DA LI SE OČEKUJE DALJI PAD ŽITARICA

 

Zrenjanin, 10.04.2023.

RTS

Očekivanje da će se prodajom žitarica koje su bile na čuvanju u silosima platiti prolećna setva, nisu se obistinila. Razlog je nagli pad otkupne cene i slaba tražnja za kukuruzom, pšenicom, sojom i uljanom repicom. Kratkoročni krediti za finansiranje setve su u ovakvim situacijama nepovoljni, jer se sa trenutnim cenama ne mogu pokriti troškovi repromaterijala i bankarske kamate.

Kukuruz je koštao nakon berbe 34 dinara za kilogram, a danas deset dinara manje. Ko je čuvao kukuruz očekujući rast cene, izgubio je zaradu i platio troškove skladištenja. Aleksandra Pomorovački iz Gornjeg Brega će i pored toga sejati sedam hektara kukuruza, a troškove setve će pokriti u saradnji sa zadrugom.

"Gledamo zajedno sa naftom i sa ostalim sa semenima, znači ukupno je 80 hiljada dinara. Dok je sa zakupom preko 120-130 hiljada dinara je ulog po hektaru." – rekla je Aleksandra Pomorovački.

Sušna prošla godina ratare navodi da se okrenu kulturama koje bolje podnose nedostatak vlage.

"Jedino suncokret ću da sejem i čuo sam da je poskupljenje negde oko 25 posto od prošle godine. Najverovatnije kreditom. Jer i od prošle godine imam kredit za đubrivo i za seme." – rekao je Mihalj Išpanović, poljoprivrednik iz Mužlje.

Zadruge koje koriste kredit za finansiranje setve, troškove bankarske kamate mora da obračunaju proizvođačima koje finansiraju. Trenutno se to ne isplati, ocenjuje stručnjaci.


"Kažu da deset posto traže. Deset posto u ovom trenutku ne možete napraviti na poljoprivrednim proizvodima. Tako da mi nismo uzeli kredit. Dosta robe smo dobili na konsignaciju. Dosta robe smo dobili pod uslovom da ako je prodato, prodato ako ne, možemo da vratimo." – kaže Jožef Šandor, ZZ "Napredak", iz Gornjeg Brega.

Pad cena žitarica ratarima je odneo planiranu zaradu. Pšenica je bila 39, sada 23 dinara za kilogram. Uljana repica obećava dobar rod, ali ne i cenu. Trenutno je oko 41 dinar za kilogram, skoro duplo niže nego lane.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---