DA LI ĆE GRAD POŽAREVAC SPASITI ERGELU „LJUBIĆEVO”

Požarevac, 1. april 2010.

Ergela „Ljubićevo”, pored Požarevca, koje je javno preduzeće (osnivač opština), polovinom aprila slavi 150 godina postojanja, ali i novi rođendan. Ovo imanje od stečaja i rasprodaje konja zbog dugova, prema obećanju gradonačelnika Požarevca Miodraga Milosavljevića, spasiće Skupština donacijom od tri miliona dinara. Međutim, ergela duguje oko dva miliona evra i taj novac nema na računu, niti mogućnosti da ga uskoro obezbedi.
Sednica Skupštine na kojoj bi se donela odluka o pomoći ergeli biće održana oko 20. aprila. Direktor ergele Vladan Janković se nada da će ergela biti sačuvana od stečaja, ali za „AgroServis” nije mogao da navede na koji način. Finansijske obaveze ergele u proteklim godinama stvorene su raznim poslovnim ugovorima koji se sada proveravaju i može se dogoditi da dug bude i manji od navedenog.
„Ljubićevo” danas ima 55 konja, a dva, Kopernikus i Esteban, su među deset najboljih trkačkih grla u Srbiji.
Ergelu je osnovao knjaz Miloš 1853. godine, a njegov sin Mihailo je imanju dao ime po kneginji Ljubici.
Požarevac je zahvaljujući ovoj ergeli svake godine početkom septembra domaćin igrama koje su po svom sadržaju i broju publike jedna od najvećih sportskih i turističkih manifestacija u Srbiji. Posebna atrakcija je konjički višeboj i defile učesnika gradom.