БОРАЧАНИН ДЕЈАН МИЛОШЕВИЋ ПОКЛОНИО ПЛАЦЕВЕ МЕШТАНИМА

 

Борач, 10.11.2022.

РТС

  • Несвакидашња прича долази из шумадијског села Борач. Његов мештанин Дејан Милошевић купио је два и по хектара земље, поделио је на плацеве и поклонио људима путем друштвених мрежа. Сада на том месту ниче јединствено еко насеље. Због чега се Дејан одлучио на овај корак?

Некада средњовековни град српских владара - данас село. Познато и по јединственом природном феномену Борачком кршу, насталом од вулканских стена. Према појединим историчарима Борач је тада имао више становника него Лондон. Сада тек око пет стотина. Међу њима и Дејан Милошевић. Путем друштвених мрежа поклонио је људима 24 плаца, под условом да на њима изграде викендице. Циљ му је да оживи свој крај.

"Тим поклоном којим сам ја некога тамо усрећио, кога сам на неки начин прближио природи, вратиће се мени на неки други начин, тако да се ја тим не оптерећујем", каже Дејан.

У лепоти гружанског крајолика ниче јединствено еколошко насеље "Златни врх". До сада је изграђено десетак викендица. На обронцима Рудника своју камп приколицу усидрио је Горан Ивановић из Варварина.

"Овде ми се највише свиђа овај мир који је, тишина, поглед и комшије које ме окружују. То је немерљиво", каже Горан Ивановић из Борча.

Тишину и мир овог поднебља повремено ремете само радови грађевинара. Вештим рукама дају допринос у настанку јединственог еколошког насеља.

"Веома лепа идеја да се скупе мало људи, ту да се врате у планину и да одмарају у природи", објашњава Милорад Илић, грађевински радник.

Заједничким радом мештани су обезбедили готово све што им је потребно за живот.

"Има скоро 50 ари само у путевима, у инфраструктури, кроз те путеве је прошла вода, канализација, легални објекти који су одрађени имају струју", каже Дејан Милошевић из Борча.

Предах од свакодневних обавеза викендом на "Златном врху" тренутно проналази десетак породица из Србије и иностранства. Уживају у прелепом погледу на различите крајеве Шумадије.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---