Da li meso postaje luksuz u ishrani
Å TA POKAZUJU CENE U MESARAMA U NOVOM SADU, JAGODINI, VRANJU, NOVOM PAZARU, NIÅ U, SUBOTICI, MAJDANPEKU, Å APCU, KRAGUJEVCU, ZAJEÄARU, UŽICU I ZRENJANINU
Beograd, 28.03.2022.
Danas
Osnovni utisak istraživanja koje su sproveli novinari Danasa u 12 gradova je da su cene osnovnih proizvoda od mesa takve da je zaista veliko pitanje koliko proseÄna porodica može da priuÅ”ti ovu vrstu namirnica u svojoj ishrani.
Ne zaboravimo, meso predstavlja važan izvor bioloÅ”ki vrednih belanÄevina, gvožÄa, cinka, bakra i vitamina B12. Svi navedeni sastojci nedostaju namirnicama biljnog porekla. Meso sadrži i dosta fosfora, pa se kombinuje sa namirnicama koje sadrže manje ovog minerala (recimo sa povrÄem) i tako omoguÄuje bolja apsorpcija gvožÄa i drugih minerala i oligoelemenata.
Minimalna meseÄna korpa troÄlane porodice, kad je u pitanju meso i proizvodi od mesa, podsetimo se, sadrži 200 grama Äajne kobasice, 300 grama slanine, 300 grama jetrene paÅ”tete, 200 grama virÅ”li, pola kilograma kobasica od svinjskog i meÅ”anog mesa, 900 grama mortadele… Od meseÄnog sledovanja mesa na spisku je samo 400 grama junetine bez kostiju, 400 grama svinjskog mesa, 1,8 kilograma pileÄeg, 2,8 kilograma juneÄe džigerice, 200 grama suvih svinjskih rebara.
Ako pogledate aktuelne cene mesa u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, NiÅ”u, Subotici, Majdanpeku, Å apcu, Kragujevcu, ZajeÄaru, Užicu i Zrenjaninu pitanje je, meÄutim, koliko domaÄinstava može da obezbedi i ove minimalne koliÄine, a veÄ se najavljuju nova poskupljenja.
NOVI SAD: DrastiÄno poskupljenje piletine
Poskupljenja hrane, nisu zaobiÅ”la ni NovosaÄane koji, kako su nam trgovci u mesarama rekli, „za isti novac, kupuju sve manje“. Tako da, kada je u pitanju svinjsko meso, kilogram buta ili pleÄke bez kosti kupuju za 590 dinara, dok je cena filea oko 770, a krmenadle oko 500 dinara, za istu koliÄinu. U pitanju je jedan od najprodavanijih artikala, a njegova je cena pretrpela najmanje promene u prethodnom periodu. U mesarama kažu da je od kraja proÅ”le godine, svinjsko meso poskupelo.
Cena junetine po kilogramu kreÄe se oko 1000 dinara, koji dinar manje ili viÅ”e, dok se za kvalitetniji komad mesa, odnosno biftek, mora izdvojiti Äak 2.500 dinara. Mesari su nam rekli da je ta vrsta mesa u poslednja dva meseca poskupela za oko 150 dinaraza oko 50 dinara u proseku.
Teletina je joÅ” skuplja. Za kilogram buta, pleÄke ili vrata bez kosti, iz novÄanika Äe „nestati“ oko 1450 dinara. NeÅ”to jeftinija varijanta je teleÄi kotlet, Äija se cena kreÄe oko 1160 dinara, za kilogram.
U poslednjih nekoliko meseci, piletina je drastiÄno poskupela. U novosadskim mesarama celo pile, po kilogramu, je oko 360 dinara. Jeftinija varijanta je da uzimate pileÄa krilca za 250 dinara. Duplo skuplje je belo meso sa kostima, za koje morate izdovjiti 500 dinara, a od toga je za joÅ” 200 dinara skuplji pileÄi file. Batak i karabatak sa kostima je neÅ”to viÅ”e od 400 dinara.
Neoblikovano, ili oblikovano u Äevape ili pljeskavice, cena roÅ”tilj mesa je neÅ”to manja od 700 dinara u novosadskim mesarama, dok je Äuretina, koju ne možete naÄi u svim mesarama u gradu, oko 1160 dinara, za kilogram filea. Prasetina je 530 dinara, a za kilogram jagnjetine trebaÄe vam jedna „crvena“. Cena mlevenog mesa, da li juneÄeg ili svinjskog, kreÄe se isto kao i cena u komadu, kao i od toga koji deo želite da sameljete. Za meÅ”ano mleveno meso, pola-pola, potrebno vam je oko 790 dinara. Cena svinjske masti skoÄila je drastiÄno. U mesarama su nam poruÄili da je taj, veoma tražen artikal, do pre tri meseca bio za 40 dinara jeftiniji. Danas koÅ”ta oko 170-180 dinara za kilogram.
JAGODINA: Skuplje meso, teletine gotovo nigde
Cena svinjskog buta bez kostiju je 579 dinara, pleÄka koÅ”ta 569, file 619, a krmenadla 499 dinara. Ovo meso je, kažu prodavci, ujedno i najprodavanije. Kada je reÄ o junetini, but je 969 dinara, pleÄka 995, vrat 974, a biftek koÅ”ta 735 dinara. TeleÄi but je pak skuplji, pa za njega treba izdvojiti 1399 dinara. PileÄi trup koÅ”ta 400, grudi 689, bataci 339, krila 300 dinara, a file 689. Uz pomenutu tražnju svinjetine, i piletina se dobro prodaje u centralnom gradu Pomoravlja. Äevapi i pljeskavice spremni za peÄenje koÅ”taju od 700 do 780 dinara po kilogramu.
Äuretinu je teÅ”ko naÄi u jagodinskim mesarama. Nema je baÅ” na svakom koraku, ali i kupci koji se ipak potrude, treba da plate 699 dinara za file, 280 za batak i 550 dinara za sveži karabatak. Prasetina koÅ”ta izmeÄu 1.200 i 1.400 dinara, a jagnjetina oko 1.800. Cene svinjskog i juneÄeg mlevenog mesa iste su kao i ta vrsta u komadu bez kostiju, dakle 579 i 969 dinara, a meÅ”ano mleveno meso koÅ”ta oko 800 dinara po kilogramu. Cene su skoÄile u odnosu na prethodne mesece, Äak poveÄanje ide i do 10 posto.
VRANJE: Standardna ponuda po viŔim cenama
U poslednjih desetak dana cene svežeg mesa u prodavnicama i hiper marketima u centralnoj opÅ”tini PÄinjskog okruga porasle su u proseku za 10 do 15 procenata. To nije smanjilo ponudu, ali ni tražnju.
-Cene jesu veÄe ali Vranjanci su gurmani pa se možda kupuju manje koliÄine, ali promet mesa ne opada – kaže za Danas jedan od prodavaca u velikom vranjskom hiper marketu, odbijajuÄi slikanje.
JoÅ” bolju snadbevenost u vranjanskim mesara oÄekuju kako se približavaju UskrÅ”njui praznici, a sve viÅ”e je i kupaca iz gradova Kumanovo i Skoplje u susednoj Severnoj Makedoniji.
-Postoji odreÄena razlika u cenama kod nas i suseda u Makedoniji. Tamo je skuplje sveže meso, a jeftiniji suhomesnati proizvodi. Tako je u gotovo svim vranjskim mesarama – kažu vranjski prodavci koji nisu nezadovoljni prometom uprkos veÄim cenama koje Äe se kako najavljuju „menjati i narednih dana naviÅ”e u skladu sa rastom otkupnih cena žive stoke“.
Interesantno je da u Vranju nema jagnjetine, mlade teletine i Äuretine u prodaji, a retko se može naÄi uprkos visokoj ceni i biftek, Å”to opet prodavci opravdavaju tražnjom, ali i “ponudom koja je manja kada su u pitanju ovi oblici svežeg mesa“.
NajviÅ”e se prodaje tradicionalno roÅ”tilj meso, a kupuju se i Äevapi i pljeskavice. Mesare nude besplatnu uslugu peÄenja mesa kupljenog u njihovim radnjama. U tim radnjama koje meso odmah peku može se kupiti sto grama svežeg svinjskog filea za oko dvesta dinara, Å”to je vranjanski „prosek za radni doruÄak“.
Nove cene svežeg mesa dodatno su uveÄale cena u vranjskim kafanama i restoranima, ali ne i u kioscima brze hrane gde nije registrovano poveÄanje cena pljeskavice koja i dalje u zavisnosti od gramaže koÅ”ta od 120 do 150 dinara. PoveÄana kupovina registruje se u dane vikenda kada lokalne mesare opsedaju kupci iz Severne Makedonije, ali sve ÄeÅ”Äe i sa podruÄja opÅ”tina Gnjilane, Kosovska Kamenica, Novo Brdo, Ropotovo u Kosovskom pomoravlju.
NOVI PAZAR: Jagnjetina 1.000 din/kg
U Novom Pazaru postoji samo jedna mesara koja prodaje mesne proizvode svinjskog porekla. Pored te mesare svinjsko meso može se kupiti i u marketu Lidl. Cene ovog mesa su sledeÄe: but bez kosti 590 dinara po kilogramu, kremenadla bez kosti je 690 dinara, vrat bez kosti 690. Prasetinu nemaju u ponudi, a mleveno svinjsko meso je 590 dinara po kilogramu.
Prodavac kaže da je potražnja za mesom standardna.
-Meso je poskupelo, kao i sve životne namirnice, a oni koji imaju para kupuju i dalje, oni koji nemaju žale se i manje kupuju i tako vam to obiÄno bude. Mi se trudimo da obezbedimo kvalitet, to je do nas.- kaže prodavac.
U drugim mesarama u gradu možete naÄi sledeÄe mesne proizvode: juneÄe meso bez kosti je 900 dinara, a ista je cena i pleÄke bez kosti, juneÄi vrat je 750 dinara, dok je biftek 1500 po kilogramu. Kada je teleÄe meso u pitanju, but bez kosti je 1300 do 1450 dinara, ista cena je i za pleÄku bez kosti. Vrat bez kosti je kao i kotlet su 1000 dinara.
U novopazarskim mesarama se retko gde može kupiti pileÄi trup, ali se dosta kupuje pileÄi file koji je 570 dinara. PileÄe grudi su 250 dinara, batak 350, krilca 220 dinara. U gotovo svim mesarama ima pileÄe džigerice koja je 200 dinara po kilogramu i dosta se traži i kupuje. Äevapi i pljeskavice su 600 dinara. Äuretina se prodaje veÄinom u marketima i njena cena po kilogramu je do 1000 dinara. Jagnjetinu je najviÅ”e tražena tokom meseca posta, Ramazana, a trenutna cena joj je do 1000 dinara.
Mleveno juneÄe meso je 900 dinara po kilogramu, dok mleveno meÅ”ano meso se ne kupuje. Pazar je poznat po prÅ”uti i sudžuku i cene ovih suhomesnatih proizvoda su 1000 dinara prÅ”uta, tarak 1400 dinara dok je sudžuk 700 dinara, a lubina 1200. Dok smo bili u mesari veliki broj graÄana doÅ”ao je da kupi meso, veÄina se žali na poskupljenje.
– Sve je poskupelo, a ima stvari koje moraÅ” da kupiÅ” i one koje ne moraÅ”, a bez mesa se ne može- rekla je jedna od muÅ”terija.
– Sve ide na sirotinju, pa i ovo poskupljenje mesa. Onome ko ima cene su normalne, nama drugima je teÅ”ko- kazala je jedna starija gospoÄa.
NaÅ”a mesarka kaže da muÅ”terija ima, a kupuje kako ko može. NajviÅ”e se se kupuje do pola kila mesa, dok kilogram retko ko kupuje. Od poÄetka godine juneÄe meso je poskupelo za 50 dinara, dok je teleÄe meso sa koskom poskupelo i do 100 dinara.
NIÅ : Kupuje se i po 100 grama mesa
Smiljka IliÄ, prodavaÄica u niÅ”koj mesari kaže da je kupaca sve manje.
“OseÄa se kriza, ljudi kupuju sve manje mesa. Preko nedelje gotovo da nema kupaca, neÅ”to ih je viÅ”e subotom. Nekad je retko ko kupovao manje od pola kilograma mesa, sad nam Äesto traže da izmerimo sto grama”, priÄa ona.
Vladimir Konstantinov, jedan od kupaca koga smo zatekli u mesari, napominje da slaba platežna moÄ osnovni razlog zaÅ”to NiÅ”lije ne kupuju viÅ”e meso kao nekada.
“VeÄina penzionera je prinuÄena da izdržava decu. Imam solidnu penziju, ali Äerka je nezaposlena, zet ima malu platu, tako da se supruga i ja odriÄemo mesa. I kad kupim dva ili tri kila, viÅ”e od polovine je za Äerku i unuke”, kaže on.
SUBOTICA: Cene mesa zavise od toga gde se kupuje
U jednoj od mesara na MleÄnoj pijaci u Subotici, svinjski but bez kosti, pleÄka bez kosti i file može da se pazari po ceni od 560 dinara po kilogramu, dok je za kilogram krmenadli potrebno izdvojiti 520 dinara.
“Svinjsko meso bez kostiju, bilo koje, koÅ”ta 560 dinara, a kada je sa kostima, kao krmenadla i vrat, onda je 520 dinara po kilogramu”, kaže prodavac jedne mesare na MleÄnoj pijaci.
Isto toliko novca je potrebno izdvojiti za svinjski but i pleÄku bez kostiju u marketima, dok je vrat bez kostiju neÅ”to skupllji i koÅ”ta 699,99 dinara po kilogramu, a krmenadle su jeftijie i mogu se kupiti po ceni od 489,99 dinara po kilogramu.
Kada je u pitanju juneÄe meso, na pijaci se u jednoj od mesara but, pleÄka i vrat bez kostiju mogu kupiti po ceni od 1.070 dinara po kilogramu. Za krmenadlu je potrebno izdvojiti 900 dinara po kilogramu, a za kilogram rebra 780 dinara.
“ProÄe sve. Uvek sve proÄe. Dok ima, dotle nose”, odgovorio je prodavac jedne mesare na MleÄnoj pijaci Å”ta graÄani najviÅ”e kupuju.
JuneÄi biftek može da se pazari po ceni od 1.105 dinara po kilogramu u jednoj gradskoj mesari, gde je juneÄe meso skuplje za 30 do 40 dinara u odnosu na pijacu . TeleÄe meso nismo uspeli da naÄemo na pijaci, u mesarama i marketima koje smo obiÅ”li, gde se pretežno prodaje svinjsko, juneÄe i pileÄe meso. U jednoj od mesara na pijaci za celo pile je potrebno izdvoji 310 dinara. Kilogram pileÄeg filea koÅ”ta 500 dinara, bataka 370 dinara, krilca 300 dinara, dok su leÄa najjeftijija i mogu se kupiti po ceni od 120 dinara po kilogramu.
“Dobro se prodaje sve, ali najviÅ”e idu leÄa, želudac i džigerica”, kaže prodavaÄica jedne mesare na MleÄnoj pijaci.
PoreÄenja radi, u jednoj gradskoj mesari celo pile koÅ”ta 279 dinara, a za kilogram pileÄih grudi treba izdvojiti 435 dinara, pileÄeg filea 645 dinara, krilca koÅ”taju 279 dinara, bataci 325 dinara, a leÄa 109 dinara. Neoblikovano roÅ”tilj meso u marketima koÅ”ta oko 569,99 dinara po kilogramu, dok je za kilogram gotovih pljeskavica i Äevapa potrebno izdvojiti 519,99 dinara. Kilogram ÄureÄeg filea u jednoj od mesara na pijaci koÅ”ta 890 dinara. Isto to se može kupiti po ceni od 699,99 dinara u jednom od marketa veÄeg trgovinskog lanca, gde je i kilogram sveže jagnjetine spuÅ”ten sa 999,99 na 599,99 dinara. U gradskoj mesari kilogram jagnjetine koÅ”ta 1.175 dinara, a kilogram prasetine 1.161 dinar. Svinjsko mleveno meso na pijaci može da se kupi po ceni od 560 dinara po kilogramu, a kilogram juneÄeg mlevenog mesa koÅ”ta 1.070 dinara. MeÅ”ano mleveno meso staje 720 dinara.
Å ABAC: Kupuje se samo za osnovne potrebe
U Å”abaÄkim mesarama kažu da nije zabeležena veÄa potražnja i da graÄani kupuju uglavnom za osnovne potrebe. „Svinjsko meso i junetina se najviÅ”e prodaju, piletina povremeno. GraÄani pazare manje koliÄine, ne stvaraju zalihe veÄ kupuju meso za dan, dva. ObiÄno su to koliÄine od 500 grama do kilogram“, kaže za Danas jedan od trgovaca u centru Å apca. SliÄna situacija je i u veÄim mesarama, kao Å”to su „Agropapuk“ i „MatijeviÄ“, gde su nam potvrdili da Å apÄani ne nabavljaju veÄe koliÄine i kažu da je prodaja u odnosu na lane Äak i opala. Prema njihovim reÄima, cena mesa u proteklom periodu, nije se menjala. Svinjsko meso može se nabaviti po ceni od 500 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za krmenadlu, 590 za pleÄku bez kosti, but bez kosti je 630 dinara, a file 700. JuneÄi but bez kosti je 990, pleÄka bez kosti i vrat su po 960, juneÄi biftek je 2.300 dinara. Teletinu je u Å apcu teÅ”ko naÄi, a mesare je imaju u ponudi uglavnom u vreme praznika. Tada za but bez kosti treba izdvojiti 1.299dinara, za pleÄku bez kosti 1.100 a za kotlet 900 dinara. Celo pile je 300 dinara po kilogramu, batak je 360 dinara (bez kosti 460 dinara), pileÄe grudi su 400, krila 240, a file 580 dinara. Kada je reÄ o mesu sa roÅ”tilja, neoblikovano je 750 dinara, a Äevapi i pljeskavice su po 800. Äuretina je 550 dinara, jagnjetina 820, prasetina 480 dinara. Oni koji na trepezi žele mleveno meso, za svijsko Äe morati da izdvoje 630 dinara, juneÄe mleveno je 990, a meÅ”ano mleveno meso je 810 dinara.
MAJDANPEK: ÄekajuÄi akcijske prodaje
U majdanpeÄkoj opÅ”tini nema velikih trgovinskih lanaca, nema ni mesara, veÄ se meso prodaje u prehrambenim i prodavnicama robe Å”iroke potroÅ”nje. Cene mesa razliÄite, pa nije na odmet prilikom kupovine obiÄi prodavnice, pratiti akcije jer se može uÅ”tedeti, kažu nam kupci. NajveÄi izbor mesa je u prodavnicama u sastavu domaÄeg trgovinskog lanca. Prednost kupovine u ovim prodavnicama su akcijske cene. -Äetiri dana u nedelji odreÄene vrste mesa imaju akcijske cene, a meso redovno dobijamo – rekoÅ”e nam mesari uslužujuÄi muÅ”terije. U aktuelnoj akciji na primer svinjski but bez kosti koÅ”ta 539,99 dinara, a redovna cena mu je 559,99 dinara. U drugim prodavnicama cena ove vrste svinjskog mesa je znaÄajno veÄa i ide do 690,00 dinara. Najjeftinije su svinjske krmenadle koje se mogu pazariti po 420,00 dinara za kilogram, a najskuplje meso od buta bez kostiju, koje je 690,00 dinara. BuduÄi da se najviÅ”e prodaje svinjsko i pileÄe meso, njega je i najviÅ”e u ponudi. Ima neÅ”to malo juneÄeg mesa, a Äuretine, jagnjetine i prasetine, bar u ovom trenutku nema. Kilogram piletine je 330 dinara kada se kupuje celo, pileÄi trupovi (leÄa) prodaju se za 139,99 dinara, a najskuplji je pileÄi file sa cenom od 569,99 do 660,00 dinara.Unutar ovog cenovnog raspona su bataci, krila, grudi, pri Äemu je cena bataka sa karabatkom i krila gotovo izjednaÄena i kreÄe se od 289 do 300 dinara. Ponuda juneÄeg mesa je skromna i prodavnicama koje smo obiÅ”li, u ponudi su samo juneÄi but i rebra. Za kilogram juneÄeg buta treba izbrojati od 950 do 1.125 dinara, a rebra imaju cenu od 600 do 760 dinara. RoÅ”tilj meso neoblikovano ima cenu po kilogramu od 650,00 dinara, spremljeni Äevapi koÅ”taju 459,99, a pljeskavice su 449,99 dinara.
-Kod nas dva puta nedeljno stiže sveže meso, onedeljkom i Äetvrtkom, a najviÅ”e se prodaje svinjsko meso – but, rebra i svinjski vrat. Cene variraju, gotovo svaka isporuka ima korekciju, obiÄno naviÅ”e, a ima i retkih sluÄajeva kad pojeftini. Definitivno, prevoz utiÄe na poveÄanje cena – rekao nam je vlasnik jedne od prodavnica u kojoj se DonjomilanovÄani snabdevaju mesom.
LetimiÄan pogled po korpama kupaca koji su bili u nabavci pokazuje da se ne kupuju veÄe koliÄine mesa. Da li je tom razlog cena ili moguÄnost da se svakodnevno kupi sveže meso, nisu želeli da komentariÅ”u.
KRAGUJEVAC: PileÄa krilca 260 dinara, kilogram juneÄeg bifteka po 2.700 dinara
MiÅ”ljenja kragujevaÄkih mesara i kasapa o trenutnoj prodaji svežeg mesa su podeljena od onih koji tvrde da je odnedavno prodaja „dosta stala” i „prepolovljena” do onih koji kažu da je stanje „regularno”.
– Ni u jednom trenutku nije bilo panike i nekog poveÄanog kupovanja svežeg mesa. I cene su iste, nije bilo nekog skoka zbog aktuelnih dogaÄaja, Äak su i neki artikli u mesari pojeftinili. Može se reÄi da je potražnja za svežim mesom Äak u poslednje dve nedelje malo opala ali uglavnom sve je isto kao i pre i snabdevenost i pazari su regularni, kaže nam mesar iz kragujevaÄkog naselja VaÅ”ariÅ”te.
U njegovoj kasapnici najeftinija su pileÄa krilca koja koÅ”taju 260 dinara za kilogram a najskuplji je juneÄi bitfek Äiji se kilogram se prodaje po 2.700 dinara. Njegov kolega iz naselja Erdoglija ima drugaÄije impresije.
– Nema pravila ali ipak je utisak da se u poslednjih pet-Å”est dana prodaja mesa prepolovila. Kao da je muÅ”terije „neÅ”to preseklo”. Dolaze kupci ali najÄeÅ”Äe kupuju po 100 do 200 grama mlevenog mesa. BaÅ” i ne ide neÅ”to, tvrdi on.
ZAJEÄAR: Nema teletine i Äuretine
U ZajeÄaru generalno cene se razlikuju za nekoliko desetina dinara, ali ima i primera gde je razlika u ceni i veÄa od 100 dinara. ÄureÄeg i teleÄeg mesa nema u ponudi u ZajeÄaru. Å to se tiÄe svinjskog mesa, but bez kosti kreÄe se od 560 do 599 dinara kao i pleÄka bez kosti. File se kreÄe od 729 do Äak 850 dinara dok je cena krmenadle od 489 do 559 dinara za kilogram. TeleÄeg mesa u mesarama u gradu na Timoku nema veÄ duži vremenski period, kazali su nam prodavci u nekoliko mesara koje smo obiÅ”li. Kilogram pileÄih grudi stoji od 429 do 499 dinara, krila od 309 do 319, batak od 229 do Äak 379 dinara za kilogram. Cena filea se kreÄe od 599 do 699 dinara za kilogram. PileÄi trupovi koÅ”taju od 299 do 317 dinara za kilogram. Cena neoblikovanog svinjskog roÅ”tiljskog mesa se kreÄe od 569 do 599 dinara, juneÄeg od 919 do 999, dok je cena meÅ”anog mesa od 570 do Äak 799 dinara za kilogram. Äuretine kao i teletine nema nigde u ZajeÄaru. Kilogram jagnjetine se kreÄe od 700 do 1.000 dinara za kilogram, dok je cena prasetine od 500 do 650 dinara. Svinjsko mleveno meso kreÄe se od 569 do 599 dinara, jeneÄe mleveno od 970 do 999, dok se cena meÅ”anog mlevenog mesa kreÄe od 639 do 739 dinara za kilogram. Prema reÄima mesera najviÅ”e se prodaje roÅ”tiljsko meso, svinjsko i piletina, dok su kupci junetine vrlo retki. “Narod nema para. Kupuju piletinu najviÅ”e i to batak i karabatak. MlaÄi kupci kupuju i pileÄe belo. TakoÄe i svinjsko se prodaje, ali se kupuje najviÅ”e od 400 do 800 grama. Retko ko kupuje viÅ”e od kilograma”, kazao je prodavac u jednoj mesari.
UŽICE: Kupuju se male koliÄine, prate se akcije
Cene razliÄitih vrsta mesa u manjim užiÄkim mesarama su približne, dok mesare koje rade u okviru veÄih trgovinskih lanaca povremeno oglaÅ”avaju akcijske cene koje su u toku tih promotivnih perioda neÅ”to niže od ostalih u ponudi. Kupci kažu da kupuju male koliÄine, uglavnom oko 500 grama mesa, ali i da se trude da prate akcije, Å”to im olakÅ”avaju mesari u koje imaju poverenja.
-Sve reÄe nam je meso na trpezi, sve ÄeÅ”Äe spremam „klin Äorbu“, kaže jedna UžiÄanka koja u lokalnoj mesari pazari pileÄa krilca od kojih Äe krompir Äorba koju planira za ruÄak imati „malo bogatiji ukus“.
Prodavac koji je savetuje kako najbolje da uklopi cenu i kvalitet potvrÄuje da je sve skupo, ali napominje da u toj mesari cene nisu podizane poslednjih 15-ak dana.
-To nije mnogo uticalo na prodaju, uglavnom znamo ko su naŔi kupci, kaže on.
Cena svinjskog buta bez kosti, tako se kreÄe od 550 do 650 dinara, dok je za svinjsku pleÄku potrebno izdvojiti od 570 do 630 dinara. File krmenadla koÅ”ta od 480 do 550 dinara.
JuneÄi but bez kosti u užiÄkim mesarama koÅ”ta od 900 do 1.150 dinara, pleÄka od 850 do 1.100, vrat oko 900, a biftek 2.450 dinara po kilogramu. TeleÄeg mesa u užiÄkim mesarama nema, a jedan iskusni mesar poruÄio je da se o tim cenama raspitamo u Beogradu, jer nje samo tamo i ima. Sa druge strane, piletine ima svuda. PileÄi batak koÅ”ta od 360 do 380 dinara, pileÄe grudi od 490 do 640, krila oko 370, a file oko 650 dinara. Cena pileÄih trupova je oko 360 dinara po kilogramu, ali na razliÄitim akcijama može biti i neÅ”to niža. RoÅ”tiljsko meso u svim mesarama u Užicu se može pazariti po ceni od oko 600, a Äevapi i pljeskavice za oko 700 dinara. Äuretine ima uglavnom samo u mesarama veÄih trgovinskih lanaca i to po ceni od oko 700 dinara, dok jagnjetine i prasetine uglavnom nema u ponudi. U jednoj mesari nude svinjsko peÄenje po ceni od 1.300 dinara po kilogramu. Svinjsko mleveno meso graÄani Užica plaÄaju oko 650, juneÄe oko 1.000, a meÅ”ano mleveno meso koÅ”ta od 700 do 800 dinara. Ukoliko se izabere dobar trenutak, akcijska cena je oko 550 dinara.
ZRENJANIN: Piletina najtraženija
Mesnim protivodima u Zrenjaninu najbolje su snabdeveni lanci veÄih proizvoÄaÄa mesa i prodavnice poznatih marketa, dok male mesare nemaju veÄi izbor svežeg mesa. U Banatu se, zbog razvijene poljoprivrede, veliki broj domaÄinstava snabdeva svežim mesom iz sopstvenog uzgoja dok gradsko stanovniÅ”tvo kupuje meso u prodavnicama. Cene u marketima su približne a trgovci se utrkuju sa akcijama, kada se beleži veÄi obim prodaje. Najtraženije je pileÄe meso, koje je i najpristupaÄnije, a na drugom mestu su mlevena mesa, dok je na treÄem svinjetina
--- Subvencije ---
---> KLIKNITE OVDE! <---
--- Pregled Cena Žitarica ---
---> KLIKNITE OVDE! <---
--- VaŔ komentar na nove cene žitarica ---
---> KLIKNITE OVDE! <---
--- Besplatni Agro Saveti ---
---> KLIKNITE OVDE! <---
--- Pregled Cena Žitarica ---
---> KLIKNITE OVDE! <---
--- VaŔ komentar na nove cene žitarica ---
---> KLIKNITE OVDE! <---
--- Besplatni Agro Saveti ---
---> KLIKNITE OVDE! <---