CENA PARADAJZA OBRADOVALA DOMAĆICE

Novi Sad, 26. avgust 2010.

Na pijacama u Novom Sadu, a posebno na najbolje snabdevenoj Futoškoj, cene pojedinih roba voća i povrća su više nego prepolovljene. Tako se paradajz jabučar može kupiti za 35-40 dinara po kilogramu, najkvalitetnije paprike za zimnicu po 60 dinara kilogram.
Cena grožđa je sa 80-120 dinara skliznula na 45-60 dinara po kilogramu, a najkvalitetnije breskve koštaju 80 dinara kilogram, šljive 35-40 dinara kilogram.
Prodavci kažu da je cena paradajza samo trenutno ovako povoljna, jer je pristigao domaći jabučar, gajen na otovrenom prostoru i da ga ima malo i da se već za par dana može očekivati rast cene. Ovaj paradajz domaćice najviše koriste za kuvanje i spremanje soka, pa će već za vreme vikenda ovo biti najveći posao u mnogim domaćinstvima.
Međutim, i sa postojećim cenama mala je potražnja. Na Kvantaškoj pijaci u Novom Sadu povrtari danas nisu mogli da prodaju ovaj paradajz na gajbe po 25 dinara, dok je grožđe za preradu uvezeno iz Makedonije prodavano po 20 dinara kilogram.
Prema trošenju para za zimnicu, kako saznaje „AgroServis”, u novosadskoj Tržnici najmanji promet roba je na startu školske godine, pa se najveće snabdevanje domaćinstava očekuje krajem septembra i u oktobru.
(AgroServis)