БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЗА ПЕТ ПОРОДИЦА ИЗ ШАБАЧКИХ СЕЛА, ЗА НАСТАВАК ИЛИ ПОКРЕТАЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ

 

Шабац, 04.11.2022.

РТС

  • Пет жена из шабачких села, добило је бесповратне грантове у оквиру пројекта СЕЕД. Набављена опрема и материјал олакшаће им производњу којом се већ баве, или је тек започињу.

Руже стаблашице, Љиљана Димитрић из Заблаћа производи већ неколико година. До куће нема асфатла, али она има вољу за рад. Годишње са супругом произведе око 9.000 садница, а уз нову механиазацију, планира увећање ружичњака.

"Ја и муж смо обављали ово све ручно, ништа нисмо имали од механизације. Плаћали смо фрезирање, и све остало. Ово је нешто што нам је јако било потребно", каже Љиљана Димитрић из Заблаћа.

Уместо ашовом и мотиком, земљиште за садњу ружа Димитрићи сада припремају новом тракторском фрезом. Добили су четири машине.

"Нисмо имали чак ни своју тањирачу, узимао сам од другог, сад са овом механизацијом биће нам много лакше. Планирамо чак и да проширимо производњу. Добили смо тракторску фрезу, мотокултиватор, тањирачу и бушач за рупе", додаје Љубиша Димитрић из Заблаћа.

Циљ регионалног пројкета је оснаживање и самозапошљавање жена и младих, као и заштита животне средине.

"Ово је и подизање свести околине о доприносу који оне дају за своју породицу, за своју средину. Исто је тако важно да ми оснажујемо жене, јер оснажена жена значи оснажено село. А у оснаженом селу онда има могућност и за напредовање", истиче Наташа Радовановић, члан пројектног тима.

Катарина Пликсал из организације "Volkshilfe Solidaritaet" наводи: „Програм је развио неколико акредитованих тренинга, да би поспешили могућност запослења жена и за младе у Шапцу и околини. Један од ових тренинга везан је за плаву економију, и принципе нула отпада у хортикултури".

Вредност гранта је три и по хиљаде евра. Од пет жена које су на територији града Шапца бесповратно добиле средства, три су почетнице у послу и производиће гљиве.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---