Da li meso postaje luksuz u ishrani

 

ŠTA POKAZUJU CENE U MESARAMA U NOVOM SADU, JAGODINI, VRANJU, NOVOM PAZARU, NIŠU, SUBOTICI, MAJDANPEKU, ŠAPCU, KRAGUJEVCU, ZAJEČARU, UŽICU I ZRENJANINU

Beograd, 28.03.2022.

Danas

Osnovni utisak istraživanja koje su sproveli novinari Danasa u 12 gradova je da su cene osnovnih proizvoda od mesa takve da je zaista veliko pitanje koliko prosečna porodica može da priuŔti ovu vrstu namirnica u svojoj ishrani.

Ne zaboravimo, meso predstavlja važan izvor bioloÅ”ki vrednih belančevina, gvožđa, cinka, bakra i vitamina B12. Svi navedeni sastojci nedostaju namirnicama biljnog porekla. Meso sadrži i dosta fosfora, pa se kombinuje sa namirnicama koje sadrže manje ovog minerala (recimo sa povrćem) i tako omogućuje bolja apsorpcija gvožđa i drugih minerala i oligoelemenata.

Minimalna mesečna korpa tročlane porodice, kad je u pitanju meso i proizvodi od mesa, podsetimo se, sadrži 200 grama čajne kobasice, 300 grama slanine, 300 grama jetrene paÅ”tete, 200 grama virÅ”li, pola kilograma kobasica od svinjskog i meÅ”anog mesa, 900 grama mortadele… Od mesečnog sledovanja mesa na spisku je samo 400 grama junetine bez kostiju, 400 grama svinjskog mesa, 1,8 kilograma pilećeg, 2,8 kilograma juneće džigerice, 200 grama suvih svinjskih rebara.

Ako pogledate aktuelne cene mesa u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, NiÅ”u, Subotici, Majdanpeku, Å apcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu pitanje je, međutim, koliko domaćinstava može da obezbedi i ove minimalne količine, a već se najavljuju nova poskupljenja.

NOVI SAD: Drastično poskupljenje piletine

Poskupljenja hrane, nisu zaobiÅ”la ni Novosađane koji, kako su nam trgovci u mesarama rekli, „za isti novac, kupuju sve manje“. Tako da, kada je u pitanju svinjsko meso, kilogram buta ili plećke bez kosti kupuju za 590 dinara, dok je cena filea oko 770, a krmenadle oko 500 dinara, za istu količinu. U pitanju je jedan od najprodavanijih artikala, a njegova je cena pretrpela najmanje promene u prethodnom periodu. U mesarama kažu da je od kraja proÅ”le godine, svinjsko meso poskupelo.

 Cena junetine po kilogramu kreće se oko 1000 dinara, koji dinar manje ili viÅ”e, dok se za kvalitetniji komad mesa, odnosno biftek, mora izdvojiti čak 2.500 dinara. Mesari su nam rekli da je ta vrsta mesa u poslednja dva meseca poskupela za oko 150 dinaraza oko 50 dinara u proseku.

Teletina je joÅ” skuplja. Za kilogram buta, plećke ili vrata bez kosti, iz novčanika će „nestati“ oko 1450 dinara. NeÅ”to jeftinija varijanta je teleći kotlet, čija se cena kreće oko 1160 dinara, za kilogram.

U poslednjih nekoliko meseci, piletina je drastično poskupela. U novosadskim mesarama celo pile, po kilogramu, je oko 360 dinara. Jeftinija varijanta je da uzimate pileća krilca za 250 dinara. Duplo skuplje je belo meso sa kostima, za koje morate izdovjiti 500 dinara, a od toga je za joÅ” 200 dinara skuplji pileći file. Batak i karabatak sa kostima je neÅ”to viÅ”e od 400 dinara.

Neoblikovano, ili oblikovano u ćevape ili pljeskavice, cena roÅ”tilj mesa je neÅ”to manja od 700 dinara u novosadskim mesarama, dok je ćuretina, koju ne možete naći u svim mesarama u gradu, oko 1160 dinara, za kilogram filea. Prasetina je 530 dinara, a za kilogram jagnjetine trebaće vam jedna „crvena“. Cena mlevenog mesa, da li junećeg ili svinjskog, kreće se isto kao i cena u komadu, kao i od toga koji deo želite da sameljete. Za meÅ”ano mleveno meso, pola-pola, potrebno vam je oko 790 dinara. Cena svinjske masti skočila je drastično. U mesarama su nam poručili da je taj, veoma tražen artikal, do pre tri meseca bio za 40 dinara jeftiniji. Danas koÅ”ta oko 170-180 dinara za kilogram.

JAGODINA: Skuplje meso, teletine gotovo nigde

Cena svinjskog buta bez kostiju je 579 dinara, plećka koÅ”ta 569, file 619, a krmenadla 499 dinara. Ovo meso je, kažu prodavci, ujedno i najprodavanije. Kada je reč o junetini, but je 969 dinara, plećka 995, vrat 974, a biftek koÅ”ta 735 dinara. Teleći but je pak skuplji, pa za njega treba izdvojiti 1399 dinara. Pileći trup koÅ”ta 400, grudi 689, bataci 339, krila 300 dinara, a file 689. Uz pomenutu tražnju svinjetine, i piletina se dobro prodaje u centralnom gradu Pomoravlja. Ćevapi i pljeskavice spremni za pečenje koÅ”taju od 700 do 780 dinara po kilogramu.

Ćuretinu je teÅ”ko naći u jagodinskim mesarama. Nema je baÅ” na svakom koraku, ali i kupci koji se ipak potrude, treba da plate 699 dinara za file, 280 za batak i 550 dinara za sveži karabatak. Prasetina koÅ”ta između 1.200 i 1.400 dinara, a jagnjetina oko 1.800. Cene svinjskog i junećeg mlevenog mesa iste su kao i ta vrsta u komadu bez kostiju, dakle 579 i 969 dinara, a meÅ”ano mleveno meso koÅ”ta oko 800 dinara po kilogramu. Cene su skočile u odnosu na prethodne mesece, čak povećanje ide i do 10 posto.

VRANJE: Standardna ponuda po viŔim cenama

U poslednjih desetak dana cene svežeg mesa u prodavnicama i hiper marketima u centralnoj opŔtini Pčinjskog okruga porasle su u proseku za 10 do 15 procenata. To nije smanjilo ponudu, ali ni tražnju.

-Cene jesu veće ali Vranjanci su gurmani pa se možda kupuju manje količine, ali promet mesa ne opada – kaže za Danas jedan od prodavaca u velikom vranjskom hiper marketu, odbijajući slikanje.

JoŔ bolju snadbevenost u vranjanskim mesara očekuju kako se približavaju UskrŔnjui praznici, a sve viŔe je i kupaca iz gradova Kumanovo i Skoplje u susednoj Severnoj Makedoniji.

-Postoji određena razlika u cenama kod nas i suseda u Makedoniji. Tamo je skuplje sveže meso, a jeftiniji suhomesnati proizvodi. Tako je u gotovo svim vranjskim mesarama – kažu vranjski prodavci koji nisu nezadovoljni prometom uprkos većim cenama koje će se kako najavljuju „menjati i narednih dana naviÅ”e u skladu sa rastom otkupnih cena žive stoke“.

Interesantno je da u Vranju nema jagnjetine, mlade teletine i ćuretine u prodaji, a retko se može naći uprkos visokoj ceni i biftek, Å”to opet prodavci opravdavaju tražnjom, ali i “ponudom koja je manja kada su u pitanju ovi oblici svežeg mesa“.

NajviÅ”e se prodaje tradicionalno roÅ”tilj meso, a kupuju se i ćevapi i pljeskavice. Mesare nude besplatnu uslugu pečenja mesa kupljenog u njihovim radnjama. U tim radnjama koje meso odmah peku može se kupiti sto grama svežeg svinjskog filea za oko dvesta dinara, Å”to je vranjanski „prosek za radni doručak“.

Nove cene svežeg mesa dodatno su uvećale cena u vranjskim kafanama i restoranima, ali ne i u kioscima brze hrane gde nije registrovano povećanje cena pljeskavice koja i dalje u zavisnosti od gramaže koÅ”ta od 120 do 150 dinara. Povećana kupovina registruje se u dane vikenda kada lokalne mesare opsedaju kupci iz Severne Makedonije, ali sve čeŔće i sa područja opÅ”tina Gnjilane, Kosovska Kamenica, Novo Brdo, Ropotovo u Kosovskom pomoravlju.

NOVI PAZAR: Jagnjetina 1.000 din/kg

U Novom Pazaru postoji samo jedna mesara koja prodaje mesne proizvode svinjskog porekla. Pored te mesare svinjsko meso može se kupiti i u marketu Lidl. Cene ovog mesa su sledeće: but bez kosti 590 dinara po kilogramu, kremenadla bez kosti je 690 dinara, vrat bez kosti 690. Prasetinu nemaju u ponudi, a mleveno svinjsko meso je 590 dinara po kilogramu.

Prodavac kaže da je potražnja za mesom standardna.

-Meso je poskupelo, kao i sve životne namirnice, a oni koji imaju para kupuju i dalje, oni koji nemaju žale se i manje kupuju i tako vam to obično bude. Mi se trudimo da obezbedimo kvalitet, to je do nas.- kaže prodavac.

U drugim mesarama u gradu možete naći sledeće mesne proizvode: juneće meso bez kosti je 900 dinara, a ista je cena i plećke bez kosti, juneći vrat je 750 dinara, dok je biftek 1500 po kilogramu. Kada je teleće meso u pitanju, but bez kosti je 1300 do 1450 dinara, ista cena je i za plećku bez kosti. Vrat bez kosti je kao i kotlet su 1000 dinara.

U novopazarskim mesarama se retko gde može kupiti pileći trup, ali se dosta kupuje pileći file koji je 570 dinara. Pileće grudi su 250 dinara, batak 350, krilca 220 dinara. U gotovo svim mesarama ima pileće džigerice koja je 200 dinara po kilogramu i dosta se traži i kupuje. Ćevapi i pljeskavice su 600 dinara. Ćuretina se prodaje većinom u marketima i njena cena po kilogramu je do 1000 dinara. Jagnjetinu je najviÅ”e tražena tokom meseca posta, Ramazana, a trenutna cena joj je do 1000 dinara.

Mleveno juneće meso je 900 dinara po kilogramu, dok mleveno meÅ”ano meso se ne kupuje. Pazar je poznat po prÅ”uti i sudžuku i cene ovih suhomesnatih proizvoda su 1000 dinara prÅ”uta, tarak 1400 dinara dok je sudžuk 700 dinara, a lubina 1200. Dok smo bili u mesari veliki broj građana doÅ”ao je da kupi meso, većina se žali na poskupljenje.

– Sve je poskupelo, a ima stvari koje moraÅ” da kupiÅ” i one koje ne moraÅ”, a bez mesa se ne može- rekla je jedna od muÅ”terija.

– Sve ide na sirotinju, pa i ovo poskupljenje mesa. Onome ko ima cene su normalne, nama drugima je teÅ”ko- kazala je jedna starija gospođa.

NaÅ”a mesarka kaže da muÅ”terija ima, a kupuje kako ko može. NajviÅ”e se se kupuje do pola kila mesa, dok kilogram retko ko kupuje. Od početka godine juneće meso je poskupelo za 50 dinara, dok je teleće meso sa koskom poskupelo i do 100 dinara.

NIÅ : Kupuje se i po 100 grama mesa

Smiljka Ilić, prodavačica u niÅ”koj mesari kaže da je kupaca sve manje.

“Oseća se kriza, ljudi kupuju sve manje mesa. Preko nedelje gotovo da nema kupaca, neÅ”to ih je viÅ”e subotom. Nekad je retko ko kupovao manje od pola kilograma mesa, sad nam često traže da izmerimo sto grama”, priča ona.

Vladimir Konstantinov, jedan od kupaca koga smo zatekli u mesari, napominje da slaba platežna moć osnovni razlog zaÅ”to NiÅ”lije ne kupuju viÅ”e meso kao nekada.

“Većina penzionera je prinuđena da izdržava decu. Imam solidnu penziju, ali ćerka je nezaposlena, zet ima malu platu, tako da se supruga i ja odričemo mesa. I kad kupim dva ili tri kila, viÅ”e od polovine je za ćerku i unuke”, kaže on.

SUBOTICA: Cene mesa zavise od toga gde se kupuje

U jednoj od mesara na Mlečnoj pijaci u Subotici, svinjski but bez kosti, plećka bez kosti i file može da se pazari po ceni od 560 dinara po kilogramu, dok je za kilogram krmenadli potrebno izdvojiti 520 dinara.

“Svinjsko meso bez kostiju, bilo koje, koÅ”ta 560 dinara, a kada je sa kostima, kao krmenadla i vrat, onda je 520 dinara po kilogramu”, kaže prodavac jedne mesare na Mlečnoj pijaci.

Isto toliko novca je potrebno izdvojiti za svinjski but i plećku bez kostiju u marketima, dok je vrat bez kostiju neÅ”to skupllji i koÅ”ta 699,99 dinara po kilogramu, a krmenadle su jeftijie i mogu se kupiti po ceni od 489,99 dinara po kilogramu.

Kada je u pitanju juneće meso, na pijaci se u jednoj od mesara but, plećka i vrat bez kostiju mogu kupiti po ceni od 1.070 dinara po kilogramu. Za krmenadlu je potrebno izdvojiti 900 dinara po kilogramu, a za kilogram rebra 780 dinara.

“Prođe sve. Uvek sve prođe. Dok ima, dotle nose”, odgovorio je prodavac jedne mesare na Mlečnoj pijaci Å”ta građani najviÅ”e kupuju.

Juneći biftek može da se pazari po ceni od 1.105 dinara po kilogramu u jednoj gradskoj mesari, gde je juneće meso skuplje za 30 do 40 dinara u odnosu na pijacu . Teleće meso nismo uspeli da nađemo na pijaci, u mesarama i marketima koje smo obiÅ”li, gde se pretežno prodaje svinjsko, juneće i pileće meso. U jednoj od mesara na pijaci za celo pile je potrebno izdvoji 310 dinara. Kilogram pilećeg filea koÅ”ta 500 dinara, bataka 370 dinara, krilca 300 dinara, dok su leđa najjeftijija i mogu se kupiti po ceni od 120 dinara po kilogramu.

“Dobro se prodaje sve, ali najviÅ”e idu leđa, želudac i džigerica”, kaže prodavačica jedne mesare na Mlečnoj pijaci.

Poređenja radi, u jednoj gradskoj mesari celo pile koÅ”ta 279 dinara, a za kilogram pilećih grudi treba izdvojiti 435 dinara, pilećeg filea 645 dinara, krilca koÅ”taju 279 dinara, bataci 325 dinara, a leđa 109 dinara. Neoblikovano roÅ”tilj meso u marketima koÅ”ta oko 569,99 dinara po kilogramu, dok je za kilogram gotovih pljeskavica i ćevapa potrebno izdvojiti 519,99 dinara. Kilogram ćurećeg filea u jednoj od mesara na pijaci koÅ”ta 890 dinara. Isto to se može kupiti po ceni od 699,99 dinara u jednom od marketa većeg trgovinskog lanca, gde je i kilogram sveže jagnjetine spuÅ”ten sa 999,99 na 599,99 dinara. U gradskoj mesari kilogram jagnjetine koÅ”ta 1.175 dinara, a kilogram prasetine 1.161 dinar.  Svinjsko mleveno meso na pijaci može da se kupi po ceni od 560 dinara po kilogramu, a kilogram junećeg mlevenog mesa koÅ”ta 1.070 dinara. MeÅ”ano mleveno meso staje 720 dinara.

Å ABAC: Kupuje se samo za osnovne potrebe

U Å”abačkim mesarama kažu da nije zabeležena veća potražnja i da građani kupuju uglavnom za osnovne potrebe. „Svinjsko meso i junetina se najviÅ”e prodaju, piletina povremeno. Građani pazare manje količine, ne stvaraju zalihe već kupuju meso za dan, dva. Obično su to količine od 500 grama do kilogram“, kaže za Danas jedan od trgovaca u centru Å apca. Slična situacija je i u većim mesarama, kao Å”to su „Agropapuk“ i „Matijević“, gde su nam potvrdili da Å apčani ne nabavljaju veće količine i kažu da je prodaja u odnosu na lane čak i opala. Prema njihovim rečima, cena mesa u proteklom periodu, nije se menjala. Svinjsko meso može se nabaviti po ceni od 500 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za krmenadlu, 590 za plećku bez kosti, but bez kosti je 630 dinara, a file 700. Juneći but bez kosti je 990, plećka bez kosti i vrat su po 960, juneći biftek je 2.300 dinara. Teletinu je u Å apcu teÅ”ko naći, a mesare je imaju u ponudi uglavnom u vreme praznika. Tada za but bez kosti treba izdvojiti 1.299dinara, za plećku bez kosti 1.100 a za kotlet 900 dinara. Celo pile je 300 dinara po kilogramu, batak je 360 dinara (bez kosti 460 dinara), pileće grudi su 400, krila 240, a file 580 dinara. Kada je reč o mesu sa roÅ”tilja, neoblikovano je 750 dinara, a ćevapi i pljeskavice su po 800. Ćuretina je 550 dinara, jagnjetina 820, prasetina 480 dinara. Oni koji na trepezi žele mleveno meso, za svijsko će morati da izdvoje 630 dinara, juneće mleveno je 990, a meÅ”ano mleveno meso je 810 dinara.

MAJDANPEK: Čekajući akcijske prodaje

U majdanpečkoj opÅ”tini nema velikih trgovinskih lanaca, nema ni mesara, već se meso prodaje u prehrambenim i prodavnicama robe Å”iroke potroÅ”nje. Cene mesa različite, pa nije na odmet prilikom kupovine obići prodavnice, pratiti akcije jer se može uÅ”tedeti, kažu nam kupci. Najveći izbor mesa je u prodavnicama u sastavu domaćeg trgovinskog lanca. Prednost kupovine u ovim prodavnicama su akcijske cene. -Četiri dana u nedelji određene vrste mesa imaju akcijske cene, a meso redovno dobijamo – rekoÅ”e nam mesari uslužujući muÅ”terije. U aktuelnoj akciji na primer svinjski but bez kosti koÅ”ta 539,99 dinara, a redovna cena mu je 559,99 dinara. U drugim prodavnicama cena ove vrste svinjskog mesa je značajno veća i ide do 690,00 dinara. Najjeftinije su svinjske krmenadle koje se mogu pazariti po 420,00 dinara za kilogram, a najskuplje meso od buta bez kostiju, koje je 690,00 dinara. Budući da se najviÅ”e prodaje svinjsko i pileće meso, njega je i najviÅ”e u ponudi. Ima neÅ”to malo junećeg mesa, a ćuretine, jagnjetine i prasetine, bar u ovom trenutku nema. Kilogram piletine je 330 dinara kada se kupuje celo, pileći trupovi (leđa) prodaju se za 139,99 dinara, a najskuplji je pileći file sa cenom od 569,99 do 660,00 dinara.Unutar ovog cenovnog raspona su bataci, krila, grudi, pri čemu je cena bataka sa karabatkom i krila gotovo izjednačena i kreće se od 289 do 300 dinara. Ponuda junećeg mesa je skromna i prodavnicama koje smo obiÅ”li, u ponudi su samo juneći but i rebra. Za kilogram junećeg buta treba izbrojati od 950 do 1.125 dinara, a rebra imaju cenu od 600 do 760 dinara. RoÅ”tilj meso neoblikovano ima cenu po kilogramu od 650,00 dinara, spremljeni ćevapi koÅ”taju 459,99, a pljeskavice su 449,99 dinara.

-Kod nas dva puta nedeljno stiže sveže meso, onedeljkom i četvrtkom, a najviÅ”e se prodaje svinjsko meso – but, rebra i svinjski vrat. Cene variraju, gotovo svaka isporuka ima korekciju, obično naviÅ”e, a ima i retkih slučajeva kad pojeftini. Definitivno, prevoz utiče na povećanje cena – rekao nam je vlasnik jedne od prodavnica u kojoj se Donjomilanovčani snabdevaju mesom.

Letimičan pogled po korpama kupaca koji su bili u nabavci pokazuje da se ne kupuju veće količine mesa. Da li je tom razlog cena ili mogućnost da se svakodnevno kupi sveže meso, nisu želeli da komentariÅ”u.

KRAGUJEVAC: Pileća krilca 260 dinara, kilogram junećeg bifteka po 2.700 dinara

MiÅ”ljenja kragujevačkih mesara i kasapa o trenutnoj prodaji svežeg mesa su podeljena od onih koji tvrde da je odnedavno prodaja „dosta stala” i „prepolovljena” do onih koji kažu da je stanje „regularno”.

– Ni u jednom trenutku nije bilo panike i nekog povećanog kupovanja svežeg mesa. I cene su iste, nije bilo nekog skoka zbog aktuelnih događaja, čak su i neki artikli u mesari pojeftinili. Može se reći da je potražnja za svežim mesom čak u poslednje dve nedelje malo opala ali uglavnom sve je isto kao i pre i snabdevenost i pazari su regularni, kaže nam mesar iz kragujevačkog naselja VaÅ”ariÅ”te.

U njegovoj kasapnici najeftinija su pileća krilca koja koÅ”taju 260 dinara za kilogram a najskuplji je juneći bitfek čiji se kilogram se prodaje po 2.700 dinara. Njegov kolega iz naselja Erdoglija ima drugačije impresije.

– Nema pravila ali ipak je utisak da se u poslednjih pet-Å”est dana prodaja mesa prepolovila. Kao da je muÅ”terije „neÅ”to preseklo”. Dolaze kupci ali najčeŔće kupuju po 100 do 200 grama mlevenog mesa. BaÅ” i ne ide neÅ”to, tvrdi on.

ZAJEČAR: Nema teletine i ćuretine

U Zaječaru generalno cene se razlikuju za nekoliko desetina dinara, ali ima i primera gde je razlika u ceni i veća od 100 dinara. Ćurećeg i telećeg mesa nema u ponudi u Zaječaru. Å to se tiče svinjskog mesa, but bez kosti kreće se od 560 do 599 dinara kao i plećka bez kosti. File se kreće od 729 do čak 850 dinara dok je cena krmenadle od 489 do 559 dinara za kilogram. Telećeg mesa u mesarama u gradu na Timoku nema već duži vremenski period, kazali su nam prodavci u nekoliko mesara koje smo obiÅ”li. Kilogram pilećih grudi stoji od 429 do 499 dinara, krila od 309 do 319, batak od 229 do čak 379 dinara za kilogram. Cena filea se kreće od 599 do 699 dinara za kilogram. Pileći trupovi koÅ”taju od 299 do 317 dinara za kilogram. Cena neoblikovanog svinjskog roÅ”tiljskog mesa se kreće od 569 do 599 dinara, junećeg od 919 do 999, dok je cena meÅ”anog mesa od 570 do čak 799 dinara za kilogram. Ćuretine kao i teletine nema nigde u Zaječaru. Kilogram jagnjetine se kreće od 700 do 1.000 dinara za kilogram, dok je cena prasetine od 500 do 650 dinara. Svinjsko mleveno meso kreće se od 569 do 599 dinara, jeneće mleveno od 970 do 999, dok se cena meÅ”anog mlevenog mesa kreće od 639 do 739 dinara za kilogram. Prema rečima mesera najviÅ”e se prodaje roÅ”tiljsko meso, svinjsko i piletina, dok su kupci junetine vrlo retki. “Narod nema para. Kupuju piletinu najviÅ”e i to batak i karabatak. Mlađi kupci kupuju i pileće belo. Takođe i svinjsko se prodaje, ali se kupuje najviÅ”e od 400 do 800 grama. Retko ko kupuje viÅ”e od kilograma”, kazao je prodavac u jednoj mesari.

UŽICE: Kupuju se male količine, prate se akcije

Cene različitih vrsta mesa u manjim užičkim mesarama su približne, dok mesare koje rade u okviru većih trgovinskih lanaca povremeno oglaÅ”avaju akcijske cene koje su u toku tih promotivnih perioda neÅ”to niže od ostalih u ponudi. Kupci kažu da kupuju male količine, uglavnom oko 500 grama mesa, ali i da se trude da prate akcije, Å”to im olakÅ”avaju mesari u koje imaju poverenja.

-Sve ređe nam je meso na trpezi, sve čeŔće spremam „klin čorbu“, kaže jedna Užičanka koja u lokalnoj mesari pazari pileća krilca od kojih će krompir čorba koju planira za ručak imati „malo bogatiji ukus“.

Prodavac koji je savetuje kako najbolje da uklopi cenu i kvalitet potvrđuje da je sve skupo, ali napominje da u toj mesari cene nisu podizane poslednjih 15-ak dana.

-To nije mnogo uticalo na prodaju, uglavnom znamo ko su naŔi kupci, kaže on.
Cena svinjskog buta bez kosti, tako se kreće od 550 do 650 dinara, dok je za svinjsku plećku potrebno izdvojiti od 570 do 630 dinara. File krmenadla koÅ”ta od 480 do 550 dinara.

Juneći but bez kosti u užičkim mesarama koÅ”ta od 900 do 1.150 dinara, plećka od 850 do 1.100, vrat oko 900, a biftek 2.450 dinara po kilogramu. Telećeg mesa u užičkim mesarama nema, a jedan iskusni mesar poručio je da se o tim cenama raspitamo u Beogradu, jer nje samo tamo i ima. Sa druge strane, piletine ima svuda. Pileći batak koÅ”ta od 360 do 380 dinara, pileće grudi od 490 do 640, krila oko 370, a file oko 650 dinara. Cena pilećih trupova je oko 360 dinara po kilogramu, ali na različitim akcijama može biti i neÅ”to niža. RoÅ”tiljsko meso u svim mesarama u Užicu se može pazariti po ceni od oko 600, a ćevapi i pljeskavice za oko 700 dinara. Ćuretine ima uglavnom samo u mesarama većih trgovinskih lanaca i to po ceni od oko 700 dinara, dok jagnjetine i prasetine uglavnom nema u ponudi. U jednoj mesari nude svinjsko pečenje po ceni od 1.300 dinara po kilogramu. Svinjsko mleveno meso građani Užica plaćaju oko 650, juneće oko 1.000, a meÅ”ano mleveno meso koÅ”ta od 700 do 800 dinara. Ukoliko se izabere dobar trenutak, akcijska cena je oko 550 dinara.

ZRENJANIN: Piletina najtraženija

Mesnim protivodima u Zrenjaninu najbolje su snabdeveni lanci većih proizvođača mesa i prodavnice poznatih marketa, dok male mesare nemaju veći izbor svežeg mesa. U Banatu se, zbog razvijene poljoprivrede, veliki broj domaćinstava snabdeva svežim mesom iz sopstvenog uzgoja dok gradsko stanovniÅ”tvo kupuje meso u prodavnicama. Cene u marketima su približne a trgovci se utrkuju sa akcijama, kada se beleži veći obim prodaje. Najtraženije je pileće meso, koje je i najpristupačnije, a na drugom mestu su mlevena mesa, dok je na trećem svinjetina



---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---




---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- VaÅ” komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <---



--- Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---