Dobra kapljica
U ČETVRTAK 15. NOVEMBRA U IRIGU MAČKOV DAN MLADOG PORTUGIZERA
Irig, 8. novembar 2018.
Izvor: Press služba Mačkov podrum i AgroServis plus
Treći četvrtak u novembru je dan kada se svuda u svetu proslavlja Vinska nova godina. Taj običaj potiče iz Francuske, odakle potiče i samo mlado vino. Još jedan običaj je da se festivali i proslave ne prave u Parizu već u malim mestima, tamo gde vino i nastaje. Slično tome, ove godine se manifestacija posle 10 godina iz Novog Sada seli u Irig.
Koncept događaja je posetiocima uveliko poznat – mlado vino portugizer svatovac se može besplatno degustirati i uživati u bogatom zabavnom programu – tamburaši, folklor, ples, poezija... Predstavnici Srpkse čitaonice iz Iriga će proglasiti pobednika na konkursu za najlepšu pesmu o vinu, na koji je stiglo preko 100 pesama iz Srbije i inostranstva.
Domaćin će proglasiti i novog Viteza mladog portugizera! Do sada su ovu titulu poneli Aljoša Vučković, Slobodan Trkulja, Vanja Bulić, Zoran Kolundžija, Jovan Maljoković, a ove godine to će biti Petar Samardžija, novinar i izuzetni poznavalac vina i vinske istorije.
Pored ovih starih sadržaja, zahvaljujući razumevanju i podršci opštine Irig, događaj će biti obogaćen koncertom tamburaškog orkestra Romansa i izlaganjem i degustacijom vrhunskih delikatesa koje proizvode iriški preduzetnici (sirevi, mesne prerađevine, slatko i sl.) čime će se samo potvrditi da se Irig vratio na gastronomsku i vinsku kartu, ne samo Fruške gore i Sremaveć i cele Srbije.
U Vrdniku će već 4. decembra 2018. godine biti održan i prvi Sajam voćarstva i vinogradarstva VIVO (prvi deo), a nastavak ove marketinške priredbe je 17. marta 2019. godine.
(NE)POZNATO O MLADOM VINU
Najpoznatije mlado vino na svetu svakako je božole nuvokoji potiče iz istoimene francuske regije. Nastalo kao vino za radnike iz okoline Liona, koji nisu mogli da priušte skupocena vina Bordoa, Burgonje i Rone, ubrzo je osvojilo ceo svet svojom nepretencioznošću, specifičnom bojom, lepršavim mirisom i bogatim aromama.
Koncept mladog vinapostoji u svim zemljama razvijene vinske kulture, pa tako Italijani imaju „novello“ /novelo/, Portugalci „vino verde“ /vinjo verde/, a na Fruškoj gori smo imali Svatovac. Svatovac, jer je to prvo vino koje je bilo gotovo da se pije u jesen, kad bi počela sezona slava i svatova.
Mlado vino je vino koje se napravi u istoj godini u kojoj je obrano i grožđe od kog se pravi. Pravi se metodom karbonske maceracije, koja se drugačije zove i fermentacija cele bobice. Putem ove tehnologije čuva se svežina, voćni kvalitet vina, a gorki tanini se ne izdvajaju iz pokožice grožđa.
Mačkov podrum je odlučio da mlado vino napravi od sorte grožđa Portugizer, kako se to nekad i pravilo na Fruškoj gori. Portugizer je naša autohtona sorta grožđa, poreklom iz Portugalije. U 16. veku ju je doneo bečki baron De Fris, i od tada se rasprostranila u celom južnom delu Panonske nizije. Nekada vrlo zastupljena na Fruškoj gori. Mlado vino je prvo vino koje se pilo kada krene sezona svatova, slava i praznika, i otuda je dobilo naziv svatovac.
Mačkov podrum je prvi proizvođač mladog vina u Srbiji, koji ga pravi metodom karbonske maceracije. Po tradiciji se trećeg četvrtka u novembru svečano otvaraju prve boce mladog vina, i uz slavlje ravno onom novogodišnjem, ovo lepršavo vino se pije i u njemu se uživa, na svim meridijanima, od Liona i Pariza, preko Toskane, Beča, Japana, do Njujorka i Bostona, izazivajući pravu planetarnu euforiju. Mačkov podrum je želeo da i Novosađanima pruži priliku da se priključe ovom slavlju, uspostavljajući Dan mladog Portugizera, za sve Novosađane i one koji Novi Sad posete na taj dan.
Inače vinarija Mačkov podrum je porodična vinarija, iz Iriga. Ima zasađenih 30 hektara vinograda na južnim padinama Fruške gore, a pored portugizera ima i druga crvena vina, kao što su pino noar, merlo, kamerlo, zatim roze vino Frajla, kao i bela vina: šardone, sovinjon blan, inkognito i traminac mirisavi. Ima i dezertno vino crveni bermet pod nazivom Diškrecija.