ДА ЛИ ЋЕ ПОСКУПЕТИ СВИЊЕТИНА И ПИЛЕТИНА НАКОН ВЛАДИНЕ ОДЛУКЕ ДА ОДМРЗНЕ ЊИХОВЕ ЦЕНЕ

  

Beograd, 13.02.2023.

Новости

  • ЦЕНЕ појединих врста свињског меса и пилетине више нису ограничене. Ова одлука, коју је Влада Србије донела у четвртак, ступила је на снагу у петак. Такође, векна "сава" је поскупела и кошта 57 динара, а до сада се продавала за 53,50.

Грађани су забринути да би, након одлуке о "одмрзавању" цена меса могло да дође до њиховог неконтролисаног скока. Међутим, у маркетима које су наши репортери обишли у петак није било никаквих измена. Како су нам рекли представници једног трговинског ланца, жива вага свиња је прошле недеље поскупела 20 до 30 динара, а у претходном периоду је била стабилна. Међутим, како истичу, још немају калкулацију и нису могли да нам кажу да ли ће и када бити корекција.

Свињетина се у петаку маркетима и даље продавала по ценама које су ниже од оних које су биле максимално дозвољене према претходно важећој уредби. Министар трговине Томислав Момировић је у четвратак поручио да се то министарство озбиљно бави ситуацијом на тржишту и да неће дозволити поскупљења.

- Удруженим снагама смо успели да обезбедимо да грађани имају на располагању све производе и да се успешно изборимо са инфлацијом на тржишту које потреса целу Европу - казао је Момировић. - Грађани не треба да брину, главни циљ је обезбеђивање стабилних цена и редовна снабдевеност тржишта.

Новом Владином уредбом укинути су чланови 7 и 8, што значи да цене свињског бута без костију, плећке, врата са костима и крменадла са костима више неће бити ограничене, као ни цена целог пилета. Поводом поскупљења векне "сава" на 57 динара, председник Уније пекара Србије, Зоран Пралица, истиче да је та корекција била неопходна због поскупљења трошкова произвођача.

- Ова основна врста хлеба кошта испод сваке реалне цене захваљујући субвенционисаној цени брашна које пекари добијају од државе, и зато што је уредбом смањена трговачка маржа на шест одсто - објашњава Пралица. - Све велике индустријске пекаре производе на гас, а од Нове године поскупео је тај енергент, као и струја. Осим тога, у последњих пола године цена квасца је виша за 100 одсто. Такође, плате запослених у пекарству су за последњих 15 месеци повећане од 60 до 100 одсто.

Он истиче да је и са ценом од 57 динара, "сава" најјефтинија векна, јер пола килограма хлеба од брашна тип 500 у региону кошта од 120 до 130 динара, а у европским земљама и више.