Događaj

 

ODRŽANA TRAKTORIJADA U BANATSKOM NOVOM SELU

Banatsko Novo Selo, 16. septembar 2019.

Novoseljanski ratari, pri kraju žetve suncokreta, okupili su se na „Traktorijadi” da bi razmenili utiske o prilikama u agraru i da bi videli ponudu mehanizacije. Posebna atrakcija je i ove godine bila vuča traktora snagom ljudi.

Ako je poseta ovoj priredbi merilo rasploženja ratara, onda njima nije dobro, pa smo i pokušali među posetiocima da čujemo u razgovoru i iz prikrajka vođene divane.

Glavna tema je cena suncokreta.

  • Nije lepo da nas svake godine „varaju” sa akontnim cenama i da nam pričaju kako imaju pritisak da cena bude ispod 30 dinara – kaže naš sagovornik Jonel i tvrdi da bez ugovora više ništa nije sigurno za ratara.  - A ugovore sa cenom neće da nam daju otkupljivači.
  •  To vam je, gospodine, oko suncokreta stara priča. Mi kažemo ne damo po 32 ili 33 dinara, a onda na kraju pristanemo ili dajemo zrno za raniji dug – kaže partner Jonela i degustira pivo iz male pivare.

Program koji su pripremili domaćini ovoletnje „Traktorijade” mogao je da zadovolji i više hiljada znatiželjnih, ali njih nije bilo, jer se i nije znalo da li će ovaj skup dobiti podršku grada i Pokrajine ili će ostati na teretu rukovodstva Udruženja.

Dogodilo se očekivano – podrška je stigla, pa je u ime grada Pančeva malobrojnu publiku pozdravio Jovan Lazarov.

Lep početak druženja ulepšali su mladi pesmom i igrom.

  • Vredelo je da se danas okupimo i zbog ove dece i izloženih mašina – kaže Ardeljan Sorin, predsednik Udruženja. – Imamo 14 izlagača savremenih mašina i opreme i dobar primer za prijavljivanje za IPARD program. Šta je sa posetom, ne znam. Nije loše, ali bi moglo biti bolje. Malo je došlo ratara iz komšiluka, izgleda da je krenula i berba kukuruza ili su nas zaboravili – kaže Sorin.