DEFICIT U SPOLJNOTRGOVINSKOJ RAZMENI MANJI 7,1 ODSTO

Beograd, 3. novembar 2010.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Republike Srbije za period od januara do septembra 2010. godine iznosi 18.973,3 miliona dolara, ┼íto predstavlja rast od 8,5% u odnosu na odgovaraju─çi period prethodne godine.                                

Izvezeno je robe u vrednosti od 6.911,1 milion dolara, ┼íto ─Źini pove─çanje od 15,7 procenata u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 12.062,2 miliona dolara, ┼íto je vi┼íe za 4,7 odsto u odnosu na isti pro┼ílogodi┼ínji period.

Deficit robne razmene za devet meseci ove godine opao je za 7,1 procenat, u odnosu na odgovaraju─çe razdoblje 2009. godine i iznosi 5.151,1 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom je 57,3 odsto i ve─ça je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 51,8 procenata, navodi se u ─Źasopisu „Konjunkturni trendovi“ PKS, a na osnovu podataka Republi─Źkog zavoda za statistiku.

Tokom prvih devet meseci 2010. godine ostvaren je zna─Źajan rast izvoza, koji je, pre svega, rezultat pove─çanog plasmana proizvoda crne i obojene metalurgije i poljoprivrede na svetsko tr┼żi┼íte. Na rezultate izvoza i uvoza u posmatranom razdoblju izvestan uticaj je imala i depresijacija dinara, dok je izvoz posebno stimulisan rastom industrijske proizvodnje u Srbiji, ali i o┼żivljavanjem privredne aktivnosti u svetu.

Najve─çi deo spoljnotrgovinske robne razmene Srbije, u periodu januar-septembar 2010. godine, u vezi je sa zemljama sa kojima su potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini. U tom kontekstu, treba pomenuti da samo zemlje ─Źlanice Evropske unije u─Źestvuju sa 56,2 odsto u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije u ovom periodu.

Drugi po va┼żnosti spoljnotrgovinski partner Srbije su zemlje CEFTA, sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 999,2 miliona dolara, a koji uglavnom predstavlja rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, ┼żitarica i proizvoda od njih, raznih vrsta pi─ça, kao i gvo┼ż─Ĺa i ─Źelika. Iz ovog regiona su se u posmatranom periodu najvi┼íe uvozili elektri─Źna energija, gvo┼ż─Ĺe i ─Źelik, kameni ugalj, obojeni metali i povr─çe i vo─çe. Ukupan izvoz Srbije u zemlje CEFTA, za devet meseci ove godine, iznosi 2.030,3 miliona dolara, a uvoz 1.030,1 miliona dolara, ─Źime je ostvarena visoka pokrivenost uvoza izvozom od 196,9 procenata..

U izvozu su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije bili Italija, Bosna i Hercegovina i Nema─Źka, a u uvozu Ruska Federacija, Nema─Źka i Italija. Najve─çi suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom, dok se najve─çi deficit javlja u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa - ka┼że se u saop┼ítenju Privredne komore Srbije .