Događaj

 

BANOŠTORSKI DANI GROŽĐA

Banoštor, 31. avgust 2018.

Na mestu gde se sastaju Fruška gora i Dunav smestilo se živopisno selo sa dva sunca, Banoštor. Ovo malo mesto ima brojne manifestacije, od kojih su najpoznatiji “Banoštorski dani grožđa”, koji se održavaju po 22. put. To govori o značaju koji ovi dani, posvećeni berbi grožđa i proizvodnji vina, imaju za Vojvodinu. U Banoštoru živi oko 800 stanovnika, a proizvede se oko 1.000 litara vina po glavi stanovnika. Zbog blizine Dunava i efekta refleksije sunčevih zraka na površinu reke grožđe sazreva ranije nego u drugim vinskim rejonima i zato ova manifestacija najavljuje početak berbe.

Manifestaciju 22. “Banoštorski dani grožđa” će 01.09.2018. u 13 časova i 30 minuta svečano otvoriti pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević.

Centralni deo je izložba vina, a posetioci će moći da uživaju u svečanom defileu učesnika i tradicionalnom prikazu prerade grožđa na način na koji su to radili naši preci. Na taj način se promoviše vinogradarstvo kao grana poljoprivrede i domaći ruralni turizam.

Da bi upotpunio program organizuje se Mini privredni sajam svega što je vezano za vinogradarstvo, od kalema pa do konačnog proizvoda. Predstaviće se: Savacoop Novi Sad, Agromarket Sremska Mitrovica, Sigoc Šid, TMB Diamond Pančevo, Agroplanta Velika Drenova…

U okviru pratećeg programa organizuje se izložba rukotvorina Udruženja žena, a posetioci će moći da uživaju i u nastupima loklanih kulturno – umetničkih društava, koja neguju tradiciju pesme i igre, a sve uz pratnju orkestra Miće Jankovića i vokalnih solista Danke Stojiljković i Čede Markovića.

Na obali Dunava uz čašu dobrog vina ni ove godine neće se izneveriti gosti gurmani za koje se pripremaju tradicionalni specijaliteti – bik na ražnju i lovački paprikaš. U večernjim satima nastupiće poznati rok bend “Riblja čorba”.

Vino je postalo motiv za otkrivanje novih destinacija, posetu poznatim vinskim podrumima, potragu za novim proizvodima, upoznavanjem drugih običaja i manifestacija.