Decenija entuzijazma

 

10 GODINA RADA NACIONALNOG UDRU┼ŻENJA ZA RAZVOJ ORGANSKE PROIZVODNJE “SERBIA ORGANIKA”

Beograd, 25. septembar 2019.

Nacionalno udru┼żenje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika je 24. septembra obele┼żilo 10. jubilej postojanja i rada udru┼żenja. Od svog osnivanja udru┼żenje se zalagalo za razvoj organske proizvodnje i gra─Ĺenje prepoznatljivosti srpskih organskih proizvoda u svetu.

Deset godina rada udru┼żenja je doprinelo i vidljivom porastu broja proizvo─Ĺa─Źa uklju─Źenih u organsku proizvodnju i samim tim i porastu povr┼íina.

─îestitaju─çi jubilej udru┼żenju Serbia Organika, ministar poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovi─ç je rekao da u organskoj proizvodnji vidi veliki potencijal za Srbiju i dodao:  „Upravo sam boravio u ┼ávedskoj koja predstavlja zna─Źajno tr┼żi┼íte za organske proizvode iz Srbije. To su tr┼żi┼íta koja su za nas najzanimljivija, tr┼żi┼íta gde mo┼żemo da plasiramo proizvode iz Srbije  i to po dobroj ceni, a raste i jo┼í jedno tr┼żi┼íte koje mi u ovom trenutku ne vidimo, a to je tr┼żi┼íte na istoku, ─Źiji standard i dalje raste i koji ─çe pre ili kasnije imati potrebu za organskim proizvodima” - kazao je Nedimovi─ç. Nedimovi─ç je najavio zna─Źajne novine u sektoru organske proizvodnje ve─ç za slede─çu godinu: „U planu su razli─Źite promene u organskom sektoru, strukturne, i vi┼íestruko pove─çanje subvencija.Znamo da prelazak sa konvencionalne proizvodnje na organsku nikada nije lak, da se de┼íavaju gre┼íke i mi moramo da na─Ĺemo na─Źin da proizvo─Ĺa─Źe podr┼żimo i u toj fazi, da im pomognemo u tom procesu“ . 

“U trenutku kada je Serbia Organika osnovana, organskom proizvodnjom u Srbiji bavilo se tek 108 proizvo─Ĺa─Źa, na ukupnoj povr┼íini od 2.500 hektara, ┼íto je predstavljalo tek zanemarljiv deo ukupnog poljoprivrednog zemlji┼íta u Srbiji. Od tada povr┼íine pod organskom proizvodnjom su uve─çane vi┼íe of 8 puta,  a u 2018. godini se organska proizvodnja odvijala na 19.200 hektara,  ┼íto je pove─çanje od 45 % za samo jednu godinu,  dok se organskom proizvodnjome bavi preko 6.000 proizvodja─Źa” rekla je na proslavi jubileja prof. dr Sne┼żana Olja─Źa, predsednica Upravnog odbora Serbia Orgnike.

“U deceniji za nama, osim ┼íto su se pove─çale povr┼íine pod organskom proizvodnjom i broj proizvo─Ĺa─Źa,razvijao  se i sektor animalne organske  proizvodnje, ali i prera─Ĺiva─Źka industrija, a iznos izvoza koji je dostigav┼íi 27,5  miliona evra  u 2018. godini porastao za vi┼íe od 6 puta u prethodnih 7 godina.Proteklih deset godina  Serbia Organika je  inicirala i realizovala brojne aktivnosti,  od izuzetnog zna─Źaja za razvoj sektora,  istakla je Ivana  Simi─ç, Generalni sektretar Serbia Organike.

U okviru Nema─Źko-srpske razvojne saradnje, u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), 2009. godine osnivanje Serbia Organike podr┼żala je Nema─Źka organizacija za me─Ĺunarodnu saradnju GIZ. Od tada do danas, u saradnji sa Serbia Organikom implementirane su brojne aktivnosti u cilju razvoja ovog sektora.

“Prepoznali smo va┼żnost organske poljoprivrede kao privrednog sektora sa rastu─çim trendom prodaje u celom svetu, ali i sa sve ve─çim privrednim potencijalom koji mo┼że doprineti ekonomskom napretku Srbije i njenoj promociji na me─Ĺunarodnom tr┼żistu”, izjavio je Aleksandar Beetz, vo─Ĺa GIZ programa za odr┼żivi ekonosmki razvoj.