┼ítvu, a to su u najve─çoj meri porodi─Źna gazdinstva - farmeri.”

Me─Ĺu osam ta─Źaka u ovom zahtevu se navode slede─çe:

„Iznos regresiranja repromaterijala u ratarskoj proizvodnji pove─çati sa 14.000 dinara po hektaru na 17.000 dinara po hektaru, jer su poskupeli inputi u odnosu na proteklu godinu, a ovaj iznos tako─Ĺe treba da ostvare i poljoprivrednici koji se bave vo─çarstvom i vinogradarstvom. Subvencije za povrtarsku proizvodnju pove─çati na 35.000 dinara po hektaru, kao i krajnji iznos sredstava za subvencionisanje osiguranja ┼żivotinja, useva i plodova. Tra┼żi se i nastavak investicija u nabavku opreme za proizvodnju povr─ça, vo─ça, ┼żitarica, industrijskog bilja, kvalitetnog priplodnog materijala, kao i za nabavku nove mehanizacije - novih traktora, bez limita u odnosu na snagu traktora, rasipa─Źa mineralnog ─Ĺubriva, koji su 2010. godine bili izostavljeni iz subvencija. Tra┼żi se podr┼íka u na┼íim nastojanjima da se izmeni deo Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju done┼íen od strane Ministarstva rada i socijalne politike, koji ─Źlanove gazdinstva obavezuje da moraju biti PIO osigurani (ve─çina malih gazdinstava sa 2 do 3 ha nemaju materijalne mogu─çnosti da finansiraju 2 ili 3 PIO osiguranika u svom gazdinstvu). Pored ve─ç donete uredbe kojom je odre─Ĺena premija za mleko i nagove┼ítenih 25.000 dinara po umati─Źenom mle─Źnom grlu, subvencionisati proizvodnju pile─çeg i svinjskog mesa, kroz obezbe─Ĺivanje jeftinije hrane gazdinstvima koje poseduju mati─Źno jato ili stado.  Znatno ve─çim sredstvima potrebno je podr┼żati rad i projekte strukovnih udru┼żenja individualnih poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa.

Ujedno se o┼ítro protivimo da se zadrugama i drugim pravnim licima, kao i menad┼żerima zadruga, pove─çava mogu─çnost ostvarivanja prava na subvencije iz i ovako malog agrarnog bud┼żeta od strane MPSV. Ukoliko postoji namera Vlade da pomogne zadrugarstvo u Srbiji, onda Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj treba da u ┼íto skorije vreme donese zakonsku regulativu koja ─çe se odnositi na zadruge” – pi┼íe u zahtevu.

Potpisnici ovog zahteva su, izgleda, odustali od uvo─Ĺenja regresiranog goriva, premija za tovno govedarstvo, kreditnih linija za kupovinu oranica, kao i od investicija za mini klanice, mlekare i silose, ─Źiji bi bili vlasnici, a ┼íto bi bitno pobolj┼íalo ekonomski polo┼żaj gazdinstava.

 

(AgroServis)