BERZA PROIZVODA OD BIOMASE

 

Odjeci nau─Źnog skupa o biomasi

Novi Sad, 4. novembar 2010.

Danas su u Novom Sadu objavljeni zaklju─Źci me─Ĺunarodnog nau─Źnog skupa o pripremi sirovina za energetske potrebe, da bi se otvorili profitabilni pogoni za proizvodnju i kori┼í─çenje obnovljivih energenata.

Skoro ─Źetiri stotine u─Źesnika, me─Ĺu kojima su, pored na┼íih, bili eksperti iz Nema─Źke, SAD i Rumunije, razmatrali su podnetih 18 referata, koje su putem linka mogli pratiti i zainteresovani na svim kontinentima.

Srbiji, kako su zaklju─Źili stru─Źnjaci, predstoji mnogo posla u ovoj oblasti, a pre svega dono┼íenje zakonske regulative, da bi do 2020. godine u energetskom bilansu zemlje 20% bilo iz biomase, umesto sada┼ínjih 3%. To nije realno o─Źekivati bez podsticajnih mera za efikasnije kori┼í─çenje biomase.

Predlo┼żeno je, tako─Ĺe, da se formiraju fondovi za kori┼í─çenje obnovljivih izvora na nivou dr┼żave, pokrajine i lokalne samouprave, iz kojih bi se investiralo u opremu i istra┼żivanja.

Po┼ítovanje standarda u za┼ítiti ┼żivotne i radne sredine u svetu ostvaruje se uz pomo─ç takozvanih „karbon kredita”, ali i uz nagra─Ĺivanje i ka┼żnjavanje onih preduze─ça koja ne po┼ítuju ta pravila.

I pored malog broja proizvoda od biomase (bale, briketi, palete), stru─Źnjaci su procenili da se formiranje tr┼żi┼íta ovim proizvodima putem Produktne berze u Novom Sadu, koja ima veliki broj korisnika i potrebno iskustvo za ovakve ponude, mo┼że ubrzati. U agrarno razvijenim zemljama EU jo┼í pre sedam godina po─Źela je ovakva trgovina, ali se tamo nijedan oblik biomase ne uni┼ítava paljenjem na oranicama.

U zaklju─Źcima, koje su potpisali profesori Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Miladin Brki─ç i dr Todor Jani─ç, navodi se da je efikasnost postoje─çih pe─çi i kotlova na biomasu niska, svega 50-60 odsto, da se lo┼że ru─Źno i da kadrovi koji rade uz postrojenja nisu dovoljno obu─Źeni, pa se predla┼że uvo─Ĺenje stru─Źnih ispita.

Profesorima sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada odato je priznanje za edukaciju i projekte koje sprovode u oblasti korišćenja obnovljivih sirovina za energiju.(AgroServis)