Događaj

 

SAJAM ZEMLJORADNIČKIH ZADRUGA U ZRENJANINU 22. I 23. MARTA

Zrenjanin, 18. mart 2019.

Drugi Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije„Mladenci“,pod generalnim pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti i Pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade AP Vojvodine, održava seu Zrenjaninu od 22. do 23 marta tekuće 2019. godine.

Sajamsko poslovne hale „Medison“ i „Kristalna dvorana“ biće otvorene za posetioce od 10.00 do 19,00 časova. Ulaz je slobodan.

Ceremonija svečanog otvaranja Sajma zakazana je u „Medisonu“ za 14.00 časova u petak 22. marta, na sam dan pravoslavnog praznika „Mladenci“.

„Mladenci“ su privredno, obrazovno vaspitna, sociološka, etno ruralna i kulturno umetnička smotra susretanja mladih opredeljenih za život na selu.

Sajamska smotrabiće i u znaku simpozijuma u organizaciji Akademijskog Odbora  za selo SANU, sa centralnim tematskim skupobima o voćarstvu u Srbiji“, kao i “Okruglog stola“ Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja Republike Srbije o novoutvrđenim vrednosnim kriterijumima za ozvaničenje stručnog zanimanja – pčelar.

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika Novi Sad organizuje tribinu „Mladi privrednik u poljoprivredi“ 

„Zemlja partner Sajma“ je Republika Slovenija koju predstavljaju dve najprofitabilnije zemljoradničke zadruge „Ptuj“ i „Radgona“ uz kmetijsko gozdarske zbornice – agrarne komore – Murska Sobota i Maribor.  

U Sajamskoj hali Medison“ predstaviće se turističke manifestacije „Kobasicijada“ Turija, „Slaninijada“ Kačarevo, „Kulen“ Bački Petrovac“ „Dani šljive“ Osečina, „Župska berba“ Aleksandrovac, „Pršutijada“ Mačkat Zlatibor i „Vršačka šunka“, „Belmuž sir“ Svrljig. Izlagači će prezentovati sopstvene proizvode i artikle po prodajnim cenama dok će biti upriličene degustacije prehrambenih proizvoda, uz celodnevni kulturno umetnički program.

Posebna pažnja usmerena je na susretanje učenika poljoprivrednih škola Srbije i promovisanje opsežnog projekta - uvođenja novog predmeta - „Zemljoradničko zadrugarstvo“  u redovan nastavni program četvrtih razreda poljoprivrednih škola.

Sajam „Mladenci“ je i mesto predstavljanja i promocije novoformiranih pravno ustrojenih učeničkih zadruga poljoprivrednih škola Srbije.

Grad Zrenjanin je „Grad domaćin Sajma“

Predsednik OrganizacionogodboraSajmaBožidar Drinićkaže za „AgroServis plus” da su pripreme u završnoj fazi i da će sve najavljene teme biti realizovane. U suštini ovo je sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina, a među njima je potrebna dobra veza da bi se promenio izgled sela ili spasilo gašenje sela. Odabrane stručne teme su aktuelne, pogotovo kada je reč o voćarstvu. Dolazak zadrugara iz Slovenije, gde se ovom povezivanju pridaje i državni značaj, svoja iskustva preneće zadrugari iz Ptuja i Radgone. Ova država je poznata po regionalnim sajmovima poljoprivrede, a najveći su u Radgoni i Komendi.

PROGRAM DRUGOG SAJMA ZEMLJORADNIČKOG ZADRUGARSTVA I  MLADIH DOMAĆINA „MLADENCI“-ZRENJANIN - VELIKA SALA „KRISTALNA DVORANA“

MEDIJA CENTAR „KRISTALNA DVORANA“– 23. mart