CENA PŠENICE NIJE DONELA SETVENU GROZNICU

Raport sa vojvođanskih oranica
CENA PŠENICE NIJE DONELA SETVENU GROZNICU
Novi Sad, 21. oktobar 2010.

Očekivana setva pšenice na 300.000 hektara u Vojvodini je sasvim neizvesna, jer je do sada u ovoj žitnici posejano oko 60.000 hektara.
Kiša koja je pala u srednjem delu Pokrajine omogućiće ulazak ratara u njive tek za tri dana, a na severu za dan-dva, jer je teren peskovitiji. Međutim, kako su utvrdili stručnjaci, u najboljim uslovima za dan se može posejati najviše 12.000 hektara, uz angažovanje svih mašina. Praktično, za setvu preostalih 240.000 hektara potrebno je dvadeset radnih dana, a po toj računici setva bi ušla u rizičan period.
- Idealna je setva pšenice do 3. novembra u vojvođanskim reonima, a najduže do 15. novembra u brdsko-planinskim – tvrdi za „AgroServis” prof. dr Miroslav Malešević, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
- Važno je da pšenica do zime dobije tri lista, a kada temperatura bude -5ºC vegetacija staje i onda nastaju problemi. Ja ne mogu reći „sejte pšenicu”, jer niko ne zna kada će stići jaki mrazevi, a tada je setva uzaludna. Kakav će rizik preuzeti poljoprivrednici zbog očekivane tražnje pšenice, teško je prognozirati – rekao je profesor Malešević.
Kišni dani su usporili i berbu kukuruza, iza koga, najčešće, kao novi usev, dolazi pšenica. Među ratarima, i pored cene pšenice od 20 dinara i najave da će imati solidnu cenu i naredne godine, zbog poremećaja na tržištu, ne vlada setvena groznica.
Ponuda deklarisanog semena, bez navođenja klijavosti na etiketama, ima dovoljno i vlasnici velikih oranica su se opredelili za setvu u svim uslovima, dok oni manji, koji učestvuju u proizvodnji pšenice sa 80 odsto roda, još čekaju i, kako kažu u poljoprivrednim stručnim službama Vojvodine, sigurno će se i oni odlučiti za setvu i posle 15. novembra, bez razlike na rizik koji donosi ovaj zakasneli posao – saznaje „AgroServis”.
(AgroServis)