Beograd, 6. jul 2015.
Izvor: Dnevnik
U Srbiji je počeo otkup voća, koje je uglavnom dobro rodilo, a i ove godine, kao i prethodnih, pojedini proizvođači nisu zadovoljni ponuđenim cenama. S druge strane, stručnjaci poručuju da bitku oko cena niko ne može dobiti. Naime, u Srbiji dominira voće koje je izvozno orijentisano pa cene diktira svetsko tržište, objašnjavaju oni, i dodaju da proizvođači moraju da se udruže i sami bave otkupom i preradom.
Otkup jagoda već je završen, a trenutno je aktuelan otkup maline, čija trenutna cena iznosi oko 200 dinara kilogram.
Proizvođači nisu zadovoljni tom cenom, a iz udruženja „Malinari Srbije” najavljuju da će zahtevati cenu od 2,3 evra po kilogramu jer se ta suma, dodaju, uklapa u njihovu kalkulaciju.
Uprkos štetama koje je grad naneo nekim malinjacima, očekuje se da će rod biti veći nego lane, i to 7,2 odsto, a po nekim procenama, čak i 15 procenata. Agrarni analitičar Vojislav Stanković kazao je za „Dnevnik” da je rod voća u Srbiji ove godine dosta dobar, a da je podbacila samo kajsija.
Po njegovim informacijama, malina se otkupljuje za 200 do 230 dinara kilogram. Stanković očekuje da će, imajući u vidu kretanja na svetskom tržištu, otkupna cena tog voća dostići 250 do 260 dinara kilogram.
– Kada je reč o voću, u Srbiji se u otkupu sve svodi na malinu, jabuku, jagodu i kupinu, a reč je o izvozno orijentisanoj proizvodnji gde svetska cena igra glavnu ulogu – objasnio je Stanković.
On je dodao da se 90 odsto srpske maline izvozi, a četiri petine jabuka ide na rusko tržište.
– Proizvođači voća u Srbiji ne žele da uzmu sudbinu u svoje ruke, i tu se umeću hladnjačari… Bitku oko cena ne može niko dobiti, ali pre svega gube proizvođači jer ne žele da naprave asocijacije i klastere – smatra Stanković.
On je rekao da bi efekti bili mnogo pozitivniji ako bi se voćari bavili i otkupom i preradom, umesto što vrše pritisak na državu. Voće se u Srbiji proizvodi na 163.000 hektara, dominira šljiva na 77.000 hektara, jabuka se proizvodi na 18.000, a malina na 11.000 hektara.