Čokolada sa staklom, pile sa salmonelom:

 

DA LI SE KOD NAS PRODAJE SPORNA HRVATSKA ROBA?

Beograd, 02. novembar 2020.

Novosti

  • Postoji mogućnost da se na rafovima srpskih trgovina nalaze "Krašova" čokolada i "Cekinova" piletina određenih lot brojeva, koje Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske povlači sa svog tržišta, jer nisu bezbedni.

Ovo ministarstvo je u sredu saopštilo da čokolada možda sadrži komadiće stakla, a da je u piletini pronađena salmonela.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju od predstavnika nekoliko trgovinskih lanaca u Srbiji, u njihovim prodajnim objektima nema spornih proizvoda. Pojedini hipermarketi ih nikada nisu ni imali u svojoj ponudi, dok su ih drugi povukli iz prodaje.

- Mi smo "Krašovu" čokoladu povukli još pre 12 dana čim smo saznali da su mogući problemi sa tim proizvodom određenih lot brojeva - ističu u jednom poznatom trgovinskom lancu. - Nismo čekali zvaničnu odluku hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode sagovornici našeg lista, "Cekinovi" pileći proizvodi koji se prodaju na našem tržištu koriste isključivo meso iz Srbije, iako se radi o hrvatskom proizvođaču.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je u sredu obavestilo potrošače da se "Krašova" čokolada s lešnicima i suvim grožđem od 80 grama povlači i opoziva zbog mogućeg sadržaja komadića stakla.

- Povlačenje i opoziv odnosi se na navedenu čokoladu koja na pakovanju ima lot brojeve L2015611 i L2015631 i na kojoj je navedeno "najbolje upotrebiti do 4. 6. 2021." - saopštili su iz hrvatskog ministarstva. - Proizvođač je "Kraš prehrambene industrije".

Osim ove čokolade, sa tržišta se povlači i "Cekinovo" pileće, mašinski otkoštano meso, brzo smrznuto, težine 500 grama, zbog utvrđenog prisustva bakterije iz roda Salmonella spp. Hrvatsko ministarstvo je istaklo da se to odnosi isključivo na proizvod koji je zamrznut 14. 9. 2020, s rokom upotrebe do 14. 12. 2020, lot broj 14. 9. 2020, bar-kod 385015911853, oznake HR61EU. Oni dodaju da je poreklo proizvoda hrvatsko, a proizvođač je varaždinska "Koka".

SRPSKE INSPEKCIJE

Iz nadležnih inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije kažu, za "Novosti", da nemaju informaciju da su na našem tržištu distribuirani proizvodi koje hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede povlači iz prodaje, "Krašova" čokolada i "Cekinova" piletina određenih lot brojeva.