Blic anketa „AgroServisa” o regresiranom dizel gorivu

 

MALA RAZLIKA U CENI IZMEĐU GASNOG ULJA I DIZELA

Beograd/Novi Sad, 16. april 2014.

Istraživanje naše redakcije o tome kako poljoprivredna gazdinstva reaguju na ponudu prodavaca dizel goriva posle odluke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o regresu od 3.000 dinara za utrošak po hektaru, a do 100 hektara poseda, pokazalo je da prodavci imaju različite cene, a da je prisutno zadovoljstvo što važe računi sa svih pumpi.

Različite ponude imaju ratari u Sremu i Mačvi, gde su pojedine pumpe snizile cenu evro dizela za 5, 7 i 10 dinara.

Međutim, sve pumpe u ponudi nemaju gasno ulje 01, koje se na NIS-ovim objektima prodaje po 149,90 dinara, uz umanjenje od tri dinara za registrovana gazdinstva (uz karticu). Ovim kupcima se na pumpama nudi i evro dizel od 154,90 dinara, uz umanjenje od pet dinara.

Ratari kažu da ih cene ove kompanije opredeljuju da kupe evro dizel, a da je gasno ulje 01 kasno stiglo na tržište.

Prema našem istraživanju, u selima gde postoji jedna pumpa za više sela cene evro dizela su niže za 2-5 dinara od NIS-ovih, a ima i punktova gde konkurencija nije menjala cene.

Ratari koji imaju starije tipove traktora tvrde da su očekivali nižu cenu gasnog ulja od ponuđene i da su zbog zakašnjenja ponude bili prinuđeni da kupe evro dizel, ali da će za jesenju setvu iskoristiti i to gorivo.

Na severu Vojvodine iz udruženja stiže vest da je dizel na pumpama bio niži i za sedam dinara od uobičajene cene, ali da ta cena na svim pumpama nije bila ista.

Svi učesnici u ovoj blic anketi su pozitivno ocenili odluku Ministarstva poljoprivrede, što je omogućilo da se gorivo kupuje na svim pumpama i da dobijeni fiskalni računi služe kao dokaz za regres.

Potrošnja goriva za prolećnu setvu u Srbiji se kreće oko 26 miliona litara i za tu nabavku poljoprivrednici su morali da izdvoje ukupno oko četiri milijarde dinara.