БАНАТСКО КАРАЂОРЂЕВО: ПРОСО, ЈЕДНОСТАВНО И ИСПЛАТИВО

 

Банатско Карађорђево,14.06.2021.

Извор: Tanjug    

  • Милан Богуновић из Банатског Карађорђева прошле године се окушао у производњи проса, житарице која се на банатским њивама не види често.

Нажалост, како каже, није се добро припремио и темељно информисао, и пробна производња није успела. Ипак, у просу види велики потенцијал и ако ове године, након жетве пшенице, буде кише и довољно влаге у земљи, сејаће га опет. Ако не ове, сигурно наредних година, јер је просо одличан избор за пострну сетву.

– Прошле године сам посејао просо 4. јула на 24 јутра. Само 24 сата након сетве на њиви су се видели клијанци, што се не дешава ни са једном културом. Одлично је напредовало и 31. августа, 28. дана од сетве, просо је већ класало. Не постоји ниједан други усев који 28 дана након сетве класа. Кукурузу је ове године, на пример, од сејања до ницања требало 28 дана. Онда се догодио један пех, у просо је ушао пламенац. Нисам имао добру информацију у вези са заштитом, нисам је применио и усев ми је пропао, тако да га нисам ни косио. Занимљиво је да пламенац највише уништи најбоље биљке, а ко је имао лошији просо, нешто је успео да скине са њиве – прича Милан Богуновић.

Ове године, ако буде довољно влаге, Богуновић ће просо сејати на мањој површини.

– Схватио сам да морам добро да научим. Просо има велики потенцијал и то је мој дефинитиван избор за пострну сетву. Она је јефтинија у односу на сетву осталих култура, није скупа ни заштита, а после проса земља је квалитетнија. На њивама где је био просо прошле године посејао сам кукуруз, и на тим њивама он је бољи него на другим – истиче Богуновић.

За сетву проса је потребна добра механизација и добра организација.

– Систем мора да буде затегнут као праћка и да се просо сеје дан након жетве пшенице. Ако буде потребна заштита – да се у право време заштити, и то је то – наглашава Богуновић.

Пласман проса је обезбеђен, откупљивачи раде континуиран откуп свих количина, а и цена проса је добра.

– Сад је мало пала, али већ годинама је око 50 динара. То је, у односу на улагања и на чињеницу да је то друга жетва која се деси већ у септембру, одличан избор. У просу видим велики потенцијал – закључује Милан Богуновић. ---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---