četvrtak, april 18Agro servis

BOLJI DANI ZA ZLATARSKI KROMPIR I SIR

 

Nova Varoš, 28. oktobar 2014.

Izvor: RTS

Novovaroška opština je, kažu, prva u Srbiji otkupila zemljoradničku zadrugu u stečaju, za četiri miliona dinara, imovinu pretvorila u javno vlasništvo i omogućila poljoprivrednicima da u otkup proizvoda i plasman na tržištu krenu bolje i organizovanije.

U Božetićima, gde počinju saradnju, zadrugari veruju da ovoga puta dobru priliku neće propustiti.

Ovo bi trebalo da bude "treća sreća" – u životnom ciklusu zemljoradničke zadruge, čije je nepostojanje prethodnih godina oslobodilo prostor nakupcima, a poljoprivrednike uverilo da, ipak, imaju isti zajednički interes.

Milutin Popović iz Božetića kaže da za seljaka nema izlaza bez zadruge i da bi svi proizvodili kad bi bio obezbeđen otkup.

Vida Popović i njeni zemljaci prisiljeni su da prodaju mleko pošto-poto.

Preko zadruge, očekuju i da će lakše obezbediti pomoć države za nabavku neophodne mehanizacije.

"Mašine su dosta zastarele. Ogromni su bili gubici u proizvodnji stočne hrane i na kvalitetu i kvantitetu", kaže Đorđe Popović iz Božetića. 

Proizvođači čuvenog zlatarskog sira, imaju oko 2.600 grla stoke, sa njihovih njiva se ovde prikupi 100 vagona krompira, a kažu, bilo bi ga i više, da je otkup organizovaniji.

Milinko Šaponjić, predsednik UO "Zadruge", kaže da moraju imati respektabilne količine mleka, ali i krompira i heljde koji se tradicionalno gaje na ovom području.

Namera lokalne samouprave je da i dalje bude podrška zadrugarima – u otvaranju stočne pijace, plasmanu proizvoda i povezivanju sa velikim prerađivačima i trgovinskim lancima.

Dimitrije Paunović, predsednik Opštine Nova Varoš, kaže da je neophodno da se sav višak vrednosti pretoči onome ko ga i stvara, a to je poljoprivredni proizvođač.

Od osnivanja, 1947. godine, zadruga i selo su delili sudbinu – ona je Božetiće uzdigla, devedesetih stigla do prosjačkog štapa, potom je obnovljena i opet otišla u stečaj. Selu sa njom i bez nje, neke su pouke postale očiglednije, pa se zadrugarstvu daje nova šansa. (Jelena Božović)

Ostavite odgovor