Dobra kapljica

 

U ─îETVRTAK 15. NOVEMBRA U IRIGU MA─îKOV DAN MLADOG PORTUGIZERA

Irig, 8. novembar 2018.

Izvor: Press slu┼żba Ma─Źkov podrum i AgroServis plus

Tre─çi ─Źetvrtak u novembru je dan kada se svuda u svetu proslavlja Vinska nova godina. Taj obi─Źaj poti─Źe iz Francuske, odakle poti─Źe i samo mlado vino. Jo┼í jedan obi─Źaj je da se festivali i proslave ne prave u Parizu ve─ç u malim mestima, tamo gde vino i nastaje. Sli─Źno tome, ove godine se manifestacija posle 10 godina iz Novog Sada seli u Irig.

Koncept doga─Ĺaja je posetiocima uveliko poznat – mlado vino portugizer svatovac se mo┼że besplatno degustirati i u┼żivati u bogatom zabavnom programu – tambura┼íi, folklor, ples, poezija... Predstavnici Srpkse ─Źitaonice iz Iriga ─çe proglasiti pobednika na konkursu za najlep┼íu pesmu o vinu, na koji je stiglo preko 100 pesama iz Srbije i inostranstva.

Doma─çin ─çe proglasiti i novog Viteza mladog portugizera! Do sada su ovu titulu poneli Aljo┼ía Vu─Źkovi─ç, Slobodan Trkulja, Vanja Buli─ç, Zoran Kolund┼żija, Jovan Maljokovi─ç, a ove godine to ─çe biti Petar Samard┼żija, novinar i izuzetni poznavalac vina i vinske istorije.

Pored ovih starih sadr┼żaja, zahvaljuju─çi razumevanju i podr┼íci op┼ítine Irig, doga─Ĺaj ─çe biti oboga─çen koncertom tambura┼íkog orkestra Romansa i izlaganjem i degustacijom vrhunskih delikatesa koje proizvode iri┼íki preduzetnici (sirevi, mesne prera─Ĺevine, slatko i sl.) ─Źime ─çe se samo potvrditi da se Irig vratio na gastronomsku i vinsku kartu, ne samo Fru┼íke gore i Sremave─ç i cele Srbije.

U Vrdniku ─çe ve─ç 4. decembra 2018. godine biti odr┼żan i prvi Sajam vo─çarstva i vinogradarstva VIVO (prvi deo), a nastavak ove marketin┼íke priredbe je 17. marta 2019. godine.

(NE)POZNATO O MLADOM VINU

Najpoznatije mlado vino na svetu svakako je bo┼żole nuvokoji poti─Źe iz istoimene francuske regije. Nastalo kao vino za radnike iz okoline Liona, koji nisu mogli da priu┼íte skupocena vina Bordoa, Burgonje i Rone, ubrzo je osvojilo ceo svet svojom nepretenciozno┼í─çu, specifi─Źnom bojom, lepr┼íavim mirisom i bogatim aromama.

Koncept mladog vinapostoji u svim zemljama razvijene vinske kulture, pa tako Italijani imaju „novello“ /novelo/, Portugalci „vino verde“ /vinjo verde/, a na Fru┼íkoj gori smo imali Svatovac. Svatovac, jer je to prvo vino koje je bilo gotovo da se pije u jesen, kad bi po─Źela sezona slava i svatova.

Mlado vino je vino koje se napravi u istoj godini u kojoj je obrano i gro┼ż─Ĺe od kog se pravi. Pravi se metodom karbonske maceracije, koja se druga─Źije zove i fermentacija cele bobice. Putem ove tehnologije ─Źuva se sve┼żina, vo─çni kvalitet vina, a gorki tanini se ne izdvajaju iz poko┼żice gro┼ż─Ĺa.

Ma─Źkov podrum je odlu─Źio da mlado vino napravi od sorte gro┼ż─Ĺa Portugizer, kako se to nekad i pravilo na Fru┼íkoj gori. Portugizer je na┼ía autohtona sorta gro┼ż─Ĺa, poreklom iz Portugalije. U 16. veku ju je doneo be─Źki baron De Fris, i od tada se rasprostranila u celom ju┼żnom delu Panonske nizije. Nekada vrlo zastupljena na Fru┼íkoj gori. Mlado vino je prvo vino koje se pilo kada krene sezona svatova, slava i praznika, i otuda je dobilo naziv svatovac.

Ma─Źkov podrum je prvi proizvo─Ĺa─Ź mladog vina u Srbiji, koji ga pravi metodom karbonske maceracije. Po tradiciji se tre─çeg ─Źetvrtka u novembru sve─Źano otvaraju prve boce mladog vina, i uz slavlje ravno onom novogodi┼ínjem, ovo lepr┼íavo vino se pije i u njemu se u┼żiva, na svim meridijanima, od Liona i Pariza, preko Toskane, Be─Źa, Japana, do Njujorka i Bostona, izazivaju─çi pravu planetarnu euforiju. Ma─Źkov podrum je ┼żeleo da i Novosa─Ĺanima pru┼żi priliku da se priklju─Źe ovom slavlju, uspostavljaju─çi Dan mladog Portugizera, za sve Novosa─Ĺane i one koji Novi Sad posete na taj dan.

Ina─Źe vinarija Ma─Źkov podrum je porodi─Źna vinarija, iz Iriga. Ima zasa─Ĺenih 30 hektara vinograda na ju┼żnim padinama Fru┼íke gore, a pored portugizera ima i druga crvena vina, kao ┼íto su pino noar, merlo, kamerlo, zatim roze vino Frajla, kao i bela vina: ┼íardone, sovinjon blan, inkognito i traminac mirisavi. Ima i dezertno vino crveni bermet pod nazivom Di┼íkrecija.