Čačanski institut za voćarstvo počinje prodaju sadnica

 

CENE NA NIVOU PROŠLOGODIŠNJIH

Čačak, 2. novembar 2016.

Izvor: www.ekapija.com

Institut za voćarstvo iz Čačka počeo je juče prodaju sadnica voćaka. Kako je za Ozonpress rekao Branko Jovanović, rukovodilac rasadničke proizvodnje, sadnice su spremljene, a cene su iste kao i prošle godine.

Zanimljivo je da je 90% sadnica maline već prodato, odnosno rezervisano, a osim kupaca iz ovog kraja po prvi put naše sadnice otići će i na tržište Turske. Biće nastavljena i saradnja sa Makedonijom.

– Kao i prošle godine pripremili smo sadnice jabuka, kruške, dunje, šljive, višnje, trešanja, kajsije, oraha, leske, maline i kupina. Ove godine pripremili smo nešto više jagodičastog voća. Potražnja sadnica maline je mnogo veća nego prethodnih godina i skoro 90% sadnica maline smo prodali unapred. Veliko interesovanje je i za lesku i orah. Kupci maline su naši proizvođači iz naših krajeva, ali stižu i iz Turske i Makedonije, koji su bili kupci i prošle godine – kaže Branko Jovanović, koji za naredne godine najavljuje povećanje proizvodnje.

Institut je uz primenu savremenih tehnoloških rešenja, pod protivgradnim mrežama, proizveo za ovu sezonu kvalitetan standardni i sertifikovan sadni material velikog broja vrsta i sorti voćaka, a cene sadnica su na nivou prošlogodišnjih.

Tako se sadnice jabuka prodaju za 230 dinara, kruške za 270, dunje za 300, šljive za 300, oraha za 1.800 dinara, leske za 300, višnje i trešnje po 300, kajsije za 400, maline za 50 i kupine za 120 dinara.

Kao i prošle godine, sadnice se mogu poručiti i putem interneta preko zvanične stranice Instituta, a isporuka je brzom poštom.